Топ 5 най-добри модели Ауди

  • Dec 19, 2023

Автомобилните ценители знаят какво означават четирите преплетени кръга - това е символът на една от най-известните марки въобще.

Audi създаде някои от любимите коли на почитателите на високите скорости, а елегантната визия е още един фактор, който омайва естетите.

В продължение на десетилетия германската компания не спира да впечатлява, затова подбрахме внимателно пет от култовите модели Ауди, които през годините са смаяли света с показаното на пътя.

Ауди

Източник на изображение: pixabay.com

 

Кратка история на марката

Историята на марката е доста дълга и комплексна, като можем да върнем лентата още в края на XIX век. Началото всъщност е поставено през 1909 г., когато Аугуст Хорх основава Horch Automobilwerke в град Цвикау.

Той е основната движеща сила в развитието на тази класика, като фактически ѝ дава и името си.

Audi всъщност е превод на латински на фамилията на този пионер в индустрията - на немски Horch означава „слушам”.

А четирите кръга в легендарното лого представляват четирите компании, които чрез сливане водят до образуването на Auto Union AG през 1932 г. (Audi Werke AG, Horch, DKW и Wanderer).

Истинският пробив обаче идва много по-късно. След Втората световна война Цвикау остава в съветската зона, принуждавайки Auto Union да се пренесе в западната част и по-точно – в баварския град Инголщат.

За кратко компанията става собственост на Даймлер-Бенц, но гигантът продава този бизнес и така през 1964 г. 50% от дяловете са купени от Volkswagen, като собствеността над Audi е придобита изцяло вече две години по-късно.

Но четирите кръга, макар и често да преплитат развитието си с това на VW, продължават да пишат собствена история.

А истински силните моменти идват през 80-те години и насетне. Затова и фокусът ни пада върху водещите модели на Audi от последните четири десетилетия.

 

Топ 5 най-добри модели

Германската компания произвежда някои от фаворитите на пазара в изминалите години.

След като в Инголщат променят консервативния имидж от преди половин век, този автомобилен бранд се издига на нивото на германските гиганти.

Естествено, нямаме претенции за изчерпателност по темата, но посочените от нас модели Ауди несъмнено изиграват ключова роля.

audi car

Източник на изображение: pixabay.com

 

Audi Quattro

Вероятно първият модел на компанията, правещ силно впечатление на света, е Audi Quattro. Този автомобил е създаден като състезателна кола, от която са продуцирани малко над 10 хиляди екземпляра в продължение на 10 години.

Това се дължи и на факта, че сглобяването на колата е частично ръчно, изключителното внимание към детайла обаче се изплаща без никакво съмнение.

Quattro се превежда съвсем буквално „четири” от италиански и показва основната характеристика на автомобила, понеже в задвижването участват всички 4 колела – пробив за времето, в което се появява.

Освен това колата на германския производител прави някои нововъведения в интериора, като е сред първите, поставили електронно табло за инструментите.

Оригиналното Куатро е предназначено за спорт и години наред печели редица състезания в рали шампионатите. И след епилога на първообраза много следващи модели на Audi добавят това прословуто прозвище към наименованието си.

Технически характеристики

  • Период на производство: 1980 - 1991;
  • Двигател: 2,1 - 2,2 л;
  • Мощност: 197 - 217 конски сили;
  • Трансмисия: 5 - степенна ръчна;
  • Максимална скорост: 230 км/ч;
  • Ускорение: 0 - 100 км/ч: 7,1 сек.

 

Audi TT

Това също е един от любимите модели Ауди, които се произвеждат в течение на четвърт век.

Версия TT се появява като концепция в средата на 90-те години, за да направи същинския си старт през 1998 - а и да продължи до 2023 г.

audi tt car

Източник на изображение: pixabay.com

С тази кола производителят показва силата си да създава компактен и стилен двуврат спортен автомобил, който пленява въображението на ценителите.

Ауди ТТ е носител и на редица награди особено, ако говорим за втората генерация (2006 -14). В този период моделът е обявен за най-добро купе, най-красива кола и дизайн на годината.

Става дума също така и за един от най-устойчивите модели на Audi. През 2019 г. подробен анализ на iSeeCars показва, че сред всички спортни коли ТТ е с най-висок процент на автомобили, които успяват да се запазят и да бъдат в движение и на ниво след 150 хиляди мили (близо 250 000 км).

Технически характеристики

  • Период на производство: 1998 - досега;
  • Двигател: 1,8 - 3,2 л;
  • Мощност: 148 - 394 конски сили;
  • Трансмисия: 5 - 6-степенна ръчна/6 - 7 - степенна автоматична;
  • Максимална скорост: 249 км/ч;
  • Ускорение: 0 - 100 км/ч: 5,9 сек.

 

Audi Q7

Освен в разработването на редица модели Ауди с ниска линия и подчертан спортен профил, компанията заема солидна позиция и в SUV сектора. А най-дългогодишният и успешен кросоувър на производителя е Audi Q7.

Тази кола е истински гигант със своята над 5-метрова дължина и 3-метрова база на широчина. Въпреки внушителните размери на автомобила той се отличава със завидна пъргавост и лекота на движенията и управлението.

Освен, че със сериозната си мощност това SUV може да развива наистина високи скорости, то предлага и прекрасен интериор, както и забележителен цялостен комфорт.

Като добавим и изключително високото ниво на сигурност, можем уверено да твърдим, че с подобна кола от Ауди наистина създават безупречна концепция, която ще бъде на пазара още дълго време.

Технически характеристики

Период на производство: 2005 - досега;

Двигател: 3,0 - 6,0 л;

Мощност: 230 - 500 конски сили;

Трансмисия: 6 - степенна ръчна/6 - и 8 - степенна автоматична;

Максимална скорост: 241 км/ч;

Ускорение: 0 -100 км/ч: 5,5 сек.

 

Audi A6

Когато казваме А6, всъщност говорим за цяла серия от модели на Audi, които компанията произвежда вече три десетилетия. Класическият вариант на автомобила е един от най-добрите примери за луксозна executive кола. В същото време усилено се разработват спортните S и RS варианти, изумяващи с огромната мощност и със забележително поведение при високи скорости.

Концепцията е продължение на Audi 100 линията, за която мнозина също биха настояли да присъства в селекция като тази. Ауди А6 предлага версии както с предно задвижване, така и 4х4, излизащи с достатъчно сполучливи примери и при бензиновите, и при дизеловите двигатели.

audi А6 автомобил

Източник на изображение: pixabay.com

Има, разбира се, и варианти на тази серия, които търпят определени критики през годините. Но през цялото време от 1994-та насам посочените модели Ауди предоставят луксозен интериор и удивително гладко управление.

Технически характеристики

  • Период на производство: 1994 - досега;
  • Двигател: 1,8 - 5,2 л;
  • Мощност: 89 - 572 конски сили;
  • Трансмисия: 5 - 6-степенна ръчна/От 4 - до 8 - степенна автоматична;
  • Максимална скорост: 305 км/ч;
  • Ускорение: 0 -100 км/ч: 4,5 сек.

 

Audi S8

Малко са колите, комбиниращи толкова удачно лукс и брилянтно представяне на пътя. Това изпъква още при първите варианти на S8 и продължава да се потвърждава и в днешно време.

Понастоящем се произвежда четвъртото поколение от въпросните модели Ауди. Можем да открием сериозен диапазон сред различните модификации по отношение на кубатура и мощност, но комфортът е гарантиран при всички версии.

В тази линия откриваме и някои от най-бързите коли на германския производител. Фабрично повечето автомобили от серията са ограничени до 250 км/ч.

Извън тези лимити обаче излиза S8 Plus 4.0 TFSI quattro, която излита от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди.

Технически характеристики

  • Период на производство: 1996 - досега;
  • Двигател: 2,0 - 6,0 л;
  • Мощност: 148 - 597 конски сили;
  • Трансмисия: 5 - 6-степенна ръчна/6 - 8-степенна автоматична;
  • Максимална скорост: 305 км/ч;
  • Ускорение: 0 -100 км/ч: 3,8 сек.

 

Заключение

Безспорно феновете на Audi могат да изтъкнат още редица достойнства както на посочените автомобили, така и на много други, които не сме включили или върху които се спираме по-общо.

Постоянното развитие на компанията ни кара да смятаме, че тепърва ни очакват още пробиви на пазара. А култовите модели Ауди продължават да печелят верни почитатели.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация