Масла и течности

Снимка
Код на продукта
Продукт
Цена
Код на продукта: EDGE 5W-30 C3 1L
Код на продукта: EDGE 5W-30 C3 4L
Код на продукта: EDGE 5W-30 C3 5L
Код на продукта: K2 SEMISYNTHETIC 10W-40 5L
Код на продукта: K2 SEMISYNTHETIC 10W-40 1L
Код на продукта: K2 FUEL ECONOMY 5W-30 5L
Код на продукта: K2 FUEL ECONOMY 5W-30 1L
Код на продукта: K2 SYNTHETIC XL 5W-40 5L
Код на продукта: K2 SYNTHETIC XL 5W-40 1L
Код на продукта: 000 989 69 05 11
Код на продукта: 001 989 68 03
Код на продукта: 000 989 86 06 13
Код на продукта: 000 989 94 02 11
Код на продукта: 000 989 94 02 13
Код на продукта: 08880-80825
Код на продукта: 08880-80826
Код на продукта: 08880-80835
Код на продукта: 08880-80836
Показани са от 20 до 40 от 638 (32 страници)

Всяко превозно средство се състои от съвкупност от механични движещи се части и сложни системи, които се нуждаят от различни видове масла и течности, за да могат да функционират правилно.

Подборът на тези масла е от ключово значение както за правилната функция на вашия автомобил, така и за безопасността на пътниците - ето защо по-долу обобщаваме всичко, което трябва да знаете за автомобилните масла и тяхната употреба.

 

Видове масла и течности, от които автомобилът има нужда

Видовете масла, необходими за вашия автомобил ще откриете в редовете по-долу.

 

Двигателни масла

Това масло, наричано още моторно масло е най-важната течност за правилното функциониране на двигателя. Неговата задача е да смазва и предпазва компонентите на двигателя от прегряване.

Освен това изпълнява ролята на почистващ агент и помага за намаляването на натрупването на замърсявания по елементите на автомобилния двигател.

Колко често се сменя двигателното масло?

За бензинови двигатели смяната е необходима на всеки 15 000 километра, докато за дизелови двигатели е на всеки 25 - 30 000 км.

Важни характеристики при избора на двигателно масло

Състав на маслото

Три са основните видове моторни масла, които се предлагат към на пазара: минерално, синтетично и полусинтетично.

 • Минералното масло се получава чрез процес на дестилация и рафиниране на петрол. Характеризира се с висока степен на вискозитет. При нагряване се изпарява по-бързо и доста по-често се замърсява.
 • Синтетичното масло се произвежда чрез специални процеси на химически синтез. Благодарение на специалния си състав, този вид течност за двигатели предотвратява образуването на отлагания и има много добри вискозитетни характеристики на работа при екстремни и ниски температури.
 • Полусинтетичното масло е на минерална основа, но съдържа повече химически добавки от минералното масло и при производството му се използват специални технологии.

Изборът на двигателно масло можете да направите на база на нуждите на автомобила.

Вискозитет на моторното масло

Вискозитетът на автомобилните моторни масла е посочен върху опаковката на продукта и представлява съвкупност от две числа и буквата W.

Числото пред буквата W показва как маслото ще тече, когато е студено, докато числото след буквата показва как ще тече при нормални работни температури на двигателя.

Пример: 5 W - 30 (Колко по-малко е първото число, толкова по-бързо и лесно ще тече лубриканта.)

 

Трансмисионни масла

Основната функция на трансмисионната течност е да защитава, смазва и охлажда компонентите на трансмисията.

Колко често се сменя трансмисионното масло?

Няма фиксирано време за смяна, тъй като всичко зависи както от начина и условията на шофиране, така и до типа скоростна кутия (ръчна или автоматична).

Все пак, обикновено производителите препоръчват при нормални условия на шофиране смяната да бъде извършена на всеки 90 - 120 000 км, а ако автомобилът често се използва за теглене, проверката и смяната да бъде извършвана между 45 000 и 75 000 км.

Важни характеристики при избора на трансмисионно масло

Тип скоростна кутия (ръчна или автоматична)

Маслото за ръчна трансмисия е адаптирано към нейните предавки и поради това е с по-гъста консистенция. Известно е като EP 75W/80, EP 80W/90, EP 75W/90 и EP 75W/140.

Флуидът, който основно се използва за автоматични кутии е ATF Dexron (Automatic Fluid Transmission). Този тип трансмисионни масла са по-течни и съдържат повече добавки.

Индекс на вискозитет

Вискозитетът се отбелязва по същия начин както при маслото за двигатели като числото преди W показва вискозитета на студено, а числото след буквата вискозитета на горещо.

 

Спирачна течност

Този лубрикант предава спирачната сила, когато натиснете педала на спирачката и позволява на челюстите да затегнат спирачните накладки към дисковете.

Кога се сменя? спирачната течност?

Смяната на течността за спирачки според препоръките на производителите трябва да се извършва на всеки две или четири години.

Като превантивна мярка е добре да бъде извършвана и проверка на състоянието на флуида на всеки 10 000 км или всяка година.

Важни характеристики при избора на течност за спирачки

На пазара се предлагат спирачни течности от няколко класа, наречени DOT (Department Of Transportation).

Различните DOT са придружени от числа 3, 4 или 5, които показват точката на кипене на течността. Към момента спирачните течности, които най-често се предлагат на пазара са DOT 4 и DOT 5.

 

Охлаждаща течност

Охлаждащата течност или антифриза предпазва от замръзване, оптимизира преноса на топлина в двигателя и помага за предотвратяване появата на ерозия и корозия по компонентите на двигателя.

Кога се сменя охлаждащата течност?

Производителите препоръчват смяната на охлаждащата течност да бъде извършвана на всеки 2 или 4 години, а проверка на състоянието на антифриза да бъде правена приблизително на всеки 10 000 км.

Важни характеристики при избора на антифриз

Вид

Видовете охлаждащи течности предлагани на пазара са три: минерална, органична и хибридна.

 • Минералната охлаждаща течност се произвежда от етилен гликол и е със син или зелен на цвят. Тъй като е разработена по стара технология, тя не се използва при съвременните автомобили, а само при по-старите модели.
 • Органичната охлаждаща течност се счита за “универсална”. Съставена е от пропилей гликол, може да се смесва и е най-екологична. Цветът ѝ е розов, жълт или оранжев.
 • Хибридната охлаждаща течност представлява комбинация от двете предходни течности и е проектирана да отговаря на спецификациите на определени производители.

Устойчивост на екстремни температури

Охладителните течности според устойчивостта си на замръзване и изпаряване се делят на:

 • Тип 1 - подходящ, ако живеете в райони с по-високи зимни температури;
 • Тип 2 - подходящ за райони с умерена температура;
 • Тип 3 - подходящ за планински райони, в които температурите падат драстично през зимата.

 

Хидравлично масло

Основната функция на хидравличните масла е да смазват и охлаждат помпата на кормилното управление, клапаните, кормилната кутия, уплътненията и други.

Кога се сменя хидравличното масло?

Повечето производители на автомобили препоръчват смяната да се извършва на всеки 1 или 2 години или на всеки 100 000 км.

Важни характеристики при избора на хидравлично масло

Състав

Според състава си хидравличните масла се делят на: минерални, синтетични и полусинтетични.

 • Минералните хидравлични масла се произвеждат от рафиниран петрол и добавки. Те имат по-кратък живот, но като цена са доста евтини.
 • Синтетиката се състои от полиалкохоли, полиестери, малко количество рафиниран петрол и добавки. Тези масла произвеждат по-малко пяна, с нисък вискозитет са и са с най-дълъг живот.
 • Полусинтетичните хидравлични масла се състоят от минерални и синтетични продукти. Те имат по-нисък вискозитет от минералните, добро ниво на смазване и се разпенват по-малко, но са по-агресивни към гумените елементи на кормилната уредба.

 

Течност за чистачки

Течността за чистачки е препарат, който се използва за почистване и измиване на предното и задното стъкло на автомобила.

Благодарение на нея и на работата на чистачките имате отлична видимост по време на шофиране.

Важни характеристики при избора на течност за чистачки

На пазара се предлагат основно три вида течност за миене за стъкла - един за лятото, един за зимата и един за всички сезони.

 • Лятната течност съдържа по-малко антифриз и е с по-високо съдържание на репелент срещу комари.
 • Течността за зимата е с по-голям процент антифриз и не позволява на чистачките и стъклата да замръзват.

Що се отнася до смяната, производителите съветват течността да сменя всеки сезон.

 

Защо да изберете автомобилни масла и течности от Nasauto.bg?

Като водещ онлайн магазин за продажба на авточасти, аксесоари и консумативи, ние можем да ви предложим масла и течности за автомобили с високо качество, от доказали се марки на достъпни цени.

При нас ще откриете течности и масла от производители, които не се нуждаят от допълнително представяне. Това са:

 • Castrol;
 • Total;
 • Elf;
 • Motul;
 • Persol;
 • LIQUI MOLY;
 • Mobil и други;

Всички продукти са с доказано качество, а цените, на които ще ги откриете в Nasauto.bg ще ви допаднат със сигурност.

В случай, че не откривате течността, която търсите или не сте сигурни какъв вид масло или течност за подходящи за вашата марка и модела автомобил, ние сме на ваше разположение, за да ви помогнем при избора.

 

Често задавани въпроси

 

Мога ли да поискам консултация при избор на автомобилни масла?

От Nasauto.bg с радост помагаме на всички свои клиенти, които имат нужда от помощ при избор на продукт от нашия онлайн магазин.

Просто трябва да използвате някой от комуникационните канали (телефон и e-mail), да се свържете с нас и нашите служители ще ви помогнат на направите най-правилния избор.

 

Какви марки автомобилни масла и течности предлагате?

В нашия онлайн магазин предлагаме масла и течности с гарантиран произход от марки като LIQUI MOLY, Castrol, Mobil, COMMA, Total, Elf, FUCHS, Persol, Wolf, Mobil и други.

 

Мога ли да върна продукт, закупен от вашия магазин?

Можете да върнете продукта в срок до 14 дни след датата на покупка и доставка.

 • Бърза доставка
 • Огромен асортимент
 • Пестите пари
 • Плащане с карта
 • Професионална консултация
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.