Универсални катализатори

Снимка
Код на продукта
Продукт
Цена

Каталитичните конвертори, популярни още като каталитични преобразуватели или катализатори са компоненти от изпускателната система на автомобила.

 

Ролята на катализатора в устройството на автомобила

Катализаторите се считат за важен компонент. Те играят съществена роля в устройството на превозните средства, тъй като намаляват вредните емисии от неизгорели въглеводороди, въглеводороден диоксид и азотен оксид, като ги превръщат в различни по-малко вредни съединения.

 

Структура и компоненти на автомобилния катализатор

Каталитичните преобразуватели са разположени между ауспуха и горивната система на превозното средство и се състоят от следните компоненти.

 

Сърцевина

Тя е основният компонент на катализатора. Обикновено е изработена от керамика, има множество малки отвори, наречени канали и прилича много на пчелна пита.

Тази така наречена “пчелна пита” е покрита със смес от благородни метали като платина (Pt), паладий (Pd) и родий (Ph), които изпълняват ролята на катализатор.

Това означава, че служат като активни съставки, които ускоряват реакциите на окисление и намаляват количеството на вредни газове, като въглероден оксид (CO), въглеродни хидроаромати (HC) и азотни оксиди (NOx).

 

Охлаждаща външна обвивка

За да се осигури оптимална работна температура, катализаторът е обвит с охлаждаща външна обвивка, която може да бъде изработена от стомана, керамика или друг устойчив материал.

 

Как работи каталитичният конвертор?

Без да навлизаме в детайли, автомобилният катализатор работи по следния начин:

 • Изгорелите газове, които съдържат вредни емисии и които се генерират при работата на двигателя, преминават през изпускателната система и достигат катализатора.
 • Катализаторните материали (Pt, Pd, Ph), които са импрегнирани в сърцевината, инициират химическа реакция, която преобразува отработените вредни газове в по-малко вредни вещества.
 • Преобразуваните изходни газове напускат катализатора, преминават през изпускателната система на автомобила и излизат навън като незамърсяващи въздуха и околната среда газове.

 

Основни видове катализатори

В автомобилната индустрия се използват основно два вида катализатори.

 

Тривалентни (трипътни)

Тези катализатори са най-често срещани в бензиновите автомобили.

Те се наричат "тривалентни" или “трипътни”, защото могат да обработват следните три вида вредни газове:

 • Въглероден оксид (CO);
 • Азотни оксиди (NOx);
 • Хидроуглероди (HC).

Тривалентните катализатори използват платина (Pt), родий (Rh) и паладий (Pd) като активни каталитични материали, които променят тези вредни газове в по-малко вредни вещества като вода, въглероден диоксид и азот.

 

Катализатори за дизелови автомобили

За дизеловите автомобили се използват специфични каталитични конвертори, наречени дизелови катализатори (Diesel catalysts) или SCR катализатори (Selective Catalytic Reduction).

Тези катализатори се използват за намаляване на азотните оксиди (NOx) в изгорелите газове на дизеловите двигатели. Обикновено при тях като каталитични материали се използват ванадиеви или железни соли.

Тези вещества  реагират с амоняка (NH3), който се образува в процеса на селективна каталитична редукция (SCR) и  преобразуват азотните оксиди в безвреден азот и вода.

Освен тези два основни вида на пазара се предлагат още няколко вида:

 • Универсални катализатори;
 • Двукорпусни;
 • Окисляващи каталитични конвертори.

 

Как да изберете модел катализатор за вашия автомобил?

 

Няколко са стъпките, които можете да следвате, за да определите правилния катализатор:

 • Проверете спецификациите на вашия автомобил – важно е да разберете марката, модела, годината на производство и двигателя на вашия автомобил. Това ще ви помогне да намерите катализатор, който е съвместим с превозното ви средство.
 • Консултирайте се вашия доставчик на авточасти – можете да се допитате до специалисти в автомобилните сервизи или да потърсите помощ от магазините за авточасти, които имат опит в избора и монтажа на катализатори. Те ще ви предложат подходящи модели, които са съвместими с вашия автомобил.
 • Проверете съответствието на катализатора – когато намерите подходящ модел катализатор, уверете се, че отговаря на стандартите  и специфични разпоредби относно емисиите и катализаторите, които трябва да бъдат спазени.

 

Марките, на които можете да се доверите

В търговската мрежа има огромен избор на марки, което може да затрудни избора ви. По-долу споделяме кои са тези, на които ви гарантираме, че можете да се доверите.

 

BASF SE

BASF SE е известна марка, която предлага богата гама автомобилни компоненти, включително катализатори. Моделите на бранда са известни с високото си качество и надеждност.

 

Umicore

Umicore произвежда трикомпонентни катализатори, филтри за твърди частици за бензинови двигатели,  дизелови окислителни катализатори, както и катализатори за тежкотоварни превозни средства.

 

Starline

Това е много популярен производител на катализатори и изпускателни системи. Продуктите на бранда са известни със стилен дизайн, висока ефективност и достъпна цена.

 

Walker

Walker е добре позната марка, специализирана в производството на изпускателни системи и катализатори. Марката предлага широка гама от продукти, съвместими с много марки и модели автомобили.

 

HJS

HJS е немски производител, известен със своите катализатори за дизелови двигатели. Продуктите на марката се използват широко както в автомобилната индустрия, така и в моторни спортове.

 

JMJ

Компанията е специализирана в производството на катализатори за различни видове автомобили. Брандът предлага широка гама от продукти за различни марки и модели.

 

Предимства при закупуване на катализатори от Nasauto.bg?

Ние сме сред утвърдените  и можем да ви предложим изключително богат асортимент от марки магазини за авто части, аксесоари и консумативи за автомобили и модели катализатори на достъпни цени.

От Nasauto.bg работим единствено с доказали се марки, които не правят компромиси с качеството на своите продукти.

Закупувайки катализатор за своя автомобил, ние ще ви го доставим в изключително кратки срокове на доставка до посочен от вас адрес.

А ако имате някакви въпроси, или се затруднявате при избора тип катализатор, ние сме на ваше разположение за съвети, препоръки и предоставяне на всякаква друга информация, която да улесни избора ви.

 

Често задавани въпроси

 

Как да разбера дали катализаторът е подходящ за моя автомобил?

След като влезете на страниците на нашия магазин и откриете категорията “катализатори”, в описанието на видовете и моделите катализатори, които предлагаме ще намерите повече информацията за това.

В случай, че се затруднявате при избора, можете да се обърнете към нас и ние с удоволствие ще ви помогнем.

За целта можете да се свържете с нас по следните два начина:

 

Мога ли да върна закупен от вашия магазин катализатор?

Ако след доставката решите, че моделът не е подходящ за вашия автомобил, можете да върнете или замените артикула в определените срокове.

 

Как да закупя каталитичен преобразувател от вашия магазин?

Влизате на страниците на Nasauto.bg, избирате артикула и го поставяте в кошницата за пазаруване. След което е необходимо да последвате стъпките до завършва на поръчката.

Наш сътрудник ще се свърже с вас, за да потвърдите поръчката си, след което артикулът ви ще бъде изпратен.

 • Бърза доставка
 • Огромен асортимент
 • Пестите пари
 • Плащане с карта
 • Професионална консултация
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.