Водна помпа

Водна помпа

Водната помпа е от жизненоважно значение за работата на автомобилния двигател, тъй като тя помага на охладителната течност да се движи през блока на двигателя, маркучите и радиатора и да поддържа оптимална работна температура.

Най-често водната помпа се намира пред цилиндровия блок на силовия агрегат, а задвижването ѝ става чрез шайба, ремък и в редки случаи чрез верига и зъбно колело.

Обикновено помпата е част от ангренажната система на превозното средство, поради което е препоръчително да бъде подменяна едновременно с ангренажната система.

Водните помпи се задвижват от ремъка за регулиране на скоростта или от допълнителен задвижващ ремък, който завърта макарата на помпата, за да може тя да си върши работата ефективно. При различните марки и модели автомобили тези ремъци могат да изминат някъде около 95 - 140000 км., което на практика означава, че и експлоатационният живот на водната помпа може да продължи толкова.

Това, че има определен период на експлоатация не означава, че водната помпа не може да се износи преждевременно и да се нуждае от подмяна. Някой от проблемите, които могат да се появят по време на експлоатация на тази авточаст са изтичане на охлаждаща течност, появата на необичайни шумове по време на работа, намаляване ефективността на работа на охладителната система при ниски обороти и други.

Ако някой от тези проблеми се появи, препоръчително е водната помпа да бъде подменена веднага с помпа, препоръчана от производителя на модела и марката автомобил.

Как се тества водна помпа?

Най-лесния начин да се установи дали водната помпа работи нормално или не е като се отстрани термостата, без да се разкачат маркучите, които са свързани с него. След като термостата е отстранен, двигателя се пали се наблюдава уреда на таблото, който отчита температурата.

Ако двигателя загрява бавно, това означава, че помпата работи нормално. Друг начин за тестване на водната помпа е като се източи охладителната течност, налее се нова течност и се запали двигателя. Ако помпата работи нормално, нивото на течността трябва да спадне бързо, но ако това не стане, водната помпа определено е за подмяна.

Защо да изберете Nas Auto?

При нас ще откриете богат избор от водни помпи от водещи производители като JP GROUP, KAGER, KOLBENSCHMIDT, BOSCH, COMLINE, CONTITECH, DAYCO, AIRTEX, AISIN, ASHIKA, METELLI, MEYLE, NIPPARTS, OPTIBELT, THERMOTEC, TOPRAN, VAICO, VALEO, VDO, FENOX, GATES, GK, GRAF, HELLA, HEPU, BGA, BLUE PRINT, DOLZ, ELRING, RUVILLE, SKF, SNR, STC, SWAG, AUTOMEGA, FAI AutoParts, FEBI BILSTEIN, LPR, OPTIMAL, PEX, PIERBURG, REINZ, INA, JAPANPARTS, KRAFT AUTOMOTIVE, KWP.

Наред с високото качество на авточастите, които предлагаме, ние гарантираме бърза доставка и коректно отношение към всеки свой клиент.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация