Интеркулер

ИНТЕРКУЛЕР

Интеркулерът е подобно на радиатор устройство, което функционира като охладител за въздуха, който влиза в двигателя. Когато въздухът влезе в турбокомпресора, той се компресира и се нагорещява много бързо. Горещият въздух не е много добър за двигателя и тъкмо заради това автомобилите с турбокомпресори използват интеркулер.

Това устройство наистина прилича много на радиатор и работи по следния начин: Горещият въздух от турбото влиза от единия край на интеркулера, преминава през междинния охладител, който се намира в устройството и се охлажда, преди да влезе в двигателя при много по-ниска температура.

Това позволява на двигателя да използва пълноценно елементарния принцип на физиката: по-хладния въздух е по-плътен от горещия, което от своя страна подобрява горенето. Освен това интеркулера повишава надеждността, тъй като осигурява постоянна температура на входящия въздух към двигателя, което позволява съотношението на гориво - въздух в двигателя да остане на безопасно ниво.

Видовете интеркулери са основно два: въздух - въздух и въздух - вода. Интрекулер въздух - въздух извлича топлината от сгъстения въздух като го предава по мрежата си от тръби с охлаждащи ребра. Предимството на тази система за охлаждане е ниското тегло, по-ниската цена и простото устройство.

Интеркулерът въздух - вода използва водата като агент за пренос на топлината. Хладната вода се изпомпва през междинния охладител и извлича топлината от сгъстения въздух, докато преминава. След това нагрятата вода се изпомпва през друга охлаждаща верига (обикновено това е отделен радиатор), докато охладеният въздух се вкарва в двигателя.

Интеркулерът най-често се монтира в предната част на превозното средство (т. нар. преден монтаж).

Причините за повреда на интеркулера обикновено са повреди на свързващите линии/маркучи между интеркулера и двигателя, запушване на устройството или спукване на междинните тръби и т. н.


Индикацията, че интеркулерът не работи правилно е по-ниската му продуктивност, което води до намаляване ефективността на междинния охладител.

При съмнения, че устройството не работи правилно е препоръчително да бъде посетен сервиз, за да му бъде извършена диагностика и ако се налага то да бъде подменено. Обикновено проблемът се решава с подмяната на скоби или маркучи, но ако има по-големи поражение, интеркулерът трябва да се подмени без забавяне.


КАКВИ СА ВИДОВЕТЕ ИНТЕРКУЛЕРИ И КАК ДА ИЗБЕРА ПРАВИЛНИЯТ ЗА АВТОМОБИЛА СИ ?

За да се уверите, че вземате правилният интеркулер за вашият автомобил, предварително проверете препоръчителните изискванията от производителят на колата. По принцип охлаждащата част работи на два принципа и се разделя на два типа - въздух – вода и въздух- въздух.


В КАКЪВ ЦЕНОВИ ДИАПАЗОН МОГА ДА НАМЕРЯ ИНТЕРКУЛЕР ПРИ ВАС ?

Интеркулерите предлагани от нас са напълно оригинални, нови и висококачествени. Цените на които ще ги откриете в нашият каталог са между 100 лв. и 1000 лв. в зависимост от марката производител.


ПРЕДЛАГАТЕ ЛИ ДОСТАВКА ДО АДРЕС И НА КАКВА ЦЕНА ?

Доставките до адрес се поемат от куриерски фирми, тъй като NasAuto не отговаря за това. При работа с Еконт вие получавате 30 % отстъпка от цената за доставка, докато при Спиди сумата варира.


ПРЕДЛАГАТЕ ЛИ СМЯНА НА ИНТЕРКУЛЕР ?

Магазинът на NasAuto не предлага ремонт или подмяна на автомобилни компоненти. От друга страна това което можем да ви обещаем е достъпност до безброй части и консумативи, които са на разумни цени с гарантирано качество.


ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕNAS AUTO?

Ние можем не само да ви предложим интеркулери от известни марки на конкурентни цени, но и да ви предоставим специализирана информация относно покупката и монтажа на тези устройства.

За нас е важно да можете вие, нашите клиенти да закупите точно този модел интеркулер, от който вашата марка и модел автомобил има нужда. Важно ни е също така, да можем да сме ви от помощ за бързата доставка на авточастите, от които се нуждаете.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация