Крушки

Снимка
Код на продукта
Продукт
Цена
Код на продукта: 66140
Авто крушки

Автомобилните светлини са изключително важни за безопасността по време на движение. Благодарение на тяхната работа водачите на превозни средства имат добра видимост и са видими за останалите участници в движението.

 

Видове светлини в устройството на автомобила

Автомобилът има нужда от няколко различни вида светлини, за да се гарантира пълната му функционалност и безопасност на пътя. По-долу описваме видовете светлини на колата, заедно със съвети как да изберете продукта, подходящ за нуждите ви.

 

Къси светлини

Фаровете за къси светлини, наричани просто “къси светлини” се използват най-често в автомобилите. Обикновено осветяват пътя до около 30 метра и са насочени към земята и в дясно, за да не заслепяват останалите участници в движението.

Късите светлини се използват както в населените места и по магистралите, така и денем и нощем. Много са полезни в дъждовни дни и при гъста мъгла.

Намират се в предната част на автомобила и са представени на автомобилното табло със символа фар, който свети надолу и надясно.

 

Дълги светлини

Този вид светлини осветяват пътя поне на 100 метра. Тъй като са най-мощните светлини в автомобила, те могат да заслепят останалите участници в движението. Това е и причината, поради която се използват само през тъмната част на денонощието и то само, ако срещу автомобила не се движи друг.

Ако има превозно средство, което се движи в обратната посока, дългите светлини трябва да бъдат сменени с къси, докато двете превозни средства се разминат.

Фаровете за дълги светли са разположени само в предната част на автомобила и са представени на арматурното табло със символа на фар, който излъчва перпендикулярни лъчи.

 

Фарове за мъгла

Светлините за мъгла са проектирани така, че светлината им да може да преминава през мъглата, за да осигури достатъчно видимост на пътя пред превозното средство.

Този вид светлини се използват основно при влошени метеорологични условия. При повечето автомобили, за да бъдат включени фаровете за мъгла трябва да бъдат включени и късите светлини.

Обикновено фаровете за мъгла са предни и задни и са отразени на арматурното табло на автомобила с фар в кехлибарен цвят за задните фарове за мъгла и зелено за предните.

 

Стоп светлини

Спирачните светлини са разположени в задната част на автомобила, тъй като се използват основно като предупреждение на автомобилите отзад, че превозното средство спира или намалява.

Те се включват автоматично, когато водачът натисне педала на спирачката и светят в червен цвят.

 

Мигачи

Мигачите или мигащите светлини се използват, за да предупреждават другите участници в движението, че превозното средство сменя посоката или изпреварва.

Разположени са отпред и отзад на автомобила, като при някой модели коли могат да бъдат и на страничните огледала.

 

Габаритни светлини

Този вид светлини се наричат още “странични”. Те са най-слабите светлини и обикновено се използват, когато автомобилът е спрял и могат да се включват или ръчно, или автоматично.

 

Интериорни светлини

Интериорните светлини както е ясно и от името им се намират в купето на автомобила. Използват се, ако се наложи да се открие нещо в тъмното, да се погледне карта, упътване, да се открие нещо в чанта или друго.

Не се използват, докато превозното средство е в движение, тъй като могат да разсеят водача.

 

Какви са типовете авто крушки, които се предлагат на пазара?

Към момента типовете крушки, които се използват в моторните превозни средства са три: халогенни, LED диодни и ксенонови (HID).

 

Халогенни авто крушки

Това е най-старият, но и все още най-използваният от видовете автомобилни крушки.

Халогенните крушки стандартно са с обичайната нажежаема жичка (от волфрам), която е затворена в стъклена тръба, пълна с халогенен газ. Електрическият ток нагрява жичката, която благодарение на затворения в тръбата газ създава източник на светлина.

Този вид авто крушки се използват за всички светлини на автомобила.

Предимствата им са, че са евтини като цена, предлагат се в голямо разнообразие от размери и са съвместими с цоклите на повечето автомобили.

Минусът на халогенните крушки е, че консумират повече енергия, не могат да осигурят много силна и ярка светлина и са лесно чупливи.

 

LED крушки за фарове

Автомобилните ЛЕД крушки работят на принципа на преобразуване на светлината, което ги прави не само по-дълготрайни, но и по-енергийно ефективни от класическите халогенни крушки.

Авто лед крушките първоначално са се използвали основно като крушки за мигачи и стопове, но днес са универсални и се използват за всички фарове.

Предимствата на led крушките за кола са свръхбързото запалване, ниската консумация на енергия и по-дългия живот.

Към плюсовете им трябва да се прибави и компактността, което позволява на автомобилните дизайнери да създават нови форми и дизайн на фаровете, за да придадат нотка на уникалност на автомобилите оборудвани с тях.

Минусите на led диодите са по-високата им цена и малко по-сложния им монтаж.

 

Ксенонови автокрушки

HID или ксеноновите авто крушки работят напълно различно от всички други видове автомобилни крушки.

При тях светлината се получава чрез образуване на електрическа дъга между два електрода. Произведеният светлинен поток е приблизително 3200 лумена, който на практика е два пъти по-голям от този на халогенните крушки.

Предимствата на ксеноновите автокрушки са по-дългият им живот, по-ниския разход на енергия и много по-силната и ярка светлина, която осигуряват.

Минусите им са доста високата цена и сложният монтаж, който обикновено изисква закупуване на преобразувател. Освен това, заради силната си светлина HID крушките могат да заслепяват останалите участници в движението, поради което трябва да бъдат регулирани много внимателно и прецизно.

 

Каква е връзката между избора на автомобилни крушки и цокъла на колата?

От типа цокъл на автомобила зависи какъв тип автомобилна крушка е подходяща. Тоест, ако цокълът на крушката не отговаря на цокъла на колата, крушката няма да пасне и няма да може да осигури светлината, която е необходима.

Ето защо, за да откриете каква авто крушка ви е необходима трябва да се консултирате с ръководството на автомобила си, за да сте спокойни, че правите точния избор.

Най-популярните типове автомобилни крушки са с цокли H1, H4, H7 и D2S, но съветът ни е все пак да се консултирате с ръководството на превозното средство, преди да направи покупката.

 

Защо да се доверите на Nasauto.bg?

Преди да предложим продукт от конкретен производител в нашия онлайн магазин ние се уверяваме, че крушките, които предлага са с много високо качество и притежават съответните сертификати за това.

Избирайки да пазарувате лед, халогени и ксенонови автомобилни крушки от Nasauto.bg, вие можете да сте напълно спокойни, че купувате продукти от водещи производители и с много високо качество.

В случай, че не можете да направите избор на крушка сами, ние сме насреща, за да ви помогнем с допълнителна информация и съвет.

 

Често задавани въпроси

 

Мога ли да заменя халогенните с лед автокрушки?

Зависи от модела и марката на автомобила. Ако цоклите позволяват е възможно да замените халогените с лед светлини. Но преди да го направите е силно препоръчително да се консултирате със специалист. Монтажът също трябва да бъде извършен задължително в сервиз.

 

Как да избера автомобилни крушки?

Първо трябва да погледнете в ръководството на превозното си средство какви са препоръчителните цокли на крушките, подходящи за вашето МПС.

При покупката е добре да обърнете внимание и какво пише на описанието на самия комплект крушки, за да сте сигурни, че купувате този модел и размер, който ви е необходим.

 

Ако закупя авто крушки от вашия магазин в какъв срок е доставката?

Сроковете за доставка на закупени артикули от нашия магазин до София и страната са от 24 до 48 часа или от 1 до 2 работни дни.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.