Техники и съвети за професионално измиване на кола

  • Sep 12, 2023

Всеки собственик на автомобил е наясно, че периодично трябва да измива и почиства превозното си средство. Но колко често се случва това и дали се извършва качествено - това вече е съвсем друг въпрос.

Може да се мине през автомивка за самообслужване „за левче” и просто да се полее купето с вода, но това не означава, че работата е свършена както трябва.

Истински доброто измиване на кола изисква търпение, внимание към детайла и спазване на конкретни стъпки, за които ще стане дума тук.

Миена на кола

Източник на изображение: Canva

 

Защо е важно редовно да измиваме колата?

Поддържането на чистотата на автомобила е важно не само от естетическа гледна точка. Разбира се, тя не е без значение - важно е как ще изглежда нашата кола. Това да бъде чиста и запазена не само ни представя в добра светлина пред околните, но и ни вдъхва повече увереност и самочувствие.

Още по-важно е да се извършва редовно и качествено миене на автомобила за опазване здравината и състоянието на купето.

Регулярното почистване на колата спомага за по-продължително съхраняване на повърхността на металните компоненти - това се отнася и за боята, и за самата структура на тези елементи. Те обикновено са изградени от стомана, подсилена и защитена по някакъв начин, но са уязвими на корозия при удар или одраскване.

А всъщност дори и да пазим нашето МПС от инциденти, то външността на автомобила е постоянно атакувана от много дребни частици, които не виждаме - камъчета, асфалтови отломки с размери около и под един милиметър, прах от околната среда и спирачките.

Затова е важно да минаваме през обстойно измиване на кола сравнително често.

Редовното премахване на прах и мръсотия спомага за запазване на боята и спира деструктивните процеси да достигнат в дълбочина.

Естествено, всяко нещо следва да се прилага с мярка. Няма нужда да използваме агресивен препарат за боята всяка седмица например.

Трябва да сме наясно кога се изисква по-щадящ подход към автомобила, за да не стане така, че с идеята да поддържаме всичко чисто и бляскаво, ние да нанесем вреда от престараване.

Измиване на кола

Източник на изображение: Canva

 

Видове автомобилно измиване

Има два вида измиване на кола - професионално и аматьорско. Шегуваме се, разбира се, но не съвсем.

Още веднъж подчертаваме, че обливането набързо на автомобила с водоструйка, след като сме пуснали 2 - 3 монети в автомата за самообслужване, не е достатъчно.

Да, невинаги имаме време за детайлно и обстойно почистване на нашето превозно средство. Така че и автомивката „за левче” е вариант от време на време, но определено не бива да е основното решение на въпроса.

Ако говорим по-сериозно за това какви видове измиване на кола се предлагат, то пак са два вида:

  • Безконтактно
  • Ръчно

Съответно има два типа професионални автомивки - лазерни и четкови. Всеки от тези варианти има своите предимства и недостатъци, като трябва да използвате правилния подход спрямо конкретната ситуация и моментното състояние на автомобила.

Уточняваме също така, че говорим само за външно почистване на превозното средство - поддръжката на салона е съвсем отделна тема.

А каква е разликата между измиването на лазерна и четкова автомивка?

Първият метод се смята за по-щадящ повърхността на купето, но не успява да отстрани целия прах и мръсотия, особено при по-упорити наслоявания. И все пак с безконтактно миене може да се постигне почистване на по-труднодостъпни места.

А при употреба на правилния препарат за почистване механичното въздействие върху повърхността е по-малко, отколкото при другия метод.

От друга страна, измиване на кола с четки се смята за по-ефективен подход, но пък и по-агресивен. Ако не се практикува с внимание и умение, може да нанесе допълнителни драскотини по боята и металните части.

Бързо въртящите се четки като цяло вършат доста голяма част от работата. След това отново е добре да се мине с гъба със специално покритие, като се използва препарат за целта.

Има и още една алтернатива – измиване на кола в домашни условия, т.е. без наличието на лазерни водоструйки или четки.

Възможно е да се постигне добър ефект и в такава среда, но се изискват повече физически усилия, внимание и подходяща среда за изпълнение на задачата. Трябва да сте наясно с какво да започнете, какво идва след това, каква пяна и/или шампоан да вкарате в употреба, а и по какъв начин да подсушите автомобила.

 

Техники за ефективно измиване

Качественото и пълноценно измиване на кола изисква време и подходящо място. Не става за 5 минути, което не означава, че ще ви отнеме половин ден, разбира се.

Не е желателно и да пристъпите към почистване на автомобила при директна ярка слънчева светлина, дори напротив – намерете плътна сянка или навес за изпълнение на задачата.

И в домашни условия е добре да разполагаме със средство, което да може да изстрелва вода с по-високо налягане. Според доста разбирания това е първата стъпка, независимо дали в професионална автомивка или в домашни условия.

Така се сваля повърхностният слой петна и мръсотия. Има обаче и друга концепция, при която върху сух повърхност се нанася пяна, изчаква се няколко минути и след това се използва специална гъба за сваляне на наслоените замърсявания.

Много е важно какъв препарат ще се вкара в употреба при тази операция. Едва след това вече идва пръскането с вода. При това първото изплакване е с по-слабо налягане, а след него вече можете да използвате по-силна струя.

Подсушаване на кола

Източник на изображение: Canva

Независимо дали иде реч за безконтактно измиване на кола, или  предпочитате да използвате машина с бързовъртящи се четки, то след обливането с вода пристъпете и към подсушаване.

За целта се използва микрофибърна кърпа, с която да се попият равномерно всички повърхности. Платът трябва да е идеално чист, защото ако по него са останали дори малки частици чужди влакна и мръсотия, това може да нарани покритието, което всъщност почистваме и се опитваме да запазим.

След това вече идва време за операции, които не е задължително да извършвате всеки път, но ако се прилагат от време на време, без съмнение ще имат положителен ефект.

Едно от действията е обезмасляването на повърхността на купето, за да се премахнат дори миниатюрни мазни точици, които не са се отмили от пяната и водата.

Трябва да използвате специален препарат за тази цел, за да изчистите петна от битум, реагенти, използвани за поддръжка на пътищата. През зимата този процес следва да се извършва по-често - веднъж на месец - два, докато през лятото може и да се разреди.

Има полза и от нанасянето на специална вакса, която да запази боята след всяко по-щателно почистване на автомобила. Този метод е известен още като третиране с восък и спомага за консервиране на покритието на купето в състоянието, до което сме успели да го приведем след старателно измиване.

Получава се своеобразно полиране, което изглежда прекрасно. Нанасянето на антидъжд препарат също е една от допълнителните мерки, които могат да се използват в края на процеса.

 

Допълнителни съвети и препоръки

Следването на посочените стъпки: накисване с пяна, избърсване, изплакване с лека и след това със силна струя, а накрая подсушаване, може да се определи като правилната последователност, която дава добри резултати. Но трябва да се имат предвид и други обстоятелства.

Вече казахме, че е необходимо да се отдели време за измиване на кола и да се остави да изстине, ако е била в движение точно преди това.

Външно почистване на автомобила не се прави, докато купето е още топло, тъй като води до химични реакция, отварящи пътя към корозията. През лятото се избягва силното слънце, а през зимата колата се мие на закрито, за да се избегне рискът от замръзване.

Трябва да внимавате какви препарати за чистене вкарвате в употреба, защото някои са твърде агресивни към горните слоеве на покритието.

Още някои съвети, които засягат специфични ситуации. Ако сте си купили нова кола или пък сте пребоядисали старата, поне няколко месеца не трябва да прибягвате до безконтактно измиване.

При положение че се е наложило да използвате кит за запълване на дупки или вдлъбнатини, то тогава е силно препоръчително да се избягва употребата на силна струя вода.

И не на последно място - внимавайте да не мокрите двигателя, салона, кабелите и ключалките.

жена почиства с кърпа и препарат кола

Източник на изображение:freepik

 

Заключение

От написаното тук излиза, че май не е толкова елементарно да се постигне качествено измиване на кола. Не се притеснявайте, всеки е способен да го направи - важното е да знаете откъде да започнете и какви стъпки да следвате.

Ако отделите необходимото време за тази операция и използвате адекватни препарати за почистване на автомобила, ще постигнете повече от задоволителни резултати и сами.

Ако не сте сигурни в това, винаги можете да се доверите на професионалисти, но внимавайте и да не попаднете на самозванци.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация