Почистване на кожен салон – съвети и препоръки

  • Aug 25, 2023

кожен салон на автомобил

Източник на изображение: Canva

Удобството по време на пътуване с автомобил е не по-малко важно от други ключови фактори като скорост, която може превозното средство да развие, мерки за сигурност, предвидени от производителя, и какво ли още не.

Комфортът в купето на колата се определя от различни фактори, като несъмнено нивото и поддръжката на интериора е с водещо значение. Затова и качественото почистване на кожен салон е въпрос, който вълнува повечето собственици на моторни превозни средства.

Неслучайно се насочваме към темата за точно този тип тапицерии на седалките на автомобила. Кожата отдавна се е превърнала в синоним на лукс, на елегантен стил, прилягащ на добре поддържаните коли. За да се запази перфектният вид на интериора и несравнимо приятното усещане при пътуване, цялостното почистване на кожен салон трябва да се извършва ефективно и достатъчно често.

Но това пък от своя страна е немалък разход, в случай че винаги разчитаме на автомивка или специализирана фирма.

Въпросът е дали можем сами да се заемем с подобна задача? Отговорът за нас е ясен. С адекватни познания за почистване и поддръжка на съответното МПС всеки съвестен водач би могъл поне в някаква степен да се справи с предизвикателството.

 

span style="color:#008080;">Защо е важно да поддържаме интериора на автомобила?

Вече споменахме усещането за комфорт, което е важно не само за шофьора, а и за неговите пасажери. Когато поддържате редовно и качествено вашия автомобил, самото пътуване ще бъде по-приятно и леко. Да не говорим, че повишава реномето ви в очите на останалите хора, а и за всеки запален шофьор е истинско удоволствие да обгрижва колата си.

почистване на кожен салон със специален препарат

Източник на изображение: Canva

Но комфортът не е всичко. Здравето, естествено, е на първо място, а то е свързано и с чистотата на автомобила.

Натрупването на прах и мръсотия в купето в никакъв случай не ни се отразяват благоприятно, особено при дълго пътуване, когато вдишваме още по-голямо количество фини прахови частици. И това не се случва само с колите с текстилна тапицерия - замърсяване и прах има и тогава, когато говорим за кожа.

И щом комбинираме естетиката и мисълта за здравето, намираме достатъчно солидни аргументи за редовното и качествено почистване на кожения салон.

Друг е въпросът дали искаме да оставим поддръжката почистването на салона на други хора срещу заплащане или предпочитаме сами да осигурим необходимото обслужване на автомобила.

Ако е второто, то трябва да използваме подходящ препарат за почистването на интериора. Освен това е важно да знаем и няколко съществени правила относно предпазване на кожата от прекалено бързо захабяване.

 

Какво става с кожата, когато не се поддържа?

Съсипва се. Това е най-бързият и кратък отговор на въпроса по-горе. Няма да се случи за един ден или за месец, но когато автомобилът ни е с кожен салон и не се грижим за него по правилен начин, определено започва да си личи. А последващото възстановяване на добрия външен вид коства много повече труд, време и средства.

Какво разбираме под „съсипване“? Добре, може би звучи прекалено силно, но много собственици биха се съгласили, че е точната дума в случаите, когато тапицерията започне да се напуква. Именно такава е най-честата последица от липсата на качествена поддръжка и редовно почистване на кожения салон.

Ако колата не се държи в гараж или под сенчест навес, с времето UV лъчите също ще окажат своето негативно въздействие. За кожата на автомобила това означава изсветляване на материята.

А и както вече споделихме, когато колата не се чисти редовно, мръсотията се наслоява в нея. А това вече крие риск за здравето на шофьора и пътниците.

 

Какъв е правилният начин за почистване на кожения салон?

Щом искаме да се заемем с поддръжката на интериора, трябва да се запознаем с особеностите на материята и процедурата, която се следва спрямо вида ѝ.

Преди да се пристъпи към почистване на кожения салон, първото нещо е да разберем какъв е видът на кожата – естествена, изкуствена, напа или перфорирана. Това предопределя и по-нататъшните ни действия.

Първата стъпка е еднаква за всички: трябва да се мине цялото купе с прахосмукачка, за да се оберат по-едрите частици от седалките, като същевременно се внимава да не се надраска кожата.

След това идва ред на употребата на почистващ препарат. Изключително важно е какъв вид ще изберем – съставът в продукта на различните марки и видове варират значително. В ръководството на автомобила, издадено от производителя, би трябвало да откриете препоръки, ако, разбира се, кожата е фабрична.

почистване на кожен салон със специална четка, кърпа и препарат

Източник на изображение: Canva

Желателно е да се използва почистващ препарат, който е специално предназначен за кожени седалки. Той трябва да се нанесе върху повърхността с помощта на микрофибърна кърпа. Повечето специалисти препоръчват препаратът да се напръска върху кърпата и така да се мине върху тапицерията.

За дълбоко почистване на вашия кожен салон може да се пръска и директно върху седалките, като посредством четка с мек косъм се отстрани мръсотията от повърхността. Това обаче не важи за перфорираната кожа.

След почистване с препарат за кожа е необходимо да отново да забършем с чиста и суха микрофибърна кърпа. Но процесът на поддръжка не приключва с това.

След почистването идва време за освежаване на материята на седалките. За целта е необходим качествен балсам за кожа, който е на водна основа, съответно има неутрално pH.

Препоръчва се да се провери съдържанието на препарата за петролни дестилати, силикони или восъци. Целта на балсама е да върне блясъка на кожата и да я възстанови след напуквания. Важно е продуктът да се нанася равномерно и да не оставя мазни петна.

 

Какво да използваме?

На пазара можем да открием различни варианти за почистване на кожен салон. Особено популярни са средствата за т.нар. сухо пране. При тях се използва активна пяна, с нанасянето на която се работи дори и върху по-дълбоко натрупаната мръсотия.

Подходящият почистващ препарат до голяма степен ще възстанови оригиналния цвят на интериора, ако той се е позагубил в следствие на нередовно чистене.

Може да се използва и средство, подобно на гел. Известно количество от продукта се изсипва върху микрофибърна кърпа, след което започва третиране на повърхностите.

Както стана дума и по-рано, щом приключим с почистването на мръсотията, идва време за освежаване и подхранване на материята. В тази връзка се предлагат различни висококачествени балсами за кожа, които играят ролята на своеобразна вакса, покриваща и предпазваща допълнително седалките.

 

Допълнителни съвети за грижа за кожата

Описаните по-горе стъпки би трябвало да свършат работа, ако спазвате тяхната последователност. Но също така е важно и колко често ще почиствате салона на вашия автомобил.

Струва ли ви се твърде често да го правите всеки месец? Е, тогава не си купувайте такава кола. Минималното изискване е да се преминава през цялостния процес поне няколко пъти годишно, ако не на всеки 3-4 седмици.

От по-често третиране се нуждае шофьорската седалка, тъй като тя е тази, която се захабява най-бързо. Но редовно трябва да се обръща внимание и на останалите кожени елементи, които са част от интериора.

мъж почиства кожен салон със специална кърпа и четка

Източник на изображение: Canva

Естествено, всичко зависи и от това колко сме внимателни и как се отнасяме към нашия автомобил. В случай че често си позволяваме да консумираме храни и напитки в колата, неизбежно тапицерията ще се замърси.

И не на последно място е важно мястото, на което държим МПС-то, когато не е в движение.

Най-добрият вариант е да използваме гараж или подземен паркинг. Но ако не разполагаме с тази възможност, най-малкото, което трябва да направим, е да потърсим защита от силните слънчеви лъчи посредством естествена сянка, навес или покривало.

 

Заключение

Редовната и качествена поддръжка на автомобилния интериор е важна не само от естетическа, но и от здравословна гледна точка. А когато говорим за почистване на кожен салон, то това означава да покажем отношение към стила, който сме избрали за вътрешността на колата.

Възможно е да постигнем чистота и блясък само ако открием подходящ почистващ препарат, следваме стъпките за почистване и спазваме препоръките. При колебание, че не се справяме достатъчно добре сами, то е добре да поверим автомобила за почистване и освежаване от професионална фирма.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация