Какво са секретните болтове за джанти?

  • Jan 10, 2024

Защитата на колата от злонамерени атаки се изразява не само в това да се постави алармена система. Собствениците на премиум автомобили често си патят от посегателства, нанасящи щети на превозното средство, а освен че е неприятно като усещане, отстраняването на пораженията струва много скъпо.

Тук ще разясним какво са секретните болтове за джанти и защо са сред основните варианти за предпазване на целостта на колата в днешно време.

болтове за джанти

Източник на изображение: Canva

 

Какво представляват болтовете за джанти?

Това е специален механизъм, използван при рамките на колелата. За съжаление, джантите нерядко са обект на интерес от страна на крадците, особено скъпите варианти, но често страдат и сравнително по-стандартни алуминиеви модели. Целта на посегателството е ясна - препродажба на тези елементи с цел незаконна печалба.

За да защитят своето МПС, вече много собственици прибягват до използването на секретни болтове за джанти. Тези надеждни приспособления значително затрудняват злонамерените лица и до голяма степен осуетяват техните намерения.

Но точно какво са секретните болтове за джанти? Както и обикновените закрепващи елементи с резба, при тези също има завинтване към главината.

Разликата обаче е в секретния механизъм, който прави премахването им много по-трудно и почти невъзможно за потенциални посегателства.

Защитата се гарантира от поне два компонента - болтът, от една страна, заключва металната рамка по много специфичен начин, който може да бъде дори специално изработен за случая. От друга пък, външният ключ на този закрепващ механизъм също е уникален и „обезврежда“ крадците, тръгнали да свалят колелото с обикновени инструменти и дори със сила.

 

Характеристики на секретните болтове

Секретните болтове не се различават толкова по металната сплав от стандартните болтове на джантата към главината, колкото до самата форма на главата.

Особеното при тях е, че разполагат с допълнителен заключващ механизъм - своеобразни улеи с уникално разположение и пропорции на всеки комплект. 

секретни болтове за джанти

Източник на изображение: Canva

Обичайните инструменти за завиване и развиване не могат да се справят с подобна резба. Затова потребителят, решил да подсили защитата на автомобила по този начин, получава сет от 4 секретни болта, предназначени по един за всяко колело, както и специален ключ, с който да оперира с тях.

На английски въпросните авточасти се наричат wheel locks и rim locks, което подсказва предназначението ми - заключват джантата и правят свалянето ѝ практически непосилно или много сложно за крадци.

Някои модели имат допълнително подсигуряване с добавени елементи и дори с електронен код, който се генерира от производителя и няма как да бъде известен на външни лица.

Секретните болтове се предлагат за конкретен размер джанти. Винаги трябва да се проверява тази специфика, за да е сигурно, че избраната опция може да пасне на колата.

Някои модели са подходящи за повече от един размер - ключът става и за 17 мм, и за 19 мм. Материалът, който се използва при изработване на секретните заключващи устройства, е от решаващо значение. Залага се предимно на здрави стоманени сплави, като конкретният химически състав варира.

 

Видове

На пазара ще срещнем различни видове секретни болтове за джанти. Производителите се съобразяват и със спецификите на автомобилите, така че за нас са важни вариантите с по-универсално приложение.

Сред които:

  • Болтове с фигурна глава: Сложните и нестандартни форми правят този тип секретни винтове твърде комплекси за разгадаване и сваляне;
  • Болтове с асиметричен многоъгълник: Накрайниците на болтовете от този тип може да приема разнообразни форми както от вътрешната, така и от външната страна;
  • Болтове с перфориран профил: Отново има огромен брой възможни конфигурации, формирани посредством отвори с еднакъв или различен диаметър.

Ето и някои разновидности, които са не само търговски марки, но вече и широко разпространени концепции за прилагане на секретните болтове.

 

McGard Chrome Cone Seat

Този вид wheel locks се произвеждат в САЩ и са съвместими с поне 30 марки автомобили по света. Характерното при болтовете е, че използват стомана с уникален химичен състав, който не се среща при каквито и да е други изделия.

Тази специфика, както и възможността за компютърно генериране на конфигурацията за заключване правят нивото за защита на джантата практически непробиваема.

Болтовете се захващат и премахват със специален ключ, изработен само за този елемент, което осуетява опитите за посегателства към целостта на автомобила.

 

Gorilla Acorn Guard

Много специалисти смятат, че това е най-добрият вид секретни болтове. Gorilla Acorn Guard също притежава специален механизъм за заключване, който не може да бъде пробит без наличието на инструмент, притежаван само от собственика на превозното средство. Освен това има и допълнителна защита под формата на външна въртяща се втулка.

Тя пречи на всякакви опити на крадците да забият стандартен инструмент за отстраняване на гайки от външната му страна. Болтовете от този вид са и по-скъпи, но пък има и защо - те осигуряват най-добрата възможна защита.

 

Какви предимства имат?

От всичко, написано дотук, е ясно какво е основното предназначение и съответно водещ плюс при използването на секретни болтове за джанти. Те гарантират много висока степен на защита и представляват сериозно предизвикателство за онези, които планират посегателство над автомобила.

При кражба, освен че може да се окажете без гуми и джанти и за тях е твърде вероятно колата ви да бъде оставена директно върху твърдата повърхност, което ще доведе до още много повреди и скъпи ремонти.

болтове за джанти на автомобил

Източник на изображение: Canva

Болтовете със специален ключ осуетяват опитите на злонамерени извършители – само един поглед е достатъчен wheel locks да бъдат разпознати и да послужат като превантивна мярка, носейки повече сигурност на притежателите на по-скъпи превозни средства.

Идеята е, че ключ за самата система има единствено собственикът на автомобила, но не и външно лице. Затова ключът трябва да бъде постоянно на разположение на онзи, който ползва колата, за да може да се реагира при ситуации, в които се налага да се свали гумата.

 

Как се инсталират?

Тези закрепващи приспособления могат да създадат и затруднения, ако не се експлоатират правилно. Не са редки случаите, при които секретен болт се изкривява, нарушава се структурата му, а впоследствие свалянето му става доста сложно и може да се извърши само от специалисти.

болтове

Източник на изображение: Canva

Важно е да се запомни, че подсилващите елементи трябва да се завиват на ръка или ако се използва динамометричен ключ, следва да се приложи ниска степен на затягане.

Не е желателно да се използва пистолет и голяма сила на завиване, тъй като това може да доведе до измятане на главата.

Внимавайте и с натрупването на мръсотия по елементите, понеже те все пак са част от колелото, а върху него са наслагват нечистотии заради близостта му с настилката.

Затова, когато ги сваляте и поставяте обратно, правете внимателно почистване на всички свързани компоненти, за да бъде после инсталирането правилно и да се избегнат структурни проблеми.

 

Заключение

Желателно е всеки собственик на автомобил – не само на нов и класен, да е наясно какво са секретните болтове за джанти. При някои модели това допълнително закрепване към главината е включено в самото устройство на колата, докато при други трябва да се инсталира допълнително.

Болтовете със секретен ключ помагат значително за предпазване на превозното средство от злонамерени лица.

Основната причина за използването им е сигурността и защитата на автомобила, което е важно за всеки шофьор.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация