Как и защо да се грижим за джантите?

  • Sep 18, 2023

Вероятно няма нужда да обясняваме какво представляват джантите  - най-общо казано, това са рамките, върху които се поставят автомобилните гуми.

Същевременно те се свързват с главината на всяко колело и получават командите за движение на колата.

Едва ли някой би оспорил, че тези компоненти от устройството на моторното превозно средство трябва да се поддържат в изрядно състояние.

Почистване на джанти на кола

Източник на изображение: Canva

Но знаем ли как да се грижим за джантите и можем ли да се справим сами?

Всеки би могъл да се справи с това, ако отдели известно време, положи старание и следва правилните методи за целта.

 

Защо е важно да се грижим за джантите на автомобила?

Джантите са сред тези части на МПС-то, които са подложени на най-интензивно натоварване по време на движение.

Лесно е да се обясни защо е така - те са постоянно в контакт с пътната настилка, макар и „обути” с гуми, а това означава, че във всяка една секунда от пътуването са под влиянието на различни фактори.

Джантите понасят натоварване от неравностите по пътищата и се въртят с огромни обороти при висока скорост. Освен това по рамките на гумите са натрупват сериозни замърсявания, които идват не само от настилката на шосето, но и от спирачните усилия.

Не забравяйте, че при натискане на педала на спирачката се получава триене, отделят се фини прахови частици и те се полепват най-вече върху компонентите, свързващи главината и гумите.

В допълнение към интензивното натоварване дажните могат да бъдат подложени на удари, да се нащърбят и изкривят, а нарушеното покритие и наслоените замърсявания постепенно стартират и развиват процеса на корозия.

Затова е важно да знаем как да се грижим за джантите и да ги поддържаме в добро състояние. Трябва да сме наясно какви средства и начини да използваме за почистване на тези метални елементи.

 

Как да се подготвим за тяхното почистване?

Има два основни вида джанти, които се използват при леките автомобили - алуминиеви и стоманени. Те имат различна здравина и структура и изискват специфични грижи.

Стоманените или железните джанти, като цяло са по-груби, но се смятат и за по-издръжливи под въздействието на описаните външни фактори.

От друга страна, алуминиевите джанти са по-леки, което има своите предимства, а и от естетическа гледна точка са предпочитани от много шофьори. Но при тях трябва да се полагат и по-специални усилия за поддържането им в изрядно състояние.

Почистване на джанти на кола

Източник на изображение: Canva

В зависимост от вида следва редовно да предприемате адекватни мерки за почистване на повърхността на джантите ви.

Стоманените са податливи на процеса на корозия, което означава, че при тях основен риск е появата на ръжда и нейното разпространение.

Съществен проблем на алуминиевите джанти пък е натрупването на различни налепи от интензивното натоварване.

Подготовката преди почистването на тези метални части има различни аспекти.

На първо място, трябва да се уверим, че самите джанти не са загрели след движение. Тоест, ако колата е била на път, следва да изчакаме известно време, за да изстинат, и тогава да пристъпим към тяхното почистване.

Не забравяйте и още нещо. Преди да се заемете с работата, покрийте спирачните дискове, за да не попадат върху тях частиците, които ще отстраните от рамките на гумите, както и да бъдат напълно защитени от препарата, който използвате за почистване на джантите ви.

 

Избор на правилните продукти и инструменти

Измиването на джантите с вода не е достатъчно, за да отстраним наслоената мръсотия и твърди частици. Разбира се, преминаваме и през този етап, но трябва да положим и други усилия, за бъде ефективен процесът.

А да знаем как да се грижим за джантите, означава и да сме наясно какви пособия и какви продукти е удачно да се използват при тази дейност.

Трябва да имаме под ръка подходяща четка за почистване на металните повърхности. За стоманените рамки на гумите често се използват по-твърди пособия, отстраняващи появилата се ръжда.

Не използвайте обаче такива за третиране на алуминиеви джанти - напротив, при тях трябва да се използват четки с меки влакна, за да не наранят повърхността на метала.

Изборът на правилния препарат за обработка на джантите ви също е от съществено значение. При всички положения е силно препоръчително да се използва продукт с биоразградима формула.

А при чистене на алуминиеви джанти е още по-важно да се обърне внимание на характеристиките на препарата, най-вече на нивото на pH.

Удачно е да се вземе препарат с неутрално ниво, защото ако отива осезаемо в киселинния диапазон, това може да доведе до нараняване на повърхността, особено на алуминиевите джанти.

Винаги след почистване на рамките на гумите с четка и препарат е важно да се премахнат всякакви остатъци, както и да се направи подсушаване.

За целта се използва микрофибърна кърпа, която се превърна в задължителен компонент в чантата на всеки шофьор.

Има и препарати за заглаждане и полиране на покритието, които не е задължително да влизат в употреба всеки път, но определено носят положителен ефект.

Почистване на джанти на кола с вода

Източник на изображение: Canva

Сред алтернативните продукти за почистване на джантите може да се използват и някои домашни методи. Според някои познавачи бял оцет или сода за хляб вършат добра работа.

Нашата препоръка е все пак да се насочите към специално създадени за целта препарати.

 

Техники и съвети за ефективно почистване

Няма нищо сложно в това да разберем как да се грижим за джантите, стига да следваме правилната последователност на процеса.

След като сме покрили спирачните дискове и сме защитили и други пластмасови елементи, които са в близост до рамките на гумите, трябва да нанесем препарата.

Препоръчително той да се впръска първо върху кърпа и след това да се разнесе върху джантите ви, а не да се полага директно върху повърхността на метала.

Щом сме сигурни, че сме покрили цялостно съответната рамка, тогава започва търкането с четка за отстраняване на замърсявания и налепи при алуминиевите джанти или на следи от окислявания от стоманените.

Този етап може да се повтори или дори да се потрети, ако установим, че не са премахнати всички натрупвания по металните компоненти.

Когато се уверите, че сте премахнали всички неща, които не трябва да се намират върху джантите ви, можете да пристъпите към измиване.

Ясно е, че тук вече идва моментът да се употреби и вода, за да се изплакнат металните елементи.

Не използвайте прекалено силна струя, но налягането не трябва да бъде и слабо. Няма нужда да разполагате с водоструйка, може да се работи и с градински маркуч, при нормален източник на подаване налице е необходимият напор.

Когато е сигурно, че рамките на гумите са измити, идва моментът за подсушаване.

Това се извършва с микрофибърна кърпа, за която сме сигурни, че е чиста и суха. Повърхността на всяка джанта се избърсва старателно, за да не остава каквато и да е влага по металните части.

В края на процедурата може да се нанесе и защитно покритие за по-качествено запазване на джантите ви.

Всичко това трябва да се прави редовно, като се чистят отделните метални елементи един по един. Регулярното почистване на джантите гарантира, че те ще бъдат в изрядно състояние възможно най-дълго време. Важно е, разбира се, да сме наясно как да се грижим за джантите и през останалото време.

 

Препоръки за защита и поддръжка

Средата, в която управляваме автомобила, играе ключова роля върху това колко се износват и замърсяват джантите. Пътна настилка с много неравности без съмнение се отразяват върху чистотата на рамките на гумите, но не е само това.

Чест проблем, който може да се случи с джантите ви, е те да се изкривят или деформират при дупки и кривини по шосето.

При това положение вече не можем да се справим сами, а трябва да се обръщаме към специален сервиз, където да се изправят и възстановят покритията на металните елементи.

Има още фактори, които трябва да следим, ако ни интересува как да се грижим за джантите. Необходимо е да проверяваме състоянието на гумите и това дали са достатъчно добре надути.

Ако налягането в тях спадне под изискванията, тогава и металните рамки са по-уязвими на външните влияния и съприкосновения с остри места и неравности по пътя.

джанта на кола

Източник на изображение:freepik

 

Заключение

Всеки автомобил има нужда от поддръжка в различни насоки, като често сме склонни да подценяваме грижата за джантите. Те обаче са сред елементите от устройството на колата, които са подложени на по-интензивно натоварване, водещо до тяхното износване, изкривяване и замърсяване.

Затова се изисква регулярно да обръщаме внимание на компонентите, които свързват главината и гумата на всяко колело.

В крайна сметка това се отразява и на други части на превозното средство, а има връзка с комфорта по време на возене и на сигурността по време на движение.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация