Какво Ауди да си купя - препоръки

  • Jan 2, 2024

Това е една от любимите марки на шофьорите у нас и има причини да е така. При много от своите модели Audi комбинира спортния стил с удобства и компактен дизайн.

Но същевременно откриваме и редица оплаквания от проблеми, които водят до скъпи ремонти.

audi

Източник на изображение: Unsplash

Затова и тези, които сега са се насочили към марката с четирите преплетени кръга, си задават въпроса „Какво Ауди да си купя?”

В следващите редове ще се опитаме да ви дадем полезни съвети, както и списък с най-добрите варианти както при бензиновите, така и при дизеловите автомобили.

 

Любопитни факти за Audi

Това е една от най-популярните марки на съвременния пазар, но много от почитателите ѝ всъщност не знаят, че възходът ѝ започва относително наскоро, поне ако я сравним с Мерцедес или БМВ.

Сравняваме я с тези два гиганта на германската автомобилна индустрия, тъй като понастоящем Audi си съперничи с тях в редица категории.

Иначе корените на бранда могат да се открият още в края на XIX век, когато е създадена първата от четирите компании, формиращи Ауди.

И ако досега сте се чудили какво точно символизират четирите преплетени кръга - не, няма нищо общо с олимпийското движение, а е знак на почит към основателите, както и символ на обединението им през 1932 г.

Самото название на марката пък идва от името на създателя ѝ - Аугуст Хорх. Буквалният латински превод на фамилията му Horch от немски е Audi, което означава „слушам”.

Големият успех на компанията идва благодарение на състезателните коли и особено на легендарното Audi Quattro, които излизат в края на 60-те години на миналия век.

В началото на 80-те години компанията вече предлага редица успешни масови модели, съчетаващи спортното усещане с комфорта на всекидневната употреба, но и с постоянното внедряване на иновации. Оттам насетне Ауди неизменно е сред флагманите на автомобилната индустрия.

жълто спортно audi

Източник на изображение: Unsplash

Славата на германската марка до голяма степен се дължи на двигателите, които се намират под капака на тези автомобили.

Но не всеки двигател на Ауди е сполучлив - напротив, има и варианти, които са разплаквали много собственици на коли с четирите преплетени кръга в емблемата.

 

Какво отличава двигателите им от останалите марки?

Дали ще изберете компактен и елегантен спортен седан, или пък по-дълго, широко, но скучно на пръв поглед комби, това не е предопределящо за качествата на мотора. Магията е под предния капак, но на какво се дължи тя?

Намираме отговора в инженеринг от високо ниво и изключителна изобретателност.

Така например от Audi създават първата серийна кола в света, включваща 5 цилиндъра. Просто в отсека няма място за 6, но концепцията се оказва супер успешна и изстрелва компанията в съвсем различна орбита.

А за мнозина въпросът какво Ауди да си купя е последвано от отговор - модел, който има двигател с турбо.

Да, компресорите на производителя от Инголщат са наистина впечатляващи и се превръщат във фаворит на водачите с бензин в кръвта. Или пък с дизел, но сега ще уточним кои са успешните агрегати при двата основни типа гориво.

Някои биха опонирали - как така двигател на Ауди се отличава, като се използват агрегати на Фолксваген?

Да, вярно е, че има много модели и от двете марки, които споделят едни и същи агрегати. Също така има много двигатели, които са адекватни за повече от един модел Audi. Едно от предимствата на марката е тази универсалност, включително и припокриването с VW и с други брандове от VAG семейството като Skoda, Seat и т.н.

 

Кои са най-надеждните дизелови двигатели?

Мненията по темата са изключително много, така че ще синтезираме част от тях, уповавайки се на обективна статистика.

 

3.0 BiTDI V6

Този турбодизелов вариант се влага в няколко различни коли с тази марка - Audi A6 и A7, Q5 и Q7. 3 - литровият агрегат дава удивителна мощност от 309 конски сили. 3.0 BiTDI V6 е агрегат от модерната common-rail концепция с директно впръскване и две турбини.

 

2.0 TDI

Това е един от най-често използваните агрегати на дизел, като се прилага в няколко модела и модификации на марката. При този нафтов двигател имаше проблеми преди 2010 г., но впоследствие производителят значително подобри надеждността му. Мощността му може да достигне до 190 конски сили, но и при не толкова „напомпаните” версии отново се усеща солидна тяга за размера на мотора.

черно audi

Източник на изображение: Unsplash

 

3.0 TDI

Това е един от най-масово използваните агрегати на Ауди, като се влага в различни модели от 2004 г. Доста дизелови А6 автомобили имат 3.0 TDI мотори, но се срещат и турбодизелови версии за A7, A8, Q5 и Q7. Според оценки на специалисти това е един солиден двигател, който изисква внимателна, но не твърде сложна поддръжка, за да служи години наред.

 

Кои са най-надеждните бензинови двигатели?

Ауди има отлични варианти на дизел, но вероятно много от Die Hard почитателите на четирите кръга са били пленени от някоя бензинова класика.

При петролните агрегати откриваме сериозно разнообразие, като отново доста от тях са подходящи и за коли с марка VW.

 

2.2 Turbo Engine

Не можем да си позволим да минем без тази легенда, защото тя донесе известност на марката благодарение на славното Audi Quattro. 2,2-литровият бензинов двигател се среща в много версии - освен в боготвореното S1 го откриваме още при S2, S4, S6, 80, и Audi 100.

 

2.5 TFSI I-5

Много специалисти определят точно този двигател като най-добрият от всички агрегати на Ауди. Може би оценката не трябва да е толкова категорична, защото конкуренция не липсва.

Но без съмнение 2.5 TFSI I-5 има достатъчно основания да претендира за титлат. Той е по-широко приложим (Audi RS3, Audi TT RS, Audi RS Q3 и други) и вади убийствена мощност (до 400 конски сили) с вградения турбочарджър.

Освен това е изключително здраво конструиран - този двигател може да издържи много дълго при правилна поддръжка. А не на последно място,тук откриваме запазената на производителя под формата на 5-цилиндров звяр, който е готов да полети.

 

4.2l FSI V8

Това е истински фаворит на почитателите на марката. Говорим за първия 8-цилиндров вариант с директно впръскване в цилиндрите (Fuel Stratified Injection).

Моторът пак печели слава на състезателното трасе, този път в 24-те часа на Льо Ман. 4.2l FSI V8 е отличителна черта на премиум автомобил, какъвто е Audi S6. С удивителна мощност от 450 „коня” има защо моделът да се превърне в любимец на феновете.

 

Критерии за избор

Състоянието на двигателя е от ключово значение, когато се запитаме „Какво Ауди да си купя?”

Затова със сигурност трябва да се поинтересувате от сервизната история - как и колко често е обслужвана колата. Това се отнася с особена сила за смяната на смазочна течност, тъй като бензиновите имат неособено приятната характеристика да „пипат маслото”. При моторите трябва много да се внимава с по-старите TFSI версии - най-вече преди 2010 г.

Важно е и какъв е бил предишният собственик. Корпоративните автомобили обикновено не се “пазят” от страна на шофьорите, но пък ще разчитате, че са положени усилия да ги обслужват редовно в гаранционния период.

От друга страна, при физически собственици може да има липса части и периоди от историята на автомобила.

Естествено, трябва да се гледат и много други детайли при избор на употребявано Ауди.

Някои модели са податливи на ръжда, други страдат от по-чупливи компоненти на окачването.

Какъв е разходът на гориво също винаги има значение, въпреки че при кола на старо данните могат да не са като фабричните.

синьо и червено audi

Източник на изображение: Unsplash

Audi колите са известни с множеството си технологични екстри, това печели и много почитатели на марката. Но в интерес на истината това не бива да е водещ критерий за вас.  Състоянието на съответния двигател, на ходовата част и на каросерията, както и регулярната поддръжка са далеч по-важни.

 

Заключение

Audi е една от марките, за които можем да срещнем много разнопосочни мнения. Колите с четирите преплетени кръга имат милиони почитатели благодарение на вълнуващото си представяне на пътя.

Много от двигателите на германския производител са същинско откровение в развитието на автомобилната технология, но има и редица такива, които се оказват провал или най-малкото - сериозно главоболие след период на известна експлоатация.

А едно употребявано Ауди няма как да няма и проблеми, но ако разчита на надежден двигател и той е добре поддържан, това може да спести много неприятности и излишни разходи.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация