Как работи маховикът?

  • Mar 1, 2023

Съвременните автомобили се състоят от много компоненти и възли, всеки от които има своята важна роля. Такава роля има и маховикът.

 

Какво е маховик и каква е неговата роля?

Маховикът представлява най-общо казано диск, изработен от тежък метал с диаметър от 12 до 15 инча, по външната страна на който има метална корона от зъби. Монтиран е на коляновия вал на двигателя и е разположен от вътрешната му страна. По този начин маховикът е структурно свързан директно с двигателя, със съединителя и със скоростната кутия.

Как работи маховикът? 2

Функциите, които изпълнява маховикът са няколко:

 

Помага за стартиране на двигателя

Когато влезете в автомобила и завъртите ключа за запалване на двигателя, една малка предавка, наречена предавка на Bendix се свързва с маховика и го завърта. Той от своя страна завърта коляновия вал, който започва цикъла на компресия, необходим за стартиране на двигателя. След като ДВГ (двигател с вътрешно горене) се стартира, Bendix - а се „оттегля” и оставя маховика да се върти спокойно.

Нормализира скоростта на двигателя

След стартиране на двигателя, коляновия вал преобразува движението на буталата нагоре - надолу във въртеливо движение. Това движение обаче е трептящо, тъй като мощността се генерира само 2 или 4 пъти (в зависимост от това дали цилиндрите са четири или осем) по време на един оборот на двигателя. За да се поддържа постоянна скоростта на въртене на коляновия вал при всяко движение на буталата, масата на маховика се използва по инерция.

Намалява вибрациите на двигателя

Тъй като буталата са изместени от центъра на коляновия вал, двигателят вибрира силно, понеже всяко бутало се движи под различен ъгъл. Голямата маса на маховика потиска това движение и помага както за стабилизирането и балансирането на двигателя, така и за намаляване вибрациите в целия автомобил.

Намалява износването на компонентите

Чрез стабилизиране на вибрациите и изглаждането на скоростта на двигателя, маховикът ограничава износването на други важни компоненти на задвижването.

 

Видове маховици и техните особености

В съвременните автомобили се използват основно твърди (едномасови) и двумасови (DMF) маховици. Всеки един от видовете има свои особености, предимства и минуси.

Едномасов маховик

Този вид маховици са широко разпространени сред по-старите модели автомобили. В своята същност представляват масивни чугунени дискове с непрекъсната структура с диаметър между 300 и 400 мм. От външната страна на едномасовите маховици има монтиран зъбен пръстен, изработен от стомана.

  • Основните плюсове на този вид маховици са опростения им дизайн и ниската им цена
  • Едномасовите маховици обаче имат един сериозен минус, който се състои в това, че не могат да абсорбират достатъчно добре торсионните вибрации.

Двумасов маховик

Маховиците с двойна маса, наречени още демпфери или Dual Mass Flywheel са сравнително съвременна разработка, която за пръв път е използвана в автомобилите през 1985 година.

Как работи маховикът? 3

Какво представляват?

Конструктивно, този вид маховик представлява два отделни диска, които са свързани помежду си чрез радиални и тягови лагери. Единият диск е част от коляновия вал, а другият е част от съединителя. Между дисковете има пружинен амортисьорен механизъм, който заглушава вибрациите и предпазва скоростната кутия от вибрационни натоварвания.

  • Сред предимствата на двумасовите маховици можем да посочим, че намаляват значително вибрациите предавани от двигателя на трансмисията, защитават предавките от претоварване и намаляват разхода на гориво
  • Трябва обаче да признаем, че този вид маховици имат и няколко недостатъка, основният от които е, че не са толкова надеждни, колкото едномасовите.
    Безспорен факт е, че пружините, с които са свързани дисковете на демпфера изпитват значителни натоварвания, което води до бързото им износване. Другият им минус е, че все още са значително по-скъпи в сравнение с едномасовите.

Всеки маховик, без значение дали е едномасов или двумасов, ако се използва правилно е доста издръжлив на натоварване. Ако трябва да бъдем малко по-конкретни, тогава ще кажем, че при правилна употреба, маховиците могат да издържат на пробег повече от 350 хиляди километра. Разбира се, маховикът е подложен на големи натоварвания и може да износи доста по-рано от предвиденото от производителите.

 

Основни проблеми, които налагат смяна на маховика

Проблемите на маховиците се дължат най-вече на неправилната работа на автомобила. По-специално, това, което може да ви принуди да смените маховика са:

  • критичното прегряване
  • появата на пукнатини и износване по повърхността на триене
  • прегряване или изтичане на масло вътре в двумасовия маховик
  • разрушаването на дъговите му пружини и други

 

Симптоми, които предупреждават за проблем с маховика

 

Проблем с предавките

Когато се опитате да смените предавките, но вместо съединителя да реагира адекватно не може да мине да следващата предавка или минава, но веднага се връща на предишната, това най-вероятно се дължи на износен маховик. В този случай ще чуете силен шум като от шлайфане и усилено триене.

Миризма на изгоряло

Един от основните симптоми за износен маховик е миризмата на изгоряло, която се усеща дори във вътрешността на автомобила. Тази миризма се появява при неправилна работа със съединителя, при което той генерира много топлина.

Вибрации при натискане педала на съединителя

Започнете ли да усещате вибрации, когато натискате педала на съединителя, това обикновено е признак, че пружинните опори на маховика са износени.

Силно тракане при стартиране на студен двигател

Уточняваме, че този симптом е характерен за двумасовите маховици. Когато пружините на демпфера са износени и стартирате при студен двигател, ще чуете силно тракане.

Това тракане обикновено продължава до няколко минути след като запалите колата, след което изчезва. Започнете ли да го чувате все по-често сутрин, когато палите автомобила, това е ясен сигнал, че трябва да обърнете внимание на маховика.

 

Възможна ли е поддръжка на маховика?

Поддръжка на маховика е почти невъзможно да се извърши. Обикновено той се изследва при подмяна на диска на съединителя за износени зъби или други проблеми. Ако такива има, маховикът се подменя, а ако няма проблеми може да продължи да се използва.

 

Може ли да се ремонтира маховик?

Едномасовият маховик трудно може да се ремонтира, затова, когато се износи трябва да бъде сменен с нов. (Единственото, което може да бъде подменено при него е зъбният венец, ако някой от зъбите е износен или счупен).

Двумасовите маховици през последните години започнаха да се рециклират.

 

Какво означава „рециклиране” на демпфери?

Най-общо казано, при рециклирането се отделят двата диска на маховика и почистват се добре. След това се сменят лагерите, пружините и всички останалите елементи с нови и двата диска се занитват заедно отново. Накрая се прави реглаж и ако всичко е наред, маховика се монтира на мястото си в автомобила.

Този начин на възстановяване на двумасовите маховици както споменахме е доста популярен, но невинаги дава добри резултати. Понякога, когато дисковете се отворят, за да се рециклират се оказва, че това е невъзможно да бъде направено.

Освен това, въпреки, че почти всички сервизи, които предоставят услугата дават гаранция след рециклирането, никой не може да гарантира, че всички елементи са наистина подменени с напълно нови.

Как работи маховикът? 4

Как се сменя маховик?

Смяната на този компонент е доста сложна задача и ако нямате добри технически познания и специализирани инструменти, ще е трудно да се справите сами. Защо?

За да се смени маховика, първо трябва да свалите скоростната кутия и съединителя. Това отнема не само доста време, но и изисква специализирани инструменти, за да бъде направено правилно.

Ако все пак решите да се справите сами, нашият съвет е да закупите комплект съединител с включен маховик. Така ще сте спокойни, че сте се погрижили не само за маховика, но и за целия съединител и тези толкова важни за ефективната работа на автомобила ще ви служат още доста време.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.