Защо е задължително да се оборудвате със сандък за камион?

  • May 8, 2023

Ако “работното ви място” е камион или бус, с който пренасяте товари или работите нещо, което изисква да пътувате ежедневно с всичките си инструменти, тогава задължително трябва да се оборудвате със сандък за камион или ремарке.

 

Какво представляват сандъците за инструменти за камион?

Най-общо казано, това са сандъци или кутии, които са специално разработени и проектирани за монтаж в камиони, бусове, ремаркета, автобуси, тирове и работни пикапи.

Тези комплекти авто инструменти са удобни и практични и се предлагат в различни размери и конфигурации. Основното им предназначение е да съхраняват всички необходими инструменти, които биха могли да ви бъдат от помощ по време на път.

Кутия за инструменти за камион и ремарке

Източник на изображение: nag.bg

Защо е силно препоръчително да оборудвате камиона си с кутии за инструменти?

Всъщност, причините, поради които е добре да имате сандък кутия в камиона си са доста, но основните са няколко.

 

Осигуряват защита на вашите инструменти

Като шофьор сте наясно, че във всеки един момент, в който сте на пътя, може да се случи нещо и да се наложи да влезете в ролята на механик, за да излезете от неприятната ситуация. Затова сме убедени, че сте инвестирали средства, за да си набавите поне базовите инструменти, които биха ви били от полза.

Но ако не ги съхранявате правилно те много скоро ще започнат да ръждясват, а това означава да хвърлите парите, които сте дали за покупката им на боклука.

Ако имате подходящ сандък за бус или сандък за инструменти за камион, можете да сте спокойни, че целият ви инструментариум не само ще бъде съхранен правилно, но и предпазен от дъжд, студ и слънце.

Това е така, защото всички сандъци и кутии за инструменти са на 100% водо- и влагоустойчиви и не позволяват при скъпоструващите ви инструменти да проникне вода и те да ръждясат.

 

Предлагат добра организация

Кутиите за инструменти за камиони, които се предлагат на пазара, са проектирани да могат да осигурят на всеки един инструмент точно определено място. Така, в момента, в който ви потрябва нещо и отворите вашата кутия, можете да го откриете бързо и изключително лесно.

А това ви спестява време, особено ако се налага да отстраните някакъв проблем много бързо и да потеглите отново на път.

 

Осигуряват защита срещу крадци

Крадците в днешно време са много умели и дори да не пропускате да заключвате камиона си, могат само за няколко секунди да го разбият и да задигнат всичките ви инструменти, в които сте инвестирали доста средства.

Наличието на сандъци за камиони е един от начините да попречите на крадците да откраднат събираните с толкова труд и пари инструменти.

Защо сме сигурни в това? Защото почти всички модели кутии и сандъци от висок клас разполагат със специален заключващ механизъм и усъвършенствани ключалки, с които крадците трудно се справят.

Камион на пътя

Източник на изображение: unsplash.com

 

Как да изберете кутия за вашия камион?

При избора на подходящия сандък или кутия за инструменти е добре да обърнете внимание на няколко основни критерия.

 

Размери

Размерът на сандъка за инструменти е от първостепенно значение, тъй като от него зависи както дали ще пасне точно на определеното му място в камиона, така и дали ще може да побере всички инструменти, от които се нуждаете.

Затова е важно преди покупката да решите къде искате да инсталирате кутията или сандъка и да измерите внимателно свободното пространство.

 

Тип на отваряне

В зависимост от мястото на монтаж можете да се спрете както на сандък за камион или ремарке със стандартно отваряне, така и с горно, странично или с двустранно отваряне.

 

Материал

Материалите, от които се произвеждат сандъците и кутиите за камиони са стомана, алуминий или пластмаса.

  • Стоманените сандъци са много здрави, но са доста тежки и след време по тях може да е появи ръжда.
  • Алуминиевите кутии за камиони са по-леки и удобни, но пък не са толкова здрави и дълготрайните като стоманените.
  • Сандъците за инструменти от твърда пластмаса са стабилни, здрави и удобни и се предлагат на достъпна цена.

 

Съвместимост

Добре е да знаете, че на пазара се предлагат както универсални сандъци за инструменти, така и кутии, които са проектирани специално за определени модели камиони. Затова е добре преди покупката да се уверите, че избраната от вас кутия за инструменти е съвместима с модела на вашия камион.

Ако не сте напълно сигурни, нашият съвет е да се спрете на универсален тип сандък, за да сте спокойни, че ще пасне в превозното ви средство.

 

Задължителни инструменти, които трябва да присъстват в сандъка за камион

В кутията можете да съхранявате различни инструменти, в зависимост от работата, която извършвате. Ние сме ви подготвили един кратък контролен списък от консумативи и инструменти, които е добре да присъстват при вас в камиона.

 

Консумативи

  • Тиксо, което може да ви “спаси”, ако ви се наложи бързо да закрепите счупен фар, да закрепите спукан маркуч или да задържите страничното огледало, докато стигнете до най-близкия сервиз.
  • Кабелни връзки или както са по-популярни “свинските опашки”, с които можете да свързвате проводници, да укрепвате провиснали маркучи, както и да извършвате куп други малки временни ремонти.
  • Хартиени кърпи, които са изключително полезни, когато трябва да почистите нещо.

 

Базови инструменти

  • Гаечни ключове - инструменти, които ще ви помогнат, ако трябва да направите някакъв ремонт по камиона директно на пътя. Ако имате повече място в сандъка е добре да сложите един цял комплект гаечни ключове, но ако не разполагате с много място, тогава изберете поне 3 - 4 размера ключове, които използвате най-често.
  • Клещи - един или най-много два броя клещи са ви напълно достатъчни. С тези инструменти можете да развивате, стягате, режете и какво ли още не.
  • Отвертки - добре е да имате отвертки, но не е необходимо да държите в сандъка от всички размери. Достатъчно е да подберете 5 - 6 размера, които използвате най-често.
  • Чук - това е инструмент с много приложения. Той може да ви е полезен за почти всички видове ремонти на пътя. Един брой чук ви е напълно достатъчен.
  • Комплект за ремонт, които задължително трябва да присъстват в сандъка за камиони. В този тип авто продукти обикновено има тресчотки, гаечни ключове, гнезда и много други полезни за извършване на бързи ремонтни дейности инструменти.

 

Аварийно оборудване

  • Комплект за първа помощ - винаги е добре да имате под ръка подобен комплект, тъй като никога не се знае кога ще наложи да го използвате.
  • Въже за теглене - въжето задължително трябва да присъства в кутия за инструменти, тъй като ако закъсате то може да помогне да ви изтеглят.
  • Стартови кабели -  имате ли в кутията на камиона стартови кабели няма да се притеснявате, ако някоя сутрин не можете да запалите, тъй като акумулатора ви е паднал.
  • Конус и триъгълник - тези автомобилни аксесоари са безценни, ако трябва да ремонтирате нещо по камиона директно на пътя.
  • Фенерче - верен приятел на всеки шофьор. То ще ви е от полза, ако трябва да проверите в тъмното товара, гумите или ако искате да осветите нещо вътре или около камиона.

Камион на магистрала

Източник на изображение: unsplash.com

 

Ситуации, в които липсата на специализирани инструменти е проблем

Ако трябва да сме напълно откровени, всяка една авария на пътя може да се превърне в проблем, ако нямате инструменти, за да се справите.

Представете си например, че внезапно се откъсне скоба или протече маркуч. Ако нямате под ръка необходимите инструменти няма как да запушите теча и трябва да останете на пътя и да чакате пътна помощ.

Или ако някоя крушка спре да свети, а вие нямате нито резервни крушки, нито инструменти, с които да я смените.

Ами ако забравите светлините включени и акумулаторът падне? Нямате ли стартови кабели, които да ми помогнат да прехвърлите ток от друг акумулатор, камионът ви просто ще остане на пътя или на паркинга.

 

Марки и модели сандъци за камиони, на които можете да се доверите

На пазара ще откриете  голямо разнообразие размери, марки и цени на този вид продукти от които да избирате. Нашият съвет е да се ориентирате към покупка на кутии за инструменти от водещи марки, които не правят компромиси с качеството.

Някой от тези марки, които и ние горещо ви препоръчваме са:

  • Daken;
  • SERTPLAS;
  • LAGO и други.

 

Често задавани въпроси

 

Метална или пластмасова кутия да избера?

Решението зависи само от вас. И металните, и пластмасовите кутии имат както предимства, така и минуси. Стоманените сандъци са наистина много издръжливи, но са тежки и цената им е по-висока. Моделите от пластмаса са удобни, леки и на достъпна цена.

 

Мога ли да поставя сандък за инструменти в пикап?

Разбира се. Само трябва да се съобразите с размерите и да се спрете на модел и начин на отваряне на сандъка.

 

Сигурни ли са кутиите за инструменти?

Моделите, които ние от nag.bg предлагаме са с много високо качество и се произвеждат от много здрава и издръжлива пластмаса. Освен това кутиите са оборудвани със специални ключалки и иновативен и труден за преодоляване от крадци заключващ механизъм.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация