Важни детайли при използване на универсален катализатор

  • Jun 15, 2023

Днес повече от 90% от автомобилите се задвижват с двигател с вътрешно горене (ДВГ) и докато електрическите двигатели не навлязат масово, това ще си остане така.

Всички ние сме свикнали да управляваме автомобили на дизел или с бензинови двигатели, но макар, че те ни осигуряват бързина и мощност при придвижването, отработените от тях газове оказват отрицателно влияние върху околната среда.

За да се намали това отрицателно влияние, от края на 90 - те години автомобилите се оборудват с подходящите за модела, марката и капацитета на двигателя катализатори.

Универсален катализатор за бензинов двигател

Източник на изображение: nag.bg

 

Защо правилният катализатор има огромно значение?

Каталитичният преобразувател, наричан още катализатор или каталитичен конвертор е част от изпускателната система на вашия автомобил.

Неговата роля е да намалява вредните емисии, отделяни от двигателя на превозното средство, като трансформира отработените газове чрез процес, наречен катализа.

За да може да върши работата си ефективно обаче катализаторът трябва да бъде подбран правилно.

Това е от съществено значение, тъй като каталитичните преобразуватели се различават както по форма и размер, така и по предназначение.

Така например, за бензинови двигатели най-подходящи са трипътните или двупосочните катализатори, докато за дизел подходящи са Diesel Oxidation Catalyst (DOC).

Освен това, значение имат моделът и марката на автомобила, капацитетът на двигателя и дали конкретен вид и модел каталитичен конвертор е съвместим с тях.

 

Какво се случва, ако поставите неподходящ катализатор на кола?

Разбира се, никой не може да ви забрани да се опитате да монтирате какъвто катализатор изберете, но ако не внимавате и поставите неподходящия за вашия автомобил, неблагоприятните последици няма да са никак малко.

За да потвърдим това, което ви съветваме, по-долу споделяме част от рисковете, на които излагате вашия автомобил, ако поставите неподходящ катализатор.

 

Намалена ефективност на каталитичния преобразувател

Ако катализаторът не е съвместим с автомобила ви, той няма да може да функционира правилно или ще има много по-ниска ефективност при преобразуването на отработените газове.

 

Намалена горивна ефективност на двигателя

Неподходящо подбраният катализатор може да влияе на работата на двигателя. Възможно е да се появят проблеми с горивната уредба и горивната ефективност, както и изпускане на черен дим от изпускателната система.

Често се случва да се наблюдава как двигателят работи неравномерно и дори започва да прекъсва.

 

Повреда на други компоненти на автомобила

Ако катализаторът не пасва като дължина и диаметър на тръба на изпускателната система, това може да доведе до повреда на други компоненти като гърне, тръби или сензори за кислород.

Ето защо е важно да се уверите, че избирате правилния катализатор за вашия автомобил, който е съобразен с препоръките на производителя и отговаря на изискванията на емисионните стандарти и регулации, действащи в страната.

 

Кога се препоръчва използването на универсален катализатор?

Използването на универсален катализатор обикновено се препоръчва в някой от следните случаи:

 

Ако имате по-стар модел автомобил

Автомобилите, произведени след 1994 година, са оборудвани с катализатори още преди излизането си от фабриката, но по-старите автомобили не са.

Ако и вие шофирате по-стар модел превозно средство е възможно да изпитате затруднения да откриете съответстващ катализатор за вашия модел и година на производство автомобил.

В този случай универсалният керамичен катализатор е отлична алтернатива, тъй като предлага по-голяма гъвкавост както при размерите и дължината на тръбата, така и с конфигурацията на изпускателната система.

 

Ако сте модифицирали изпускателната система

Ако сте правили модификации на изпускателната система като например инсталиране на изпускателна греда може да се окаже, че универсалният катализатор за кола е много подходящ за вас.

 

Ако търсите бюджетно решение

Ако разполагате с ограничен бюджет, но се стремите да спазвате емисионните стандарти, универсалният катализатор за дизел или бензин може да бъде приемлива алтернатива.

Казваме го, тъй като моделите универсални катализатори обикновено се предлагат на доста по-приемливи цени.

Само не забравяйте, че без значение дали сте се спрели на универсален катализатор Евро 4 или друг катализатор, трябва да се уверите, че той отговаря на спецификациите и емисионните стандарти, които са въведени в страната.

Това ви гарантира, че с монтажа на  универсалния каталитичен преобразувател ще изпълните екологичните изисквания и отработените вредни емисии, отделяни от вашия автомобил, ще бъдат ефективно преработени и преобразувани в по-безвредни за околната среда.

Катализатор универсален за дизелови автомобили

Източник на изображение: nag.bg

 

Предимства и недостатъци на универсалните катализатори

Универсалните катализатори, както всички останали автомобилни компоненти имат както своите плюсове, така и някой недостатъци.

Сред основните им предимства можем да споменем:

Лесен и бърз монтаж

Универсалните катализатори от керамика за кола са проектирани да се адаптират към широка гама от размери на тръби и конфигурации на изпускателната система.

Това ги прави много по-удобни и по-лесни за инсталиране на широк спектър от модели и марки автомобили, включително стари или модифицирани превозни средства.

 

Широка съвместимост

Тъй като универсалните каталитични преобразуватели не са проектирани за конкретни марки и модели автомобили, обикновено са съвместими с над 80 - 90% от  различни марки и модели.

А това означава, че не само много по-лесно може да бъде открит подходящия модел катализатор, но и разнообразието от видове и модели ще много по-голямо от катализаторите, които са проектирани за конкретни марки и модели автомобили.

 

Достъпна цена

Универсалните катализатори обикновено са по-евтини от моделите, които са предназначени специално за конкретни автомобили.

Това може да бъде предимство, особено ако трябва да се впишете с определен или немного голям бюджет.

 

Някои от недостатъците на универсалните катализатори са следните:

Ограничена ефективност

Тъй като са проектирани да бъдат универсални и да пасват на широка гама от модели автомобили, възможно е това да ограничи тяхната ефективност при намаляването на вредните емисии.

Разбира се, това се случва в много редки случаи, но е възможно да се случи и това да се отрази и на общата производителност на автомобила.

 

Възможни компромиси в качеството

Истината е, че ако при избора на универсален катализатор се спрете на модел, предлаган от популярна и утвърдена марка, няма защо да се притеснявате, че качеството на преобразувателя няма да е високо.

Напротив, популярните брандове предлагат универсални каталитични конвертори с изключително високо качество на много достъпна цена.

Подобни компромиси с качеството са възможни единствено, ако катализаторът е от производител, който е непознат и ако цената на предлагания от него продукт е прекалено ниска.

Универсален катализатор за дизелови двигатели от кубатура 2000 куб.см.

Източник на изображение: nag.bg

 

Как да изберете правилния универсален катализатор?

Няколко са основните фактори, на които е добре да обърнете внимание при избор на правилния за вашия автомобил каталитичен преобразувател:

Марка и модел автомобил

Тези параметри са от основно значение за правилния подбор на катализатор. Затова е важно, преди да започнете търсенето да сте напълно наясно за каква марка, модел и година на производство на превозното средство търсите каталитичен конвертор.

Видът на горивото, което използвате

Задължително обърнете внимание на вида гориво, което използвате. Тоест, важно е дали сте на бензин или на дизел.

Това е така, защото дори и да сте се спрели на универсален катализатор, видът на горивото винаги ще има значение.

Изберете конфигурация на катализатора

Ако не сте напълно уверени на каква форма, дължина или размер на тръбата да се спрете не е лоша идея да се консултирате оторизиран сервиз или с магазин за авточасти като Nag.bg относно спецификациите на катализатора, препоръчан за вашия модел.

Те ще ви предоставят точни данни относно размерите, конструкцията и вида на катализатора, необходим за вашия автомобил.

Емисионни стандарти

Потърсете информация за емисионните стандарти, които трябва да бъдат спазвани в страната, за да сте спокойни, че катализаторът, на който сте се спрели  отговаря на съответните емисионни стандарти.

Качество и марка

В търговската мрежа се предлага голям асортимент от модели и марки универсални катализатори, но нашият съвет е при избора да обърнете специално внимание дали марката е утвърден производител или не.

Препоръчваме ви да се спрете на каталитичен преобразувател от утвърден производител, за да сте сигурни във високото качество на предлагания продукт.

 

Често задавани въпроси

 

При избор на универсален катализатор има ли значение кубатурата на двигателя?

Без значение дали е универсален или не каталитичният конвертор, при избора му трябва да обърнете внимание както на модела и марката автомобил, така и на кубатурата на двигателя на превозното средство.

 

Мога ли да монтирам сам катализатора?

Въпреки, че монтажът на универсалните модели катализатори не е много сложен, препоръката ни е да се обърнете към специализиран сервиз за монтаж.

 

Ако закупя катализатор от вашия магазин какви са методите за плащане?

При покупка на продукти от Nag.bg можете да изберете плащане чрез наложен платеж или с банков превод. За потребителите от София предлагаме и плащане в брой на място в нашия офис.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация