Вакуум помпа – най-често задаваните въпроси от клиенти

  • Mar 1, 2023

Докато всички бензинови двигатели създават вакуум по време на работа, понякога се случва създаденото количество да не е достатъчно, за да захрани всички системи в колата. Същото се отнася и за дизеловите, където дори понякога някои не създават абсолютно никакъв вакуум.

И в двата случая обаче има едно ефикасно решение. То се крие във функционалността на вакуум помпата, която се използва за увеличаване или за осигуряване на нужната мощност. С тази сила борави вашата спирачна система и още куп други жизненоважни механизми.

Миниатюрният компонент се разполага зад двигателният блок, като се монтира близо до защитната стена, главният цилиндър и усилвателя на спирачката. Благодарение на двете си дюзи, той е лесно разпознаваем. Нейната същественост не е никак за пренебрегване.

Ако случайно помпата спре да функционира или развие теч, двигателното отделение ще издаде съскащ звук, а нагревателните регулатори няма да превключват. Това съответно ще ви предостави с блокиране на автомобила. Ето защо е важно да се грижите за частта и поради тази причина днес ще ви предоставим повече информация в това отношение.

Вакуум помпа – най-често задаваните въпроси от клиенти 2

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ВАКУУМНАТА ПОМПА ?

Двигателят с вътрешно горене, работещ на безоловен бензин, създава огромно налягане в затвореното пространство. Това налягане от своя страна се използва за задвижването на множеството ремъци и ролки, но се освобождава точно с помощта на иновативната помпа.

От друга страна пък дизеловият агрегат разчита на нея, за да осигури мощност на най-важните си системи, като спирачната и в някои случаи климатичната. Тъй като тук всеки цилиндър продължава да работи, елемента също работи на непрестанен принцип.

Макар, че е изградена да издържа завинаги, вакуумната помпа се износва и шанса за възникване на механична или цялостна повреда е доста голям. Най-често това се дължи на скъсани ремъци, повредени маркучи и разнообразни електрически проблеми. Всичко това важи единствено за дизеловият мотор.

Превозните средства с бензин, изпитват малко по-различни последствия. При тях системата въздейства пряко върху емисиите или изпускателната система. Ако поддръжката не се изпълнява правилно, имайте в предвид, че можете да навредите на цилиндрите, което да доведе до фатален завършек.

Някои от подсказките, които могат да ви предупредят предварително за авария са следните видове :

  • Завишаване на разхода за гориво.
  • Трудност при натискането на спирачката или тотално отказване.
  • Непрестанно протичане на течности от едната страна на двигателя.
  • Неправилно функциониране на климатика.
  • Съскащ звук при работата на автомобила.

При наличието на поне един или два ви препоръчваме възможно най-скоро да посетите вашият доверен техник. Ранното отстраняване ще бъде полза, както за вас, така и за вашето возило.

 

ЗА КАКВО СЛУЖИ ?

В случай, че все още не сте наясно, вакуумните помпи се използват при превозните средства, чиито всмукателни колектори не могат да набавят необходимите качества. Например това е често срещано при турбо двигателите или тези с директно впръскване.

Помпата по принцип генерира отрицателно налягане вариращо между 750 и 850 mbar, изсмуквайки допълнителен въздух. Работата и се основава на положително изместване, за да може конкретният въздух да премине през системата и след това да се придвижи към вентилацията на картера.

Преди доста години първите прототипи на устройството разполагаха с бутални или мембранни помпи, които бяха задвижвани единствено с помощта на разпределителен вал. Днес съвременните видове използват така наречените лопатени помпи. Те са монтирани в края на вала и са снабдени със смазочно масло от маслената верига.

Реално погледнато разглежданият от нас продукт е неимоверно важен. Не забравяйте, че от него зависи състоянието на спирачката. Когато настъпи неизправност в нея обезателно опасните ситуации ще бъдат трудно избягвани. Освен това не бихте искали и емисиите да се променя. С непрестанните разпоредби относно тях, правилното функциониране е повече от задължително.

Вакуум помпа – най-често задаваните въпроси от клиенти 3

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕОЧАКВАНА ПОВРЕДА ?

Изпълнението на вашата всекидневна рутина зависи главно от функционирането на една сложна машина, чрез която успявате да се придвижвате в различни посоки из града. За да работи правилно, двигателят има редица компоненти, които също трябва да бъдат в изправност.

Всеки един е важен, но сред най-значимите аспекти за него е вакуумната мощност, която се генерира от обсъжданият артикул. Както казахме мощността спомага за функционирането на жизненоважните системи в автомобила. Поради тази непрестанна работа, понякога е възможно появата на премеждия.

Всъщност помпата е проектирана да продължи през целият експлоатационен живот на колата, но обикновено това не се изпълнява, заради суровите условия в които се намира. Съществуват различни проблеми, довеждащи до евентуален срив на системата и затова е важно да държите очите си на шест.

Запомнете, че компонента не се преглежда при редовните инспекции, защото единствено се отбелязва, когато не функционира. Единственият начин да си спестите опасностите, които могат да възникнат е, като отделите време и посетите специалист. Навременната  реакция от негова страна може да бъде животоспасяваща.

 

МОЖЕМ ЛИ ДА Я СМЕНИМ САМИ ?

Макар и да не е препоръчително, някои хора решават сами да се заемат с проблема. При появата на първите признаци те вземат със себе си довереният куфар с инструменти и започват усърдна работа. Противно на общоприетото самостоятелната смяна е възможна, но за целта трябва да следвате стриктно всички стъпки.

Първо извадете наръчникът от производителят на марката, която притежавате, за да получите подробна информация за местоположението на всичко. Бъдете внимателни и погледнете от достатъчно близко компонентите, които ще ремонтирате. Веднъж щом локализирате помпата огледайте детайлно нейната същност.

Свалете спирачните тръби от главния цилиндър и след това безопасно развийте гайките, свързващи маркучите. Сваляйте един по един всеки компонент, като ви съветваме да водите дневник в който да записвате всяка част, тъй като те са множество и объркването е постижимо. Преди окончателно да премахнете развалената част изключете спирачния педал.

До този етап сполучливо сте преминали сложната част, така че можете да си отдъхнете за момент, но не прекалено дълго. Преди да продължите към сглобяването на новата единица е важно да почистете района. Действително монтажа се осъществява на абсолютно същият принцип. Единствено трябва да следвате стъпките в обратен ред.

Когато приключите и сте напълно сигурни, че всичко е в ред, трябва да обезвъздушите спирачните линии. Изпълнете бърз тест и се уверете, че всичко работи перфектно. Експертите съветват да извършвате проверката на място където няма, нито трафик, нито пешеходци.

Необходими инструменти и безопасност

Вече разбрахте, че целта е постижима дори и от най-обикновеният човек, разполагащ с основни познания. Преди и вие да се отправите към гаража с надеждата да разрешите вашият проблем ви съветваме да позабавите темпото и предварително да си приготвите нужните инструменти.

Без тяхна помощ вие няма как да изпълните и най-елементарните движения. Все пак предназначението им е именно затова и всеки един шофьор трябва да разполага с тях в кутията си за съоръжения.

Съответно те са следните няколко вида :

  • Отвертка
  • Гаечни ключове
  • Комплект гедоре
  • Маркер и фенерче
  • Почистващи препарати
  • Парцал

По отношение на безопасността отбелязваме задължителното носене на предпазни ръкавици, тъй като ако двигателят е все още горещ е възможно да се изгорите. Също така е значимо, присъствието на опитен човек в случай, че вие не разполагате с нужните познания. По този начин грешките ще бъдат сведени до минимум.

В края на краищата е вярно, че по този начин може да спестите малко финансови средства, но в някои случаи е най-добре да оставите тази работа на истинските професионалисти. Така няма да се безпокоите относно повреждането на срещуположните елементи, разполагащи се в близост до помпата.

При необходимост от първокласни продукти от този тип се обърнете към онлайн магазинът на НасАуто.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация