Ремонт на алтернатор

  • Jul 11, 2023

Алтернаторът е основният източник, който доставя енергия до всички електрически и електронни системи на автомобила. Негова е и задачата да захранва с енергия и да поддържа заряда в акумулаторната батерия, когато двигателят на превозното средство не работи.

Алтернатор на автомобил

Източник на изображение: unsplash.com

 

Защо здравето на алтернатора е от толкова важно значение?

Както току-що споменахме, алтернаторът е отговорен както за зареждането на акумулатора на автомобила, така и за захранването на всички електрически компоненти (фарове, светлините на таблото, радио, климатична система и други).

Ако той не функционира както трябва, акумулаторната батерия няма да може да се зарежда правилно, което ще доведе до загуба на електрическа енергия и до невъзможност или затруднено стартиране на автомобила.

Лошото му техническо състояние или здраве ще се отрази и върху всички електрически и електронни системи в автомобила, върху работата на двигателя и дори може да бъде причина за загуба на контрол върху автомобила.

За да не се стига до такъв вид опасни ситуации, е изключително важно да поддържате алтернатора на вашия автомобил в отлично състояние.

Проверката и профилактиката на алтернатора е важна

Източник на изображение: unsplash.com

 

Общи проблеми и често срещани неизправности на алтернатора

Неизправностите и повредите на алтернатора не са малко, но ако трябва да посочим най-често срещаните, то те са следните.

 

Недобра връзка между алтернатора и батерията

С течение на времето вибрациите при движението на автомобила могат да отслабят връзките между алтернатора и батерията.  А това може да доведе от една страна до неправилно зареждане на акумулаторната батерия и намалена производителност на алтернатора от друга страна.

 

Повреден регулатор на напрежението

Регулаторът на напрежението има за основна задача да поддържа стабилността на електрическото напрежение, подавано от алтернатора.

Вслучай, че той е повреден, напрежението може да бъде прекалено ниско или прекалено високо, което да “отключи” проблеми с батерията и другите електрически компоненти.

 

Износване на четките и щифтовете

Четките и щифтовете в алтернатора се износват с течение на времето и тяхната употреба. Ако са износени е възможно батерията да се зарежда неравномерно или да се изтощава прекалено бързо. Възможно е също така износването на тези компоненти да доведе до загуба на електрическа мощност или нестабилно напрежение.

 

Повреден или износен ротор и статор

Роторът, статорът, както и реле регулаторът могат да бъдат повредени поради прекалено натоварване, вибрации или други фактори.

Тези повреди могат да доведат до неправилно функциониране на алтернатора и до загуба на електрическа енергия.

 

Отпуснат, износен или напукан ремък

Тъй като ремъкът на алтернатора е под постоянно напрежение, с течение на времето може да се амортизира, напука или отпусне.

А случи ли се това, той не може да изпълнява ефективно ролята и алтернаторът не може да генерира електрическата енергия, от която се нуждаят системите на автомобила.

Ремонт на алтернатор

Източник на изображение: unsplash.com

 

Стъпки за ремонт и поддръжка

Добрата новина е, че алтернаторът е доста здрав и издръжлив компонент и е напълно възможно да не ви създаде проблеми, докато сте собственици на автомобила.

Но ако все пак забележите един или повече от следните симптоми, е добре да обърнете внимание на състоянието на алтернатора:

  • Светеща лампичка за батерията на таблото.
  • Слаба или непостоянна светлина на фаровете.
  • Неправилна работа на електрическите и електронните уреди в автомобила.
  • Миризма на изгоряла гума.
  • Трудно стартиране на двигателя и изгасването му по време на движение на автомобила.
  • Неприятни звуци под капака на превозното средство.

Важно е да знаете, че всички тези симптоми, които изброихме, показват, че е възможно да се наложи смяна или ремонт на алтернатора.

 

Основни стъпки при ремонт на алтернатор

 

Стъпка 1

Паркирайте на равно място, изключете двигателя и открийте къде е позициониран алтернаторът. При повечето автомобили той се намира близо до двигателя, така че едва ли ще се затрудните при локализирането му.

 

Стъпка 2

Щом го откриете, проверете напрежението на ремъка като го притиснете между две ролки и се уверите, че не се движи прекалено много.

За да сте на напълно сигурни, че ремъкът и лагерите са наред, можете да направите и втори тест. За целта включете двигателя и слушайте много внимателно дали се появяват необичайни, скърцащи или пищящи звуци.

Ако долавяте такива, това означава, че имате дефектен лагер, който се нуждае от смяна.

 

Стъпка 3

Проверете напрежението на батерията с помощта на волтметър или цифров мултицет както при изключен, така и при включен двигател.

При изключен двигател напрежението трябва да е между 12,5 и 12,65 волта, а при включен двигател трябва да е между 13,5 и 14,5 волта.

Ако обаче напрежението е по-ниско от препоръчителната стойност, вероятността да се наложи смяна на алтернатора е доста голяма.

 

Стъпка 4

Проверете всички свързани кабели и връзки, за да се уверите, че няма загуба на свързаност. Затегнете или заменете повредените кабели при необходимост.

 

Стъпка 5

Ако четките и щифтовете са износени, трябва да бъдат заменени с нови. Това може да се направи с помощта на специализирани инструменти и от квалифициран техник.

 

Стъпка 6

Ако алтернаторът продължава да не функционира правилно след извършване на всички тези стъпки, трябва да проверите и замените ротора, статора или реле регулатора, ако са повредени.

Техният демонтаж и монтаж обаче се доста специфични и изискват специализирани инструменти и знания. Затова е добре да се обърнете към специализиран сервиз за ремонт на стартери и алтернатори.

Смяна на алтернатор

Източник на изображение: unsplash.com

 

Можем ли да се справим сами?

Както и сами видяхте, поддръжката и ремонт на алтернатора изискват определени познания и някои специализирани инструменти.

Разбира се, прости задачи като проверка на зареждането на батерията и затягане на ремъка можете да извършите и сами. Но  за по-сложните задачи като замяна на четки и щифтове, смяна на регулатори или повредени ротори и статори нашият съвет е да се обърнете към квалифицирани механици.

 

Смяна или ремонт на алтернатор?

Ако ремонтът е прекалено сложен, по-добър вариант е просто да смените алтернатора с нов.

Така ще си спестите нервите и притесненията и можете спокойно да изминете 40 000 - 50 000 км, преди да се наложи да проверявате състоянието на алтернатора на автомобила си.

 

Заключение

Алтернаторът е от съществено значение за правилното функциониране на електрическата система на автомобила.

Редовна му поддръжка, проверката на напрежението на батерията, както замяната на износените му компоненти са от съществено значение за гарантиране на неговата надеждност и предотвратяване на проблеми с автомобила.

Затова, ако искате да удължите живота му не забравяйте да проверявате редовно нивото на напрежение на батерията.

Обръщайте внимание на признаците, които показват, че е възможно да има някакъв проблем и при първата им проява се обърнете към сервиз за диагностика, смяна и ремонт на алтернатори.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация