Правилният избор на автомобил?

  • Mar 1, 2023

Разбира се, всеки шофьор ще се съгласи, че не всеки ден си купуваме автомобил и трябва да подходим с внимание към покупката на автомобил. Покупката на нов автомобил е вълнуващ, но никак лесен избор и трябва да вземем различни неща под внимание преди да се спрем на краен вариант.

Бързият и необмислен избор на автомобил крие доста рискове като скъпи ремонти в бъдеще и дори проблеми на пътя. Без значение дали си купувате автомобил за първи път или вече сме минали по този път, покупката на кола винаги крие скрити капани, от които трябва да знаем как да се предпазим.

Правилният избор на автомобил? 2

Няколко неща, които да вземем под внимание при избор на автомобил

Да определим с какъв бюджет разполагаме

Без съмнение бюджетът е един от най-важните фактори за всеки шофьор определящи избора на автомобил. Като споменахме бюджет, тук възниква въпроса за това дали автомобилът да е нов или употребяван. Нека разясним ползите и недостатъците на тези две опции.

Нов или втора употреба автомобил

Ако сте от тези, които са с ограничен бюджет или си търсят автомобил втора ръка, то ще ви дадем няколко полезни съвета, които да следвате, за да направите разумен избор и да не попаднете на измамна оферта. За съжаление най-големите измами се случват при търговия на автомобили на старо, така че трябва  да сте още по-предпазливи, ако сте решили да си вземете употребяван автомобил.

Съвсем не е учудващо да ви се предложи автомобил в недотам изправно състояние. Така че, ако не внимавате при избора си на кола втора ръка, то съвсем не е пресилено да се каже, че старият автомобил може да ви излезе по-скъпо и от чисто нов в бъдеще. Поради тази причина пълният оглед на колата е просто задължителна част от покупката на автомобил втора употреба.

Чисто новите автомобили имат минимални дефекти и създават много по-малко проблеми в сравнение с тези, които са закупени на старо.  Освен това при покупката на нова кола сме освободени от разходите по обслужването на ангренаж, масла, консумативи, в това число и за проверката преди покупка на автомобила.

Един факт, който вероятно по-голямата част от шофьорите знаят е, че официалните вносители на автомобили включват в гаранционното обслужване на автомобила също смяна на консумативи и масла в официален сервиз, която може да бъде многократно по-скъпа, ако се извърши на употребяван автомобил без гаранция. Друг факт е, че цената на новия автомобил се снижава с 10% след като напусне автосалона.

Ако все пак искате да спестите и сте се насочили категорично към автомобил втора ръка, то не забравяйте, че цената му трябва да е адекватна спрямо настоящото му състояние, когато го преглеждате. Цената трябва толкова по-ниска, колкото повече повреди по автомобила и колкото по-амортизирани са системите му. Две са най-важните неща, които да направите преди окончателно да си купите автомобил втора ръка:

1Проверка на цялостното състояние на автомобила, автодиагностика и, ако е възможно,тестдрайв

2. Задължително сервизно обслужване след покупка

Една от най-често срещаните грешки при покупка на автомобил е недоглеждането на документацията. Ако търговецът ви даде копия, а не оригинали,  това може да значи, че нещо не е както трябва с колата, например е на лизинг.  При подобни ситуации е направо по-добре да се откажете от офертата.

Винаги проверявайте всички детайли, написани на документацията. Има случаи където търговецът може да ни пробута фалшиви документи и накрая да се окаже, че сме се сдобили с крадена кола . Ако в последствие полицията конфискува автомобила, парите ни няма да ни се възвърнат. 

Експерти съветват, че при подобни ситуации е добре да вземем документите и да се консултираме със специалист. Потърсете автомобил втора ръка с опция тестдрайв, тъй като това ще ви гарантира до известна степен увереност в изправността на автомобила.

 

Да решим точно за какво точно ще използваме автомобила

Важно е да направим избор по предназначение и когато избираме автомобил да мислим прагматично. Когато сме сигурни в това какъв точно автомобил искаме, така ще ни е по-лесно да се ориентираме към определени технически характеристики като мощност, скоростна кутия, какъв е разходът на гориво, външен и вътрешен дизайн, екстри и други. Колкото по-обоснован избор направим, съответстващ на нашите нужди и стил на каране, толкова по-малко ще съжаляваме след това, ако например автомобилът ни харчи много или няма достатъчно конски сили.

Просто си поставете няколко въпроса преди да се отправите към автосалона. Запитайте се колко често смятате да карате колата, какви са вашите шофьорски умения – начинаещ ли сте или имате вече изграден опит като шофьор. Колата ви трябва за ежедневието или за превоз на различни товари, трябва ви автомобил за дълги пътувания или просто такъв, с който да подобрите уменията си в шофирането из града?

 

Да изберем опция тестдрайв

Тъй като ще караме автомобила дълго време, добре е да го тестваме преди да го закупим.  Помнете обаче, че е възможно дори при тест драйв да не успеете да разберете дали абсолютно всички системи на автомобила работят правилно и дали има скрити проблеми.

Неравномерна работа на двигателя, странни звуци, тропане, скърцане, луфтове в структурата, проблеми в спирачната система и други. Дадени на пръв поглед съвсем незначителни проблеми в началото могат в бъдеще да прерастнат в по-сериозни и да ни костват маса пари за ремонт и нови части.

Тъй като тестдрайвът трае за кратко, не винаги човек може да улови всички знаци за цялостната функция на автомобила, така че покупката на автомобил без значение дали нов или стар винаги крие доза несигурност относно реалното състояние на автомобила. Но все пак тестването на автомобила преди покупка ще ви каже много повече неща, отколкото описанията на търговеца на коли.

Главната роля на новия автомобил е да отговаря на изискванията и нуждите на клиента, така че не правете компромис със своето право на избор и потърсете автомобил с опция тестдрайв.

 

Да изберем автомобил по фактор ефективност и функционалност

Няма смисъл да инвестирате в автомобил, който след това ще ви бъде повече в ущърб, отколкото в полза. Главната роля на автомобила е най-вече да е практичен и да е подбран спрямо шофьорските изисквания на бъдещия притежател и средата, в която ще се кара. След това на второ място вече идват дизайнът отразяващ личния стил на шофьора и допълнителните удобства.

 

Да помислим за големината и функционалността

При избор на автомобил трябва да решим дали ще го караме често сами или със семейството. Няма смисъл за инвестиция в просторен автомобил, ако обикновено карате сами. Ако пък ще пътувате с повече хора или малки деца, не пестете за допълнителни екстри и удобства.

 

Нов внос или кола от България

Естествено, няма как лошите пътища да не окажат влияние върху автомобилите, чиято конструкция може да се разтрака за 1-2 години. Скоростта на износване на даден автомобил все пак зависи не само от пътя, но и от начина, по който е експлоатирана. Общата статистика показва все пак, че втомобилите, които са нов внос, са в много по-добро състояние и са препоръчван вариант.

 

Тип двигател (бензин дизел хибрид)

Какъв двигател ще изберете отново зависи от вашият стил на каране и предпочитание за това колко финанси сте готови да отделите за гориво. Обикновено бензиновите двигатели са с по-голям разход на гориво от дизеловите.

Обаче цената на дизела е по-висока от бензина и на автомобила с дизелов двигател не може да се инсталира газова уредба. На колите с бензинов двигател може да се инсталира газов инжекцион, който може да спомогне за понижение в разходите с 50%. Друга опция са хибридните двигатели, които 35% работят с бензин и 65% на ток подобно на електромобил.

 

Автоматична или Механична Скоростна кутия

 

4Х4, предно или задно предаване

Необходимо е да се направи и правилен избор на трансмисия. Автомобилите със задно предаване се управляват по-трудно от тези с предно при мокри и хлъзгави терени. Следователно може да изберете кола със задно предаван, ако сте уверени в своите способности и имате опит като шофьор.

Mercedes и BMV са едни от колите с класически тип предаване. Автомобилите с предно предаване са добра опция, но се вижат нестабилно при сняг и поледица. При снежни климатични условия по-добра проходимост разбира се имат 4х4, но при тях на всеки 50 000км. Трябва смяна на маслото.

При автомобилите с предно предаване е нужна смяна на маслото на скоростната кутия докато при тези с 4х4 система рябва да се сменя маслото както на скоростната кутия, така и на преден, междинен и заден диференциал.

 

Да се консултираме с експерт

Не се колебайте да се посъветвате със специалист преди да се спрете окончателно на даден модел автомобил. Тази стъпка е препоръчителна особено, ако за първи път ще си купувате кола. Дори и след като сте прегледали автомобила и сте го покарали малко, може да ви е трудно да определите дали това наистина е вашият автомобил.

 

Ето някои основни видове автомобили:

 

Хечбек

Този вид автомобил с двуобемна каросерия има задна врата, която осигурява достъп до купето. Багажното пространство се намира в един сектор с това за пътниците и предлага 3 - 5 врати.

Дава добра гъвкавост при транспорт на багаж и по-обемни предмети, тъй като задните седалки се сгъват и осигуряват място.

 

Лифтбек


Той е комбинация между хечбек и купе. Обикновено е с 3 врати, но може и да е с 5 врати по подобие на седана. Задната му част е издължена.

 

Градски тип кола с малък размер

Този тип автомобил е отличен за градски условия и сравнително евтин и лесен за експлоатация. Лесен е за паркиране, с 3-4-цилиндров двигател , обикновено 2 или 3 врати има икономичен разход на гориво.

Един от недостатъците им е, че предлагат малки по размер багажник и купе, като някои модели нямат въобще багажник. Предпочитана опция от шофьори с малко опит като например студенти или дами, търсещи компактен автомобил за града.

Марки: Пежо 107, Фиат Панда , Тойота Айго, Деу Матиз, Фолксваген Ъп, Фиат 500, Мини Купър.

 

Малък семеен автомобил

Този градски тип автомобил е с 4-5 врати и е икономична опция за цялото семейство. Предлага прилични по размери купе и багажник.  Паркира се лесно в градски условия.  Поради 4-цилиндровия двигател обаче този модел автомобил харчи малко повече гориво от предходния тип.

Такъв модел  автомобил ще намерите под формата на купе с 2 врати, комби или кабриолет.

Марки: Опел Астра , Ауди А3, БМВ3, Фолксваген Голф, Тойота Корола, Мазда 3, Пежо 307

 

Семеен автомобил среден клас

Още един добър вариант за компактен и практичен семеен автомобил за градско каране. Предлага 4 врати, 4-6 цилиндров двигател и има възможност към него да се добавят доста екстри. Въпреки достъпната си цена, автомобилът предлага семпъл лукс.

Марки: Тойота Авенсис, Фолксваген Пасат, Мерцедес Е класа, БМВ 5 , Опел Вектра С, Форд Мондео Ауди А6 , Тойота Авенсис.

 

Миниван

За този тип автомобил може да се каже, че е по-удобен  от предишния. Предлагайки простор и удобство, той е отличен вариант за многобройно семейство.

Предлагат се модели с  4 или 6-цилиндров двигател и имат предно предаване. Приличат на комби по структура, но са по-високи. Те биват 7 -8 местни и осигуряват добра вместимост  за товари. Въпреки по-големия си размер, автомобила се управлява лесно.Марки: Ситроен Пикасо, Галакси, Опел Зафира Рено Еспейс.

 

Джип

Ако обикновено карате често извънградско и по предизвикателни терени, то се насочете към този вид автомобил. Добър избор за планински терени и заснежени пътища. Има 4х4 система за задвижване и 4 врати.

Със своите 4-8-цилиндрови двигатели тези автомобили предлагат отлична проходимост. Може да се използва за теглене на ремарке, ATV или каравана, което го прави отличен автомобил за излети и по-дълги пътешествия.

Със своето по-голямо тегло и размери този тип автомобил дава на шофьора по-голямо чувство за сигурност. Единственият му недостатък може би е високият разход на гориво и по-скъпото обслужване.

Марки: Мерцедес МЛ ,БМВ Х5, Фолксваген Туарег, Ауди Q7, Мицубиши Паджеро, Тойота Ландкузер.

 

Спортен автомобил

Обикновено структурата му е купе с две врати. Двигателят му е с висока мощност, така че се пригответе за по-високи разходи за гориво. Със своята ниска височина автомобила не е много удобен за паркиране върху бордюри.

Предлага атрактивен дизайн, но за съжаление по-малък вътрешен простор и багажник. Подходящ е за почитателите на ефектния и модерен дизайн и бързите скорости. Цената е по-скъпа от обикновените автомобили поради множеството допълнителни екстри.

Марки:  Мерцедес SL , БМВ М3 , Ауди RS6, Тойота Селика, Нисан GTR Фолксваген Scirocco.

 

Луксозен Автомобил бизнес клас  

Със своя мощен 6-12-цилиндров двигател, просторен интериор и разнообразие от екстри няма как да не се чувствате комфортно в този тип автомобил. Външният му вид демонстрира преуспялост, какъвто и е неговият собственик. Луксозните автомобили са с по-голямо тегло, 4 врати, прелагат повече удобства на пътниците.

Марки: Ауди A8, Мерцедес S class , БМВ 7

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация