Полиране на автомобил - можем ли да се справим сами?

  • Sep 14, 2023

Поддържането на външния вид на автомобила е важно както от визуална, така и от функционална гледна точка.

Грижата за това как изглежда колата трябва да е редовна и да се прилага по правилния начин, за да се запази максимално дълго и боята, и металът под нея.

човек с кърпа полира автомобил

Източник на изображение: Canva

Един от най-предпочитаните методи както за превенция срещу проблеми с каросерията, така и за естетическа поддръжка, е полиране на автомобила.

Услуга се предлага в редица специализирани сервизи, но много собственици и шофьори предпочитат сами да се справят с тази задача.

Да, това е напълно възможно, но за да бъде изпълнена качествено работата, трябва да сме наясно какво се изисква този процес и за какви грешки да внимаваме.

В действителност полирането на колата в домашни условия може да ни излезе по-евтино, но без съмнения ще ни коства значително повече време.

Така че нека първо преценим дали сме склонни да отделим часове или дори дни, за да направим полиране на автомобила сами, или ще похарчим повече финансови средства за сметка на свободното си време.

 

Какво представлява полирането на автомобил?

На какви асоциации ни навежда самото понятие? Излъскване на външността, подобряване на състоянието и цвета на боята, привеждане на колата във вид да заблести. Всичко това е вярно, въпросът е как се постига.

Поначало е важно да си дадете сметка какъв тип работа трябва да се свърши - дали превозното средство се нуждае от пастиране и полиране, или при вашия автомобил е достатъчно само второто.

Каква е разликата?

Най-общо казано, и при двата типа дейност става дума за премахване на горния пласт лак и/или боя, който вече е захабен и малко или много е бил подложен на оксидация.

По този начин отдолу се открива по-свежо покритие, което подобрява външния вид и придава блясък на колата, но ефектът се постига с различни типове абразиви и препарати.

полиране на кола

Източник на изображение: Canva

Пастиране се прилага, ако по повърхността на каросерията има по-дълбоки драскотини и по-осезаемо избледняване на цвета. С абразивни частици се отстранява съществен пласт от лак и боя, а след това се преминава към полиране на автомобила.

Когато пораженията по покритието и цвета на автомобила не са сериозни, т.е. по него има повърхностни драскотини, излъскване на боята и лака ще е достатъчно.

Но дори и да е така, трябва да се положат доста усилия, ако искаме сами да си свършим работата.

 

Какви предимства има?

Редовното полиране на автомобила поддържа свежия вид на колата и допринася за съхраняването на металните части на каросерията и слоевете над нея.

Става дума не само за излъскване и придаване на блясък на цвета, но и за пресичане на ранните етапи от процеса на оксидация, понеже те постепенно водят до корозия, изискваща далеч по-сериозни мерки.

Казано по друг начин, полирането на превозното средство отлага във времето необходимостта от пребоядисване, което със сигурност е значително по-скъпа и трудна операция.

Идеята да се заемем собственоръчно с полиране на автомобила, вместо да се доверим на специализирана фирма, има предимства, но сме длъжни да посочим и обективните минуси.

Възможността по да спестим някой лев дори не е водещ аргумент за повечето ентусиасти. За мнозина от собствениците е истинско удоволствие да обгрижват возилото си сами.

Други приемат като вълнуващо предизвикателство идеята да научат нещо ново или да усъвършенстват уменията си, ако преди са опитвали да се занимават с полирането на каросерията.

И все пак е необходимо да си дадем сметка и за друго - щом се захванем сами с тази дейност, ще ни отнеме доста време.

Говорим за часове работа върху един детайл и съответно - дни да излъскаме цялата кола, в случай че не разполагаме с машина за полиране, развиваща около 1500 оборота в минута.

Дори и с нейна помощ да извършваме работата значително по-бързо, пак трябва да отделим немалко време и усилия. Ако това не ни е разубедило, то можем да се захванем собственоръчно с полирането на колата.

 

Как да подготвим автомобила?

Първото условие е автомобилът да бъде почистен до съвършенство. Това означава не само да се полее с вода на автомивката, но и да се отстранят старателно всякакви възможни замърсявания. Говорим за асфалтови частици, прах от спирачките, птичи изпражнения и т.н.

Важно е комплексното премахване на всички подобни дребни елементи, защото, ако се не се изчистят докрай, това ще пречи и при работата впоследствие.

Фините частици могат да играят ролята на допълнителен абразив, но вместо да заглаждат повърхността на колата, те ще водят до допълнителното и надраскване и разраняване.

Има вариант да се използва специална глина (Clay), премахваща именно тези най-упорити замърсявания, които могат да попречат при полиране на автомобила.

жена почиства и полира превозно средство

Източник на изображение: Canva

Естествено, след измиването превозното средство трябва да се подсуши. Осигурете помещение, в което колата няма да бъде изложена на прахоляк и интензивна слънчева светлина.

Все пак, за разлика от пребоядисването и съхненето след него, когато оставянето навън е напълно противопоказно, тук слънчевата светлина може да ни бъде от полза поне при подготовката. Чрез нея ще видим по-добре кои детайли са най-избледнели или имат нужда от по-сериозна работа.

Не на последно място, пластмасовите части трябва да се облепят с хартиено тиксо или сходен продукт, за да се предпазят по време на процеса.

 

Избор на подходящи продукти и инструменти

Какво ни е необходимо да за полиране на автомобила? Това зависи от избрания метод.

Машинното полиране е по-бързо и ефективно, но за целта следва да разполагаме със съответния уред. А закупуването на машина за полиране излиза доста скъпо и не всеки има желание или възможност за подобна инвестиция.

Вземем ли решение да свършим работата с ръчен подход, можем да се справим и без инструменти, но това изисква повече време, както и набяване на съответните препарати и пособия.

Ако се налага пастиране, се използва по-силно абразивен апарат като CarPro Fixer, продукти на Bardahl и други. Всичко зависи и от дозировката, и от способа на нанасяне.

А за целта ще се нуждаем от микрофибърна кърпа. Също така е необходимо да си набавим фина водна шкурка. При боравенето с нея е много важно внимателно да преценим натиска.

Вече споменахме хартиеното тиксо, служещо ни да покрием детайлите извън обсега на работа, върху които не искаме да попаднат дребни частици, водещи до допълнително надраскване.

Във финалните действия трябва да се включи и ваксата. Тя „запечатва” боята и лака в състоянието, в което искаме да бъдат.

 

Правилната техника за полиране на автомобила

При полирането на колата на ръка се изисква преди всичко внимание и старание, но без прекомерна употреба на сила.

Не трябва да се прекалява и с количеството на препарата, който се използва в съответната стъпка.

Дозирайте с постепенно нанасяне на съответния абразивен продукт, като е необходимо да се поставя по малко - започнете с капка, колкото грахово зърно.

След това може да се добавя още и още в малки количества, като е от ключово значение препаратът да се втрива максимално добре, а не просто да се разнесе по повърхността.

При машинното полиране на автомобила това се постига значително по-лесно посредством самото въртеливо движение на инструмента.

Ръчното действие е трудоемко и без съмнение - уморително, но последователното спазване на някои изпитани тънкости ще ни гарантира добър резултат.

За целта използваната техника се заключва в последователни хоризонтални и вертикални движения. Още веднъж подчертаваме, че е важно препаратът да се втрива постепенно, за да проникне в повърхностния слой, постигайки оптимално излъскване и блясък на боята.

Същото се отнася и нанасянето на вакса, която финализира целия процес.

Специалистите също така препоръчват да се обработват малки детайли, а не да се работи на голяма площ наведнъж.

Дори и да се заемем с по-големи елементи като преден капак или покрив, то е добре за съответния момент да се фокусираме само върху част от тях, докато постигнем желания ефект в третираната зона.

След това продължаваме нататък, като се стремим да вложим същото време и старание.

 

Заключение

Ръчното полиране на автомобила не е сред най-леките задачи, но е напълно постижима „в домашни условия“ при добра подготовка и подбор на правилните материали и приспособления за това. Но те не биха били достатъчни, в случай че не вложим необходимото време, старание и постоянство в процеса.

Нека не забравяме, че без нужния баланс и усърдие резултатът ще бъде крайно незадоволителен.

Ако след всичко, казано до тук, се съмняваме, че сме способни да се справим сами с полирането на колата, най-добре е да се обърнем към специалисти, за да си спестим разхода на излишни усилия и средства.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация