Почистване на катализатори - всичко, което трябва да знаете

  • Jun 20, 2023

Катализаторът или каталитичният преобразувател е важна част от изпускателната система на автомобила, който преобразува вредните газове, генерирани при работата на двигателя, в по-безвредни.

 

Как работи катализаторът и от какви фактори зависи неговата ефективност?

Както споделихме малко по-горе, автомобилният катализатор има за основна задача да превръща вредните отработени газове, произведени от двигателя, в по-малко вредни вещества, които да бъдат изхвърлени в атмосферата.

 

За да го направи, той използва два основни процеса:

  • Окисление
  • Редукция

 

Основната им задача е да преработят, пречистят и преобразуват отработените газове в безвредни.

Видове автомобилни катализатори

Източник на изображение: nasauto.bg

 

Стандартният катализатор се състои от външна метална обвивка (черупка) и вътрешна част от керамични плочи, в които са импрегнирани благородни материали, които служат като катализатори.

Когато двигателят на автомобила работи, той изгаря гориво, което от своя страна отделя вредни газове като въглероден монооксид (CO), азотни оксиди (NOx) и въглеводороди (HC).

Тези газове минават през преобразувателя, където катализаторните материали ги преобразуват  в по-малко вредни.

В резултат на химическите реакции, които протичат в катализатора, въглеродният монооксид се превръща в безопасен въглероден диоксид (CO2),  азотният оксид се преобразува в  азот (N2), а въглеводородите се окисляват и превръщат във вода (H2O) и въглероден диоксид (CO2).

Така каталитичният преобразувател помага да се намали вредното въздействие на автомобилните емисии върху околната среда, като намалява количеството вредни газове, които се изхвърлят през изпускателната система на автомобила.

За съжаление не са никак малко факторите, които могат да окажат влияние върху ефективността на каталитичния конвертор.

Най-често срещаните сред тях са следните:

  • Ниска работна температура – този елемент от изпускателната система работи оптимално при температура на 400°C. Ако не може да достигне тази работна температура, катализата няма как да протече както трябва, а това намалява ефективността му.
     
  • Качество на горивото – качеството на използваното гориво може да окаже влияние върху работата на катализатора. Тоест, гориво с ниско качество или с високо съдържание на примеси може да замърси каталитичния конвертор и да намали ефективната му работа.
     
  • Неправилна поддръжка на автомобила – ако превозното средство не се поддържа правилно, натрупването на отлагания и примеси може да намали ефективността.
     
  • Повреди на катализатора – повреди като напукване или блокиране могат да ограничат притокът на газове през него и да намалят неговата ефективност.
     
  • Замърсяване и запушване – катализаторът може да бъде замърсен или запушен, което да повлияе върху работата му.

 

По какво да разпознаете запушения катализатор?

Ако се чудите как се познава запушен катализатор, има няколко предупредителни признака, по които да разберете.

 

Намалена мощност на двигателя

Ако автомобилът ви започне все по-често да губи мощност и не реагира бързо, когато му подадете газ, това може да бъде индикация, която показва, че имате  запушен катализатор.

Когато каталитичният преобразувател е запушен, това ограничава потока на изгорелите газове и съответно намалява мощността и ефективността на двигателя.

 

Повишен разход на гориво

Ако ви направи впечатление, че разходът на гориво се е увеличил без видима причина, най-вероятно това е вследствие на запушвания в катализатора.

Натрупването на замърсявания в този компонент на изпускателната система може да доведе до неефективно изгаряне на горивото и съответно до повишен разход.

 

Повишена температура  и неприятна миризма

Ако каталитичният преобразувател е запушен, около мястото, на което е монтиран температурата се повишава. Освен това от изпускателната система ще започнат да излизат газове с много неприятна миризма и странен цвят.

Почистване на катализатори - основни методи

Източник на изображение: nasauto.bg

 

Кои са най-надеждните техники за почистване на катализатора?

Няколко са методите и техниките за почистване и отпушване на катализатор, но ние ще се спрем на тези от тях, които са най-ефективни.

 

Почистване без премахване

Това е химичен метод, при който катализаторът не се премахва. Този метод е евтин и можете да го приложите и сами. Освен това е и техника, чрез която освен че се извършва почистване на вашия катализатор, може да се почистват изпускателната и горивната система, а дори и сензорите за кислород.

При този вид почистване на катализатор се използва препарат за почистване на катализатори. Имате ли подобен препарат, просто наливате определеното от производителя количество директно в резервоара за гориво и стартирате автомобила.

Добре е да покарате автомобила из града или вашия квартал, за да могат добавените препарати да циркулират по цялата система.

Препоръчително е също така да шофирате с обороти над 3000, за да може катализаторът да се загрее достатъчно и да изгори всякакви задръствания и остатъци.

Колкото и да е ефективен този метод обаче е добре да знаете, че той ще действа само ако катализаторът не е силно замърсен, не е прекалено запушен и ако не е повреден.

 

Декалциране

Тази техника се извършва отново без да се налага отстраняването на преобразувателя от изпускателната система на автомобилите.

При декалцирането можете да приложите два метода на действие:

  • Да използвате специална добавка за почистване на катализатори;
  • Да се спрете на водородно отстраняване на накип.

В първия случай можете да се справите и сами, докато при водородното декалциране по-доброто решение е да се доверите на специалисти.

Даваме ви този съвет, тъй като процесът на декалциране е малко по-сложен и се състои от впръскване на водород директно във всмукателната система на превозното средство.

 

Почистване с премахване

Както е видно и от наименованието, това е техника, при която каталитичният конвертор трябва да бъде свален, за да бъде почистен. Обикновено към този метод се прибягва в случаите, когато катализаторът е силно замърсен и предходните методи не са дали резултат.

При него каталитичният преобразувател се отстранява изцяло и се почиства със специална машина за почистване на катализатори.

В зависимост от степента на запушване специализираните машини могат да приложат различни методи като промиване с високо налягане, ултразвуково почистване или термично регенериране, за да отстранят замърсяванията от катализатора.

Едва ли е необходимо да казваме, че тази техника е добре да се прилага в специализирани сервизи.

Катализаторът е част от изпускателната система на автомобила

Източник на изображение: nasauto.bg

 

Често допускани грешки при почистване на катализатор

При почистването на този компонент, който присъства в почти всички съвременни автомобили, могат да се допуснат някои грешки, които е добре да бъдат избягвани. По-долу представяме част от тях.

 

Прилагане на груба сила при почистването

Ако използвате механични инструменти за почистване на каталитичния конвертор трябва да сте много внимателни, за да не го повредите по време на почистването.

Добре е да следвате изключително точно инструкциите и да не се опитвате да отстранявате котления камък и другите замърсявания като оказвате силен натиск.

Ако прилагате груба сила е много възможно не само да не почистите катализатора, но и да го пробиете, а това означава, че ще се наложи да го свалите и смените с чисто нов.

 

Неправилно приложение на почистващите препарати

При използването на препарати или добавки за почистване е важно да спазвате указанията на производителя.

Казваме това, тъй като използването на неподходящи за типа катализатор почистващи препарати, неправилното им  дозиране или неспазването на времето на действие, препоръчано от производителя, може да нанесе доста големи щети на катализатора.

 

Неправилен монтаж след почистване

След почистването е важно да бъде правилно монтиран отново в автомобила. Неправилният монтаж може да доведе до утечки на изпускателната система или проблеми със задържането на изгорелите газове, което ще намали ефективността на катализатора.

 

Неспазване на гаранцията

Ако автомобилът ви е все още в гаранция, ви съветваме да проверите дали почистването на катализатора или други промени в изпускателната система не нарушават условията на гаранцията.

В някои случаи самостоятелното почистване на катализатора може да анулира гаранцията, ако не се извършва от оторизиран сервиз.

За да избегнете тези грешки и за да сте напълно сигурни и спокойни, че катализаторът на вашия автомобил е почистен правилно ви препоръчваме да се обърнете към професионален механик или специализиран сервиз.

Професионалистите разполагат със знания, опит и специализирани инструменти, за да извършат почистването на каталитичния преобразувател бързо, качествено и според всички изисквания и стандарти.

 

Често задавани въпроси

 

Как да почистим катализатора?

Има различни начини на почистване.

Най-често използваните методи са следните:

  • Почистване без премахване;
  • Декалциране;
  • Почистване с премахване на катализатора.

 

Можем ли сами да свалим и почистим катализатора?

Самото сваляне на каталитичния преобразувател не е сложно и ако разполагате със знания и малко опит, бихте могли и сами да се справите.

Все пак, ние препоръчваме, когато се налага катализаторът да бъде свален, за да се почисти ефективно, да се обърнете за съдействие към вашия сервиз.

 

Какви катализатори предлагате?

В нашия магазин ще откриете богат асортимент от универсални катализатори от популярни марки, подходящи за широка гама от модели и марки автомобили.

 

Мога ли да се обърна към вас, ако не мога да направя избор?

Нашите консултанти са на ваше разположение, за да ви бъдат от помощ при избора на подходящите каталитичен конвертор.

Можете да се свържете с нас по следните начини:

 

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация