Почистване на ЕГР клапан - как и защо?

  • Aug 22, 2023

Почистване на ЕГР клапан

Източник на изображението: Canva

Внедряването на EGR клапана в устройството на съвременните автомобили е едно от нововъведенията, направени в последните десетилетия с мисъл за околната среда. Но това е и компонент, подложен на интензивно замърсяване, което в даден момент създава редица проблеми.

Така водачите започват да търсят или варианти за почистване на ЕГР клапан, или като алтернатива – начин за неговата замяна или пълно премахване. В тази връзка по-долу предстои да разгледаме какви са начините за справяне в случай на дефектна работа на този компонент.

 

За какво служи ЕГР клапана?

EGR е съкращение от Exhaust Gas Recirculation - уред за рециркулация на отработените газове. Въпреки че самата дума подсказва, нека да поясни как се случва този процес.

Компонентът обикновено е поставен между всмукателния и изпускателния колектор с идеята да връща малко количество от отработените газове обратно в горивните камери. Това намалява съдържанието на кислород и понижава температурата на изгаряне вътре в тях.

Вероятно ще попитате: „Не е ли по-добре да има по-голямо съдържание на кислород за обогатяване на горивната смес?“. Отговорът няма как да бъде еднозначен, но що се касае до екология и пестене на ресурси, правилото гласи: всичко над оптималното е излишно.

Идеята за рециркулация на отработените газове е с цел да се намали изхвърлянето на вредни емисии като азотните оксиди в околната среда. При повечето коли компонентът се управлява от електронна система.

Тя регулира кога да се отваря и затваря клапанът, за да изпуска минимално количество отработени газове обратно към всмукателния колектор. Имайте предвид, че това не бива да се асоциира и бърка с турбото.

Тази част се среща и при дизеловите, и при бензиновите коли. За почистване на EGR по-често се обръщат водачите на нафтови МПС, понеже те използват „по-мръсно“ гориво, което неизбежно дава отражения. А щом клапанът се зацапа и запуши, започват да възникват най-различни проблеми.

 

Причини за замърсяване

Не е трудно да се досетим защо се стига до неизправност в компонента за рециркулация на отработените газове. При изгарянето на горивото се наслагват замърсявания, включително и твърди частици. Остатъчните сажди, прах и други отпадъчни газове преминават през пътеката на рециркулация и с времето това може да създаде проблеми.

Случва се така, че да се стигне до залепване на EGR клапана, т.е. той не може да се отвори - частично или цялостно, при команда от електронната система. Тук вече се появяват куп грешки, отразяващи се на цялостната работа на колата. Възможно е да има натрупвания на мръсотия и по тръбите, с които е свързан клапанът за рециркулация на отработените газове.

ЕГР клапан на превозно средство

Източник на изображението: Canva

Причините за дефект могат да бъдат и други - повредена бобина на електромагнитния клапан или неизправност в датчика.

А до тях се стига при следните най-често срещани причини:

  • При използване на некачествено гориво;
  • Износване на уплътненията;
  • Високо ниво на маслото в двигателя и други.

Преди да видим дали си заслужава да се прави почистване на ЕГР клапан, трябва да разберем до какво водят дефектите при него.

 

Какви са последствията от неправилната работа?

Симптомите за неизправност на EGR клапана по принцип са доста осезаеми. Най-честото оплакване на шофьорите е, че колата влиза в авариен режим, ограничаващ оборотите и скоростта, която развива превозното средство.

На таблото е твърде вероятно да се появи лампичката Check Engine. Тя обаче може да индикира за десетки различни видове грешки при работата на двигателя. За да се разбере конкретната причина, е необходимо да се направи проверка с компютър и специализиран софтуер.

Негативните последици не спират до тук. Следващата в списъка е свързана с разхода на гориво, който значително се повишава. Чуват се шумове или „чукане“ от мотора, стига се дори до неговото внезапно спиране или детонации по време на работа.

Всички тези дефекти преди всичко са неприятни, но могат да доведат и до други по-сериозни повреди по колата. Именно затова е изключително важно спешно да се прибягва до почистване на EGR клапана или до неговото премахване или замяна.

 

Почистване или премахване?

Това е дилема, пред която се изправят много водачи на МПС. От една страна, качественото почистване на ЕГР клапана помага за предотвратяване или отстраняване на различни проблеми.

Освен това, има и мнения, които твърдят, че методът е временно решение, което ще стопира ситуацията за определен период, след който дефектите неизбежно отново се завръщат.

Някои шофьори и специалисти са привърженици на идеята, че клапанът за рециркулация на отработените газове трябва да се отстрани.

Те смятат, че по този начин колата се представя много по-добре на пътя. Срещат се и контрааргументи на подобни твърдения, гласящи, че самите автомобили са настроени да работят с EGR клапана и че когато той е изряден, двигателят функционира по-тихо и по-меко.

Преди да заемете страна обаче, нека разгледаме как се осъществяват двата процеса.

 

Как се почиства ЕГР клапанът?

Самото почистване на ЕГР клапан изисква време и усилия. Този компонент е част от сложна система и разглобяването ѝ не става бързо. При някои модели достигането до клапана е доста трудно. Ако не е силно замърсен, може да се избегне свалянето му, като се почисти всмукателният колектор и се използват специални добавки.

Но при „по-тежки“ симптоми е необходимо да се извърши демонтаж за почистване на EGR. Автомобилът трябва да се паркира на равна повърхност, да се свалят клемите от акумулатора, а след това и електрическите клеми, свързани със самия клапан.

Първо се проверява състоянието на уплътнението, което най-вероятно се е износило. Работи се със специални агресивни чистители, като за целта е важно да използваме ръкавици и очила като предпазни средства. Освен да се напръска с препарат, нагарът по EGR клапана се почиства и с четка, за да се отстрани максимално добре.

ЕГР клапан на автомобил

Източник на изображението: Canva

Някои майстори съветват да не се използват химически средства за отстраняване на наслагванията, а по-скоро да се премахнат с гумен чук и последователни почуквания. Но ако нагарът се отделя трудно, може да се наложи накисване, при което обаче трябва да се пазят електрическите компоненти.

Естествено, за да се направи почистване на ЕГР клапан, следва да знаем къде в нашия автомобил е разположен. В някои случаи тази част е на труднодостъпно място, което прави невъзможно да го почистим сами. Затова е добре да се обърнем към специалисти.

 

Как се премахва?

Някои техници съветват цялостно премахване на EGR-а, след като започне да създава главоболия. Аргументите са свързани с това, че без него двигателят ще започне да получава по-големи дози кислород и съответно ще работи и по-добре.

Такъв тип крайни решения обаче са противоречиви, тъй като се компрометира цялостното устройство на колата, влияейки и на други системи в нея. Има обаче ситуации, в които почистването на старата част вече не върши работа, а новата или е скъпа, или е съмнително евтина и събужда подозрения.

Това кара много водачи да се замислят за пълно премахване на клапана за рециркулация на отработените газове. Само че тогава задължително се правят корекции в електронната система, защото иначе започват да се появяват редица грешки.

 

Можем ли да се справим сами?

Ако знаем къде се намира този компонент в нашата кола и ако е на достъпно място, бихме могли и сами да извършим почистване на EGR клапан. Но в случай, че моделът е с по-сложно устройство и не можем да достигнем до този компонент, най-добре е да възложим задачата на специалисти.

Що се отнася до цялостно премахване на ЕГР-а, е по-вероятно да не успеем да се справим сами. Не става дума за самото отстраняване, а за връщане на системата в състояние на нормална работа. Разбира се, премахването може да бъде и чисто софтуерно, без да се стига до физическото отстраняване на клапана.

 

Заключение

Няма съмнение, че проблемите с EGR трябва да се решават своевременно, защото влияят на цялостната работа на автомобила. Но стигне ли се до дилемата дали да се прави почистване на ЕГР клапан, или да се прибегне до пълното му премахване, срещаме доста противоречиви мнения.

Дори и да не се ръководим от екологични съображения, като цяло не е добре да отстраняваме части, които са фабрично предвидени в устройството на колата. Всички системи са взаимосвързани и премахването на даден компонент може да доведе до неочаквани от нас негативни последствия.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация