Отпушване на пръскалки за чистачки

  • Nov 13, 2023

Запушените пръскалки за чистачки е един от най-досадните проблеми, с които може да се сблъска собственик и/или водач на автомобил. Разбира се, не става дума за неизправност, пряко поставяща в риск функционирането на самото МПС, но влошената видимост значително пречи на безопасното управление.

Ето защо, щом се стигне до отпушване на пръскалки за чистачки, следва да реагираме навреме.

Чистачки на кола

Източник на изображение: Canva

Не е изключено в такава ситуация да изпадне всеки. Въпросът е какво може да се направи тогава, когато тръбичките се запушат.

Но нека първо да изясним как функционира тази система от устройството на колата.

 

Какво представляват чистачките?

Това го знае всеки - не всеки шофьор, а всеки, който някога се е качвал в кола. Чистачките имат предназначението да почистват стъклата от мръсотия и влага, която пада върху тях.

Тези приспособления с метално рамо и четки, монтирани върху него са абсолютно задължителни за предното стъкло и силно препоръчителни за задното.

Но това е само част от цялата система, а за да бъде ефективно действието ѝ, има и други компоненти.

От една страна, механизмите, които задвижват раменете на чистачките са отделни за предното и за задното стъкло. Освен това има и система за пръскане, която да подпомага ефективната работа на перата по повърхността.

В много случаи имаме нужда и от почистващ флуид, ако върху стъклата са полепнали по-упорити замърсявания.

Препоръчва се да се използва специална течност за чистачки според сезона. Някои шофьори се изкушават да сипват вода в казанчето, което обаче не е никак ефективно решение в топлите месеци, а през зимата е абсолютно противопоказно.

 

Защо пръскалките са от значение?

За да може почистващият флуид да помага качествено на чистачките, то цялата система и всичките ѝ механизми трябва да бъдат изправни.

А щом тръбичките, през които преминава подходящата за сезона течност се запушват се появява проблем, който предизвиква сериозно неудобство.

И ако това да го наречем неудобство не е толкова осезаемо при валеж, то става доста сериозно при сухо време, тъй като тогава имаме нужда от течност за чистачки, за да помогнат на перата да отстранят залепналите или засъхнали частици по стъклото.

Доста неприятно става и в часовете след валежи - настилката продължава да е мокра и кална, от колите до нас хвърчат мръсни пръски, а чистачките само замазват повече тези замърсявания, ако няма добавяне на почистващ флуид.

пръскалки за чистачки

Източник на изображение: Google

 

Кои са най-честите причини за тяхното запушване?

А защо се стига до затапване на пръскалките? Това може да се получи по различни начини.

В тънките тръбички, отвеждащи наличната течност за чистачки до съответното стъкло, могат да попаднат твърди частици и те възпрепятстват движението на флуида.

Възможно е с времето да се наслои кал или мръсотия, въпреки че тези канали принципно са предпазени от директни външни влияния.

Ако се използва концентрат, разреден с вода, чийто състав е с по-високо варовиково съдържание, има вероятност да се появят отлагания, с времето те да се натрупат и изобщо да не може да преминава флуид.

Това е добре известният котлен камък, който е водещ до повреди и при бялата техника. Запушването може и да е в самия край, т.е. да има затапване на дюзата. Това е доста вероятно да се случи, като се решава сравнително лесно като проблем.

А при навлизане на дребни отпадъци в казанчето или при използване на съмнителна течност за чистачки, в която е възможно да има и примеси, се стига до задръстване на пръскалките.

Ако резервоарът по-продължително време е оставал празен или течност за чистачки е започнала да засъхва по стените, то понякога се образуват дребни люспи, които след това навлизат в тръбичките.

Да не забравяме и типичното за мразовитите месеци запушване. Тогава обаче говорим за замръзнал флуид вътре в тръбичките, а при стартиране на колата и особено ако има подгрев в системата, до минути проблемът е решен.

Но при останалите варианти трябва да се предприемат действия за отпушване на пръскалки за чистачките.

 

Как да отпушим пръскалките?

Има множество подходи и съвети от школата „Направи си сам”. Но бърз поглед върху форумите е достатъчен, за да установим, че по темата се водят и спорове между водачите на различни марки и модели МПС.

Очевидно няма как да поливаме с вода от бутилка по време на движение. Затова, когато се установи такъв проблем, трябва да потърсим правилния метод за отпушване на пръскалки за чистачки.

Има различни варианти и тук ще обобщим и представим най-популярните от тях, изпробвани в домашни условия.

Преди всичко трябва да знаем къде се намират пръскалките на системата за почистване на стъклата. Те обикновено са поставени под капака и не е трудно да бъдат достигнати. Може да ги разкачим напълно, за да ги почистим.

Възможно е и да не се налага, но това вече зависи от конкретната кола. В крайна сметка е препоръчително да бъдат отворени изходите на пръскалките на чистачките и от двете страни, за да се отстранят причините за запушването.

Продухването на тръбичките с въздух е един от най-популярните варианти. Това може да се осъществи сравнително лесно, като е важно да се подаде газ с достатъчно налягане. Някои биха използвали пистолет на бензиностанцията, други ще подходят по-деликатно, като вкарат спринцовка в тръбичките.

Това обаче невинаги е достатъчно, за да „изгони” всички частици, които задръстват каналите или дюзите. Особено ако става дума за котлен камък, той трябва да бъде разтворен по химичен път.

Според много шофьори, когато се свалят пръскалките на системата за почистване, то може да ги накиснем в оцет, който да разтвори варовитите отлагания.

Ще срещнем и мнения как препарат от типа на WD-40 върши работа в тази насока.

Чистачки на кола

Източник на изображение: Canva

Ако не може да се издуха с въздух или да се разтвори от течност, то отпадъкът, който запушва пръскалките, може просто да бъде избутан навън. За целта използвайте тънък и остър предмет, с игла или с карфица.

От друга страна обаче, ако тя не е достатъчно дълга, за да премине през цялата тръбичка, то третирането ще създаде проблем – възможно е да предизвикаме още по-сериозно задръстване, вместо да отприщим проблемният канал.

Нагряването на пръскалките често дава положителен ефект. Доста модели автомобили имат в системата си подгрев, който намалява и риска от запушване.

Комбинирането на някои от посочените методи също води до добър резултат, ако проявим търпение и боравим вниматлено.

 

Как да ги предпазим от бъдещо запушване?

Преди всичко следва да използваме качествена течност за чистачки. Ако купуваме готова комбинация, тя трябва да бъде съобразена със сезона.

При положение че използваме концентрат, той се разрежда само с пречистена вода. Така се елиминира рискът от наличието на варовити елементи или други замърсители.

Добре е също така да се проверява какво се случва в казанчето, за да не се замърсява с нещо.

Профилактично може да се изпразва резервоарът и да се почиства отделно, за да не се натрупват отпадъчни частици. Ако има възможност да се инсталира подгрев (при отсъствието на такъв), това също помага да се избегне запушването.

 

Заключение

В някои случаи – при счупване или напукване например, ще се наложи да смените тръбичките или дюзите на системата за почистване на стъклата.

Но ако са здрави, има различни варианти, които можем да изпробваме за отпушване на пръскалки за чистачки.

А щом веднъж установим каква е била причината за задръстването, то е препоръчително да се предприемат и адекватни мерки за профилактика, за да се избегнат бъдещи главоболия.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация