Необходими инструменти за ремонт, баланс и смяна на гуми

  • Jun 27, 2023

Колкото и внимателно да шофирате, по пътната настилка има много отломки, които често нито има как да избегнете, нито да забележите. А те могат да станат причина да се окажете със спукана гума далеч от дома.

Ето защо е важно да сте подготвени с необходимите инструменти за ремонт и смяна на гумите.

Комплект за ремонт на гумите

Източник на изображение: unsplash.com

 

Какво е необходимо за ремонт и лепене на гумите?

Добре е да имате в багажника на автомобила подходящите инструменти, оборудване и материали, за да сте подготвени, ако по пътя към морето или докато отивате на работа се наложи да извършите спешен ремонт или лепене на авто гуми. Какво ви е необходимо обобщаваме малко по-долу.

 

Повдигащо оборудване

Правилният ремонт на спукана или повредена гума изисква тя да бъде отстранена от колелото и да бъде извършен демонтаж на гумата от джантата. За да го направите ще ви необходимо повдигащо устройство (крик), с помощта на който да повдигнете колата, за да отстраните спуканата гума.

 

Инструменти за сваляне на гумите

Хубаво е също така да държите в багажника на колата си поне базови инструменти за сваляне на гумите.

Такива инструменти са:

  • Ключове за смяна на автомобилни гуми;
  • Акумулаторен инструмент за развиване на болтове и гайки и други.

 

Спрей за откриване на течове

Ако откриете, че гумата е спукана и сте в дома си, можете да използвате сапунен разтвор, за да откриете къде точно е спукана и от къде “изтича” въздух.

Но ако сте на пътя е добре да имате под ръка спрей за откриване на течове. Подобни спрейове можете да закупите във всяка бензиностанция или магазин за авточасти като NasAuto.

 

Затъпено шило

За да извършите наистина качествено поправката на гумата е добре да използвате 8 - инчово затъпено шило.

С този инструмент можете не само да сондирате зоната на спукването и да определите степента и ъгъла на пробиване, но и да почистите и отстраните всички остатъци, които евентуално са останали в гумата.

 

Клещи и карбиден нож

За да почистите и подготвите повърхността на гумата, можете да използвате и клещи и карбиден нож. В този ред на мисли е препоръчително да имате и подобни инструменти под ръка, ако се наложи лепене и смяна на гуми, когато сте далеч от гумаджийницата или сервиза за гуми.

 

Скрепер, кърпа и почистващ препарат за почистване за вътрешната част на гумата

Вътрешността на гумата може да е силно замърсена, затова е не е зле да я почистите добре, преди да започнете ремонта.

Скреперът, чистата кърпа или гъба, както и почистващият препарат ще са ви от полза и ще ви помогнат да се справите бързо с отстраняването за замърсяванията.

 

Комплект за лепене на гумите

Това е комплект, който включва специално лепило и лепенки за лепене на гуми. Можете да го намерите във всички магазини за продажба на авточасти и консумативи.

 

Компресор или помпа за гуми

След като отремонтирате летните или зимни гуми, трябва да ги напомпате, за да можете да продължите по пътя, за да стигнете до най-близкия сервиз за гуми. Поради това е препоръчително да имате в наличност компресор или поне качествена помпа за автомобилни гуми.

Комплект за ремонт на гумите

Източник на изображение: unsplash.com

 

Необходими инструменти за баланс на гуми

Преди да споделим какви инструменти са необходими, за да се извърши баланс на гумите (без значение дали са нови гуми или не), трябва да кажем, че тази ремонтна дейност е важно да бъде извършена в оторизиран сервиз.

Казваме това, тъй като, за да бъде направена тази процедура правилно се изискват не само необходимите знания, но и специални балансиращи машини и инструменти, каквито единствено сервизите притежават.

За извършване на баланс на гуми са необходими следните инструменти:

 

Машина за балансиране

Това е специализирана, компютъризирана машина, която се използва за балансиране на гумите. Тя измерва неравномерностите в разпределението на теглото на гумата и показва къде трябва да се поставят балансиращи тежести.

 

Балансиращи тежести

Това са малки метални тежести, които се поставят на джантата на гумата, за да се компенсират неравномерностите в теглото. Тежестите могат да бъдат от типа на клеми, лепенки или други видове, в зависимост от типа на джантата.

 

Монтажна стойка

Монтажната стойка е мястото, на което гумата се поставя, за да могат да се свалят старите и поставят новите балансиращи тежести на джантата.

 

Необходими ръчни инструменти

За монтаж и демонтаж на зимните или летни гуми от джантите обикновено сервизните механици използват различни инструменти като гаечен ключ, имбусов ключ, монтажни лостове и други специализирани инструменти.

 

Списък с инструменти за смяна на гуми

По-горе в материала посочихме част от базовите инструменти за смяна на гуми и други ремонтни дейности, които е добре да държите в багажника на колата си, но нека повторим отново кои са най-важните сред тях.

 

Крик

Това е инструмент, който се използва за повдигане на колата, за да могат да се свалят и поставят гумите. Уверете се, че използвате крик, който е подходящ за вашата кола и има достатъчна товароносимост.

 

Ключове за смяна на гуми

Обикновено ви трябва гаечен или имбусов ключ за смяна на гуми, за да отвиете болтовете на колелата. Важно е да се уверите, че разполагате с правилния размер ключове, предназначени за вашия автомобил.

 

Акумулаторен инструмент за отвиване и завиване на болтове и гайки

Ако болтовете на колелата са затегнати много здраво, може да се наложи да използвате подобен инструмент, за да освободите напрежението, преди да развиете болтовете с ръчния ключ за сваляне на гуми.

 

Монтажни лостове

Те се използват за монтаж и демонтаж на гумите от джантите. Монтажните лостове ви помагат да разделите по-лесно гумата от джантата и после да я поставите без проблем обратно.

 

Помпа или компресор за гуми

След като поставите новата гума на колата, ще трябва да я надуете с помпа за гуми. Уверете се, че разполагате със съответния тип помпа за гуми (ръчна или електрическа), която отговаря на вашите нужди.

 

Маркер за отбелязване

Не е задължително, но е много полезно да имате маркер, с който да отбележите позицията на гумите, преди да ги свалите. Това ще ви е от полза, за да знаете на коя позиция да монтирате новите гуми, за да запазите баланса на автомобила.

 

Надеждни марки авто инструменти за гуми

По-долу споделяме с вас няколко надеждни марки авто аксесоари и инструменти, предназначени за гуми, които могат да ви бъдат полезни.

Daken

Марката предлага широка гама от качествени и много издръжливи авто инструменти и аксесоари на достъпна цена. От Daken предлагат както комплекти за ремонт и смяна на гуми, така и сандъци, въжета и още много други полезни за ремонта на колата инструменти.

Michelin

Освен, че е един от най-популярните производители на автомобилни гуми от висок клас, Michelin също така предлага и качествени авто инструменти, които са предназначени за гуми.

Техните комплекти за поправка включват всичко необходимо за бърз и лесен ремонт на гумите. Комплектите се предлагат в удобна за пренасяне и съхранение здрава кутия (куфар).

 

Slime

Slime е популярна марка, специализирана в производството и продажбата на  инструменти, необходими за ремонт, лепене и смяна на  гуми.

Марката предлага изключително широка гама от продукти за лепене и ремонт на гумите включително течности за поправяне на спукана гуми, компресори за гуми, аварийни комплекти и други.

Ремонтирана гума, с помощта на подходящите авто инструменти

Източник на изображение: unsplash.com

 

Rico

Това е още една е известна марка за авто инструменти, която предлага качествени комплекти за смяна и ремонт на гумите. Техните продукти включват компресори за гуми, електрически помпи, напълно окомплектовани сандъци с инструменти за смяна на гуми.

 

Stels

Stels е марка надеждни авто инструменти. Марката произвежда и предлага професионални  комплекти за поправка, смяна и лепене на гумите, компресори и много други аксесоари за автомобили.

 

Makita

Makita е бранд, популярен с високото качество и надеждността на инструментите, които предлага. В продуктовия каталог на марката ще откриете както напълно готови комплекти, така и компресори, гайковерти, ключове за сваляне на гумите и много други.

 

Често задавани въпроси

 

Мога ли да използвам спрей за спукани гуми?

Да, но ако спукването не е голямо и не искате да сменяте гумата, а направо да отидете до първия вулканизатор. В този случай спреят за гуми ще ви свърши отлична работа.

 

Предлагате ли инструменти за ремонт и смяна на гумите?

Ние сме магазин за продажба на авточасти, консумативи и аксесоари и можем да ви предложим богат асортимент от инструменти за ремонт и лепене на гуми.

При нас ще откриете както куфари и сандъци с инструменти, така и спрейове за спукани гуми, комплекти за лепене на гумите и много други полезни аксесоари за вашия автомобил.

 

Как да заплатя закупен от вашия магазин продукт?

Плащането на всички закупени авто артикули от нашия магазин може да се извърши с наложен платен или с банков превод.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация