Кой двигател на Мерцедес е най-добър?

  • Jan 2, 2024

Не можем да отречем, че през всички тези години марката Mercedes-Benz се е доказала не веднъж или два пъти с производството си на надеждни автомобили.

През 2018 година немската марка стана номер едно при луксозни модели и в продажбата им из целия свят. Мерцедес неуморно се разраства с всеки изминал ден все повече и повече и не се очертава скоро някой да я свали от водещата ѝ позиция на производител на автомобили и автомобилни двигатели.

Мерцедес

Любопитни факти за Mercedes

Немската марка съществува в продължение на 93 години, като води със себе си изключително много интересни на мнозина факти.

Нека разгледаме някои от най-любопитните от тях:

  • Логото на Мерцедес е може би най-известното и разпознаваемо в цял свят. Всеки край на звездата означава мобилност по суша, вода и въздух.
  • От Мерцедес-Бенц проектират галактически кораб за пародията на “Междузвездни войни”. Във филма героинята използва кораб на име “Mercedes”, за да избяга от лошия принц.
  • Всяко едно тяло на Мерцедес-Бенц се заваря на 10 000 места и най-вероятно това е главната причина, старите модели на марката да не скърцат и тракат почти никога.
  • Първата бронирана машина е производство на Мерцедес-Бенц през 1911 година от руското поделение на компанията.
  • Марката носи името на на дъщерята на приятеля на Карл Бенц, който е лоялен клиент на Daimler-Motoren-Gesellschaft. Така първоначално се е наричала компанията, която по-късно се слива с Benz & Co, а след това се преобразува на Mercedes-Benz.
  • Първата автономна кола е разработена от Mercedes-Benz преди цели 25 години, като Европейския съюз инвестирал 800 млн евро в този проект. От Мюнхен до Копенхаген и обратно е първия автономен маршрут, а скоростта на определени моменти е достигала до 109 км в час.
  • Хитлер е бил притежател на Mercedes-Benz 770, снабден с бронирани стъкла.

 

Какво отличава двигателите им от останалите марки?

Двигателите на емблематичната марка Мерцедес се отличават с няколко ключови характеристики, правейки ги различни в сравнение с останалите двигатели.

Основни отличителни характеристики:

  • Марката е известна със своите технологии и високотехнологични решения в автомобилната индустрия, това важи и за двигателите й. Те са оборудвани с последни разработки в областта на горивото, намаляването на вредните емисии и повишаването на производителността.
  • Мерцедес предлага богата гама от двигатели, които се отличават с висока производителност и мощност. Те са проектирани да осигуряват динамично ускорение, което от своя страна прави шофирането приятно и вълнуващо.
  • Mercedes-Benz се стреми да намали разхода на горивото и вредните емисии чрез използването на най-различни технологии, като например директно впръскване, турбокомпресори и хибридни системи.
  • Високото качество на германската марка се е доказало във времето. Проектирани и изградени с високи стандарти за надеждност и дълготрайност, обещават дълъг живот и качество.

Всеки има различно виждане за това, кой двигател на Мерцедес е най-добър, но има няколко, които се отличават съществено от другите.

емблема на кола Мерцедес

 

Кои са най-надеждните дизелови двигатели?

 

Когато става дума за това кой двигател на Мерцедес е най-добър, то изборът е изключително голям. Същото се отнася и дизеловите двигатели на марката, но  все пак можем да отличим някой от тях.

 

OM602

Този модел дизелови двигатели на Mercedes е много предпочитан от шофьорите, тъй като са едни от най-издръжливите и надеждни двигатели, които са адаптирани към големи натоварвания.

OM602 включва 5-цилиндрови агрегати, които са с 2 клапана на цилиндъра и механична инжекционна помпа Bosch. Произвежда се от 1985 до 2002 година и за 20 години е спечелил стотици клиенти. Запасът на мощността варира от 90 до 130 к.с.

 

OM611/OM646

Този двигател на немската марка е с различен брой цилиндри. Има огромно търсене на OM611 и 0M646 с комън рейл директно впръскване, а разликата е само в конфигурацията на горивната система и приставките.

Горивната система има дълъг експлоатационен живот. Перфектна работа на турбинитеи 2-редовата верига за синхронизация на агрегата го превръщат в един от най-добрите модели дизелови двигатели на Mercedes Benz.

 

OM617

Агрегата интегрира 5 цилиндъра и с индиректна горивна технология на Daimler Benz. През 1974 година са представени първите версии на двигателя, като заместител на 4-цилиндровия

 

OM616

Пробегът на отделните емисии на този двигател надхвърля 1 милион км, затова често е наричан от много двигател ”милионер” и е изключително популярен още през 80-те години в Щатите.

В началото агрегатът с турбокомпресор се използва за автомобили от S-класа. Той е с 4 цилиндъра и обем 2.4, а въртящият момент варира в зависимост от конкретният модел и версия, но обикновено се движи между 120 - 140 Hm.

 

ОМ651

Създаден през 2008 година,  този двигател е с 4 цилиндъра, има  16 клапана и система за подаване на горивото Common Rail. Инсталацията му може да бъде турбо или битурбо и се води един от най-икономичните, производителни и надеждни двигатели.

Обема му варира между 1.8 и  2,2 литра. И двата дизела са с еднакъв диаметър на цилиндрите, но 1,8 е с по-къс ход на буталото. Съотношението на компресия и в двете е 16,2:1.

двигател на Мерцедес

 

Кои са най-надеждните бензинови двигатели?

 

Мерцедес предлага различни модели и генерации на бензинови двигатели, които се отличават с различни характеристики и производителност.

 

AMG 4.0

Този двигател се използва в някой от най-мощните модели на марката, като AMG GT  и C63 AMG. Той всъщност представлява сбор от 4-цилиндрови агрегата. Освен това е лек и много компактен.

Създаден през 2014-та чрез свързване на две цилиндрови групи от М133 под ъгъл от 90 градуса през корпус от алуминиева сплав, V8 разполага с цилиндрови глави от алуминиева сплав и обогатени с цирконий.

Използвана е технология Nanoslide при повърхността на облицовката на цилиндрите за минимизиране на триенето и пиезоелектрическите инжектори. Налягането е между 100 и 200 бара.

 

M256 3.0

Този шестцилиндров битурбо двигател се използва при моделите E-Class и S-Class и предлага комбинация от висока мощност и икономичност на горивото, благодарение на интегрираната стартер-генератор система.

Има гърбица от алуминий BC с четири клапана на цилиндъра, а към обичайните 12 волта бордова мрежа, този двигател използва 48-волтова BS, която управлява допълнителен електрически компресор Borg Warner. Включва се при скорости над 70 хиляди оборота в минута за да може да забави въртенето на главната турбина.

 

М119

Този бензинов агрегат се използва в автомобили от 1989-1999 година за захранване на луксозните автомобили. Проектиран е за дълги години ползване, без поддръжка и без да създава проблеми с производителността.

Той е V8 бензинов двигател и заменя М117. Има алуминиева  и същата цилиндрова глава, ляти алуминиеви бутала, ковани биели, два разпределителни вала за всеки цилиндров ред, верижно задвижване и четири клапана на цилиндъра.

 

Критерии за избор

Ефективността, мощността, разходът на гориво и екологичността са основните критерии по които трябва да правите своя избор.

Естествено трябва да анализирате своите нужди и предпочитания, за да изберете двигател, който ще отговаря на тях.

Предна част на Мерцедес-Бенц

Източник на изображение: freepik

 

Заключение

Двигателите на Мерцедес са с доказана надеждност, доказани от опита на хилядите им собственици. Компанията не веднъж се е доказвала с най-високо качество и отличителни преимущества, които притежава.

Когато избирате автомобил, трябва да вземете предвид отзивите и на другите шофьори и да претеглите всички плюсове и минуси на модела, както и препоръките на производителя за поддръжка и инсталация. Така двигателят ще работи идеално за дълъг период от време.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация