Кои ксенон крушки не заслепяват насрещните автомобили?

  • May 5, 2023

Ксеноновите крушки се появиха на световния пазар преди няколко години и моментално привлякоха интереса и на собствениците на превозни средства, и на производителите на автомобили.

 

Какво представляват ксенон крушките за автомобилни фарове?

Известни още като фарове с високоинтензивен заряд (HID), това са ново поколение крушки, които използват ксенонов газ и електрическа дъга.

Тъй като използват ксенонов газ, който е с висок интензитет, те излъчват силна и ярка бяло-синя светлина и осветяват много по-голям площ от пътното платно в сравнение с традиционните халогенни крушки.

HID фарове на кола

Източник на изображение: pixabay.com

 

Как работят ксеноновите крушки?

Принципът на работа на автомобилните xenon крушки много наподобява този на неоновата тръба. Една ксенон крушка се състои от два електрода, които са затворени в тръба (в стъкло), която е пълна с ксенонов газ.

При подаване на напрежение от 25 000 волта между двата електрода се създава електрическа дъга, излъчваща бяла светлина. Веднъж възникнала, електрическата дъга поддържа променливо напрежение от 85 волта. Този процес на зареждане на крушката дава леко забавяне на запалването.

 

Заслепяват ли ксеноновите светлини повече от обикновените?

Този вид автомобилни крушки имат много предимства, това е факт. Те са много по-издръжливи, консумират по-малко енергия и осветяват по-силно и по-голяма площ.

Но в сравнение с халогените и LED крушките, ксеноновите, поради прекалено силната и ярка светлина, която генерират, заслепяват останалите участници в движението.

Затова производителите препоръчват при монтажа на комплект ксенон фарове задължително да се инсталират устройство за измиване на фаровете и стабилизатор за автоматично регулиране на нивото на светлината.

 

Видове ксенон крушки според цвета

Ксеноновите крушки могат да произвеждат различни цветове в зависимост от цветова температура, от вида на покритието или от филтъра, който е използван в крушката.

По-долу описваме някой от най-често срещаните видове ксенон крушки според цвета им, подредени по скалата на Келвин.

 

3000 К - жълт

Крушките с 3 000 цветова температура генерират жълт цвят и са популярен избор за фарове за мъгла.

Жълтеникавият цвят е предпочитан за фарове за мъгла, тъй като по-топлите цветове проникват по-добре през мъглата от белите и студени цветове.

Ксенон крушките с 6000 до 8000 К са най-подходящи

Източник на изображение: unsplash.com

 

4300 К - бял, клонящ към жълто

Цветът на HID крушката с 4300 К е бял, клонящ към жълто. Силата на светлината, която излъчват крушките с този цвят е по-добра от тези с жълтеникав цвят.

Затова обикновено се използват за дневни светлини. За нощно време обаче не могат да осигурят достатъчно добра осветеност на пътя.

 

5000 К - чисто бял

Брилянтно белият цвят на ксенон крушките е доста силен и осигурява добро осветяване на пътя и съответно добро виждане напред, дори когато обектите са доста далеч.

 

6000 К - бял с бледо синкави нюанси

Крушите в тази цветова температура осигуряват отлична видимост на пътя и придават на предните фарове стилен и елегантен вид.

Може да се каже, че това е най-популярният цвят,  който се избира за следпродажбени комплекти за преобразуване на HID фарове.

 

8000 - 10 000 К - студено бяло с по-тъмни сини нюанси

В сравнение с ксеноните от 6000 К, крушките в този цвят и от този тип осигуряват перфектна видимост, без значение от пътните условия.

Освен това придават на фаровете още по-стилен и индивидуален дизайн. Минусът им е, че са доста по-скъпи от лампите в бял цвят със синкави нюанси.

 

12 000 К - Синьо - виолетово, клонящо към лилаво

HID крушките с цветова температура от 12 000 или повече Калвина не могат да осигуряват добра видимост през тъмната част на денонощието.

Поради това се използват единствено при представяне на нови автомобили на изложения.

 

Кои ксенон фарове заслепяват най-малко?

Въпреки огромното разнообразие от цветови температури, в които се предлагат ксеноновите крушки, специалистите препоръчват за ежедневна употреба да се използват крушки от 6 000 или 8 000 К.

HID крушките в този цветови диапазон се препоръчват, тъй като осветяват добре пътя и заслепяват най-малко насрещните автомобили.

Модели и марки ксенон крушки, които заслепяват най-малко

Osram Night Breaker

Osram е сред лидерите в производството на висококачествени крушки, затова не е и чудно, че ксенон крушките за фарове на автомобили, които предлага заемат първото място.

Производителят предлага широка гама от HID крушки, които осигуряват отлично осветяване на пътя, но тъй като темата ни е да представим модели, които най-малко заслепяват, ви представяме Osram Night Breaker.

Този модел на Osram е достатъчно ярък, за да осветява широк диапазон от пътя и едновременно с това светлината му е равномерна и мека, за да не заслепява насрещните превозни средства.

Минусът на Osram Night Breaker е единствено е това, че се предлага на малко по-висока от обичайната цена, но тази ксенонова крушка компенсира този си минус с качествата си.

Osram са отличен избор ксенон крушки

Източник на изображение: unsplash.com

Philips Xenon Standard

Този модел на Филипс се предлага с различна мощност и различна цветова температура.

Производителят предлага както крушки с мощност 85 волта и 35 вата, така и ксенони с по-голяма мощност и цветова температура от 6 000 К.

Без значение от мощността и температурата по Келвин обаче, Philips Xenon Standard осигуряват добро осветяване на дълги разстояния, без да заслепяват.

Цената и на този модел и марка крушки е малко по-висока, но високото качество и комфорта, който осигурява по време на шофиране си струва цената.

 

XenonPro

HID крушките на XenonPro са едни от най-добрите на пазара, а XenonPro Xenon е един от най-добрите им модели.

Крушките за предни фарове с ксенон е с до 8000 лумена на чифт, което ги прави до 2,5 пъти по-ярки от стандартните халогенни крушки.

Това е повече от достатъчно за ярко осветяване на пътя, а усъвършенстваната технология против заслепяване ги прави още по привлекателни за потребителите.

Още по-впечатляващо е и че продължителността на живота на този тип крушки на XenonPro е до 15 000 часа, което има осигурява 3 пъти по-дълъг живот в сравнение с халогените.

Моделът се предлага с всичко необходимо за надграждане включително ултра тънък баласт за ксенон.

HID крушката за предни фарове плюс това се предлага в 7 различни цветови температури, вариращи от 3000 К (жълто) до 12 000 К (лилаво), с мощност от 35 до 55 W и с над 4 размера.

 

Sylvania HID

Продуктите на тази компания се произвеждат по технология и машини на Osram. Затова не е чудно, че и крушките за ксенон, които марката предлага са с много високо качество.

Моделите на Sylvania HID имат доста приложения и могат да се открият в доста широка гама от мощност и цветова температура, но най-популярни са крушките с мощност 85 волта и 35 вата с 3200 лумена и цветна температура 4150К.

Едва ли е необходимо да казваме, че крушките на Sylvania HID осигуряват отлично осветяване и разполагат с технология срещу заслепяване.

Ксеноновите крушки са много издръжливи

Източник на изображение: unsplash.com

 

Bosch Xenon HID D1S

Bosch е компания, която се фокусира върху качеството, затова е излишно да споменаваме, че всички продукти, които произвежда, без значение дали са халогени, лед или ксенон крушки за автомобили са с отлично качество и разполагат със система срещу заслепяване.

Моделът HID D1S, на който обръщаме по-специално внимание е препоръчван от потребителите, тъй като комплект крушка ксенон се предлага на добра цена.

Освен това крушките са със студена бяла светлина, стабилна яркост от 3200 лумена и с мощност 35 W, което ги прави идеални за монтаж на автомобили.

Плюс това, за разлика от крушките на Philips, които често се фалшифицират, фалшификатите на  модели на Bosch са много по-рядко срещани.

Минусът на HID крушките на Bosch, че невинаги има наличност по магазините.

 

Често задавани въпроси

 

LED или ксенонови крушки са по-добрият избор?

Няма правилен или грешен отговор. И двата типа крушки имат както своите предимства, така и минуси. И двата вида крушки осветят пътя доста добре, имат прилична издръжливост и се предлагат в голямо разнообразие от модели и марки.

Единична крушка или комплект ксесони да закупя?

Комплект винаги е по-добрият вариант. В нашия онлайн магазин можем да ви предложим богат асортимент от комплекти ксенонови крушки на достъпни цени.

Как да направя поръчка?

Влизате на страниците на магазина ни, избирате продукта, който искате да закупите и го поставяте в кошницата си за пазаруване. Ние ще ви се обадим, за да потвърдите поръчката си и желания артикул ще тръгне към вас.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация