Какво е ЕГР клапан? - същност и функции

  • Jul 12, 2023

След въвеждането на новите европейски стандарти за регулиране на отделяните от автомобилите вредни газове, ЕГР клапанът стана един от ключовите елементи, който задължително присъства както при дизеловите, така и при бензиновите двигатели.

Симптом за запушен ЕГР клапан

Източник на изображение: evanshalshaw

 

Какво е ЕГР клапан?

Най-общо казано, EGR (Exhaust Gas Recirculation) е устройство за рециркулация на изгорелите газове, което контролира и регулира връщането на част от изгорелите газове обратно в горивната камера на двигателя.

Разположен е между изхода на отработените газове и входа на свежия въздух и свързва изпускателния с всмукателния колектор.

Управлява се от вакуум или от вграден стъпков двигател и както вече споменахме, има за основна задача да контролира потока на отработените газове в зависимост от натоварването на двигателя.

 

Защо този клапан е важен за автомобила?

ЕГР клапанът е от съществено значение за автомобилите поради няколко причини.

На първо място той помага за намаляване на вредните емисии изпускани при работа на двигателя на автомобилите, като рециркулира част от отработените газове, които съдържат азотни оксиди, обратно в горивната камера на двигателя.

Второ, намалява температурата на горене в двигателя, което от своя страна води до по-ниски нива на оксиди в отработените газове и повече енергия и мощност на автомобила.

И накрая, той подпомага поддържането на оптимално съотношение на гориво и въздух, което подобрява ефективността на работата на двигателя.

какво е ЕГР клапан

Източник на изображение: evanshalshaw

 

Как функционира?

Работата на системата за рециркулация на изгорелите газове  е сравнително проста.

Състои се основно в отварянето и затварянето на  EGR клапана, което позволява точното количество отработени газове да влязат отново във всмукателната система.

При това повторно навлизане на изгорелите газове се намалява количеството кислород, което достига до горивната смес. По този начин се намалява температурата на горене и се създават по-малко оксиди на азот, които са основните причинители на замърсяването.

EGR клапана има две основни настройки:

  • Отворен
  • Затворен

Затворен е, когато двигателят работи на празен ход. Щом скоростта се увеличи и клапанът постепенно започва да се отваря, като при достигане на правилната работна температура и скоростта на автомобила може да се отвори до 90%.

Но когато скоростта на автомобила се увеличи до оптималната възможна, той автоматично се затваря, за да може да осигури по-голямо количество кислород при пълно ускорение на автомобила.

Щом скоростта намалее, той отново се отваря и процесът по контрол и регулиране на газовете продължава.

 

От какво се състои неговото устройство?

EGR клапанът се състои от цилиндър, който има система от клапи, чрез които се контролира нивото на повторно впръсканите отработени газове.

Цялата система се контролира от компютър, който отчита параметрите на двигателя и околната среда.

Когато компютърът определи, че са налице подходящите условия, клапанът се отваря и позволява рециркулацията на газовете от изпускателната система.

Както по-горе спомехме, това обикновено се случва при ниски и средни режими на работа на двигателя.

 

Видове EGR клапани

Въпреки, че има немалко видове клапани за рециркулация на изгорелите газове, съществуват няколко основни типа, които се използват в съвременните автомобили.

Те биват следните видове:

  • EGR клапани с високо налягане (за дизелови двигатели)
  • Дизелови ЕГР клапани с  ниско налягане
  • Бензинови EGR клапани
  • Вакуумно управлявани клапани за рециркулация на отработените газове
  • Цифрови ЕГР клапани

 

Какво може да причини неизправност на ЕГР клапана?

EGR клапаните могат да се сблъскат с някои проблеми и неизправности.

Тези неизправности най-често са свързани с натрупването на сажди, които намаляват подвижността на електромагнитния клапан.

Някои от най-честите проблеми  свързани с EGR клапана са следните:

  • Засмукване на въглеродни отлагания;
  • Блокиране или повреда на клапана;
  • Прекъснати или повредени вакуумни маркучи,  които управляват клапана или проблеми с електронната система, контролираща работата на клапана.

Тези и други проблеми могат да доведат до различни проблеми.

Най-често срещаните сред тях са:

  • Намалена ефективност на системата;
  • Неравномерно горене;
  • Намалена мощност;
  • Прекъсване на работата на двигателя и други.

Неизправности на ЕГР клапана

Източник на изображение: fiches-auto

 

Симптоми, които предупреждават, че ЕГР клапанът е в неизправност

Признаците, които показват проблем с клапана за рециркулация на изгорелите газове, биват основно няколко.

Такива неизправности са следните:

  • Предупредителната лампа за двигателя свети: Ако индикаторът за двигателя свети, най-вероятно проблемът е запушен ЕГР клапан.
  • Проблеми с работата на двигателя: Ако клапанът е запушен, това се отразява на работата на двигателя. Той започва да губи мощност, да ускорява бавно или зле, да показва груба работа при празен ход.

    А в случай, че клапанът е не само запушен, а е заседнал отворен, двигателят може да започне да се “бори”. При всички случаи, ако се забелязват някой от тези симптоми най-вероятно става дума за проблем с ЕГР клапана.
  • Повишени емисии на NOx: Ако клапанът заседне затворен, рециркулацията няма да може да протече. А това автоматично повишава вредните емисии на отработените газове и намалява горивната ефективност и мощността на автомобила.
  • Почукване (детонации) на двигателя: Почукването се дължи на факта, че запушения или заседнал клапан не може да върши работата си ефективно, което увеличава както температурата, така и съдържанието на NOx.

 

Съвети и трикове за ефективно почистване на ЕГР клапана

Невинаги се налага смяна на клапана, ако той е запушен. В много от случаите е напълно достатъчно той да бъде внимателно почистен, за да се възстановят функциите му и да се осигури неговата ефективна работа.

Има три основни начина за почистване на запушен или блокирал  EGR клапан:

  • Каране на високи обороти;
  • Отстраняване и почистване със специални препарати;
  • Използване на добавки.

 

Каране с високи обороти

ЕГР клапанът, както многократно споделихме по-горе, работи на ниски обороти, когато произвеждането на вредни газове е най-високо. Ако шофирате основно из града, той може да се запуши по-бързо от очакваното.

За да се опитате да отстраните натрупванията (ако не са много големи), най-лесният начин е да карате по-често по магистралата, тъй като при шофиране при високи обороти изгаря въглерода, който се натрупва в клапана.

 

Използване на добавка

В търговската мрежа се предлагат различни видове добавки, специално предназначени за почистване на клапана за рециркулация на отработените газове.

Добавките се прибавят към горивото и отстраняват накипи по клапана, в случай, че има такива. Ако замърсяването е по-голямо обаче, добавките не могат да се справят с ефективното му отстраняване.

 

Отстраняване и почистване с почистващи препарати

Почистването става най-лесно, когато клапанът се отстрани и се почисти с помощта на специални почистващи препарати, които отстраняват ефективно дори и най-упоритите натрупвания на сажди.

След като се почисти внимателно и се монтира обратно на мястото си, задължително грешките трябва да бъде изтрити от паметта на автомобилния компютър и да се направи тестово шофиране.

ЕГР клапана е изключително важен

Източник на изображение: unsplash

 

Заключение

Безспорно EGR клапанът е изключително важен компонент в системата за контрол на емисиите на автомобилите.

Той помага за намаляване на количеството на оксидите на азот, изпускани в атмосферата, като рециркулира част от изгорелите газове от изпускателната система обратно в горивната камера на двигателя на превозното средство.

Въпреки че EGR клапаните могат да имат проблеми, редовната им поддръжка и проверка на работния им статус, може да гарантира тяхната оптимална работа.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация