Как се слагат кабели за подаване на ток?

  • May 5, 2023

Предполагаме поне веднъж ви се е случвало да бързате за работа и да не можете да запалите автомобила си, защото акумулаторът е “паднал”.

Да не можете да стартирате превозното си средство заради изтощен акумулатор може да е наистина доста неприятно, особено когато трябва да стигнете навреме до офиса или ви предстои важна лична или бизнес среща.

Но ако имате в багажника си кабели за подаване на ток и услужлив съсед, който да ви подаде такъв от своя автомобил, ще излезете от неприятната ситуация доста бързо.

Стартиране на кола със стартови кабели

Източник на изображение: unsplash.com

 

Какво представляват и за какво се използват кабелите за стартов ток?

Стартерните кабели, известни също като джъмперни или бустерни кабели представляват добре изолирани проводници, краищата на които са оборудвани с изолирани скоби (щипки) с назъбени челюсти.

Използват се за прехвърляне на ток от батерията на едно превозно средство към изтощената батерия на друго превозно средство, за да се стартира двигателя.

 

Устройство и компоненти на стартовите кабели

Този вид авто аксесоари обикновено са изработени от мед, тъй като това е силно проводим метал, който е подходящ за пренасяне на електрически ток.

Медните кабели са покрити с изолационен материал, за да се предотврати случаен контакт с други метални предмети или хора по време на употреба.

Кабелите завършват с щипки за акумулатор (т. нар. алигаторски щипки), които пък се използват за свързване на кабелите към клемите на акумулатора на участващите в подаването и захранването с ток автомобили.

 

Какво да вземете предвид при избор на кабели за стартов ток?

По-долу обобщаваме факторите, които трябва да вземете предвид, когато избирате своя комплект стартови кабели.

 

Габарит на кабелите

Дебелината на стартовите кабели е един от най-важните критерии, които е добре да вземете под внимание. От този параметър до много голяма степен зависи колко мощен и издръжлив ще е вашия кабел за акумулатор.

Дебелината на този вид продукти се нарича габарит и обикновено се означава посредством цифри, които могат да варират от 1 до 12. Колкото по-малко е числото, толкова по-дебел е кабелът за стартиране.

Следователно, кабелите с габарит или капацитет 1 ще са най-издръжливи, с най-голяма мощност и най-бързо ще могат да прехвърлят голямо количество ток за кратко време.

И обратното - колкото по-голямо е числото, толкова по-тънки и с по-малко мощност са кабелите.

Съвет:

  • Ако избирате кабели за подаване на ток на леки автомобили, комплект кабели с калибър 4 или 6 ще ви свършат отлична работа.
  • Ако имате много мощен и с голям обем на двигателя автомобил, тогава е добре да се насочите към кабели с калибър 2.
  • Ако ви трябват кабели за тежкотоварен камион, тогава комплект кабели с калибър 1 е много добър избор.

Кабели за подаване на ток

Източник на изображение: unsplash.com

 

Дължина на кабелите

Дължината на кабелите, които ще закупите е друг много важен фактор, който не бива да пренебрегвате. От дължината зависи дали, когато ви се наложи да поискате или да дадете ток, ще можете да го направите лесно и удобно.

Към момента на пазара се предлагат кабели за акумулатор с различна дължина и решението на продукт с каква дължина ще се спрете е изцяло ваше.

Но ако търсите нашето мнение, то ние ви съветваме да се спирате на кабели с дължина от 3 или най-много 4,5 метра. Тези две дължини са достатъчни, за да могат две превозни средства да застанат едно срещу друго и да започне прехвърлянето на ток.

 

Изолация на кабелите

Изолацията на джъмперния комплект кабели е единственото нещо, което ви предпазва от изгаряния или от протичане на ток с голяма мощност през телата ви. Затова е изключително важно да обърнете внимание на изолацията както на самите кабели, така и на щипките.

Силно ви препоръчваме да се спрете на кабели, покрити изцяло с дебел слой гума, тъй като гумата е много добър изолатор.

 

Щипки на кабелите

Както споменахме по-горе, в края на стартовите кабели се намират метални скоби или т. нар. “алигаторски щипки”, благодарение на които е възможно да прехвърлите ток от акумулатора на един автомобил на друг.

Затова е добре при избора на джъмперни кабели да обърнете специално внимание както на материала, от който са изработени щипките, така и да проверите дали се захващат стабилно върху клемите на батерията.

Важно е също така да се уверите, че са много добре изолирани и разполагат с достатъчно здрави и стегнати пружини, които няма да позволят на щипките да се изхлузват от клемите на акумулатора.

 

Напречно сечение на проводника

Оставихме този критерий последен, но истината е, че това е може би най-важният критерий, който трябва да вземете под внимание при избор на стартови кабели.

Напречното сечение се отнася до дебелината на снопа жици, които се намират вътре в кабела и от това с каква дебелина са те зависи колко мощен ще е стартовия кабел за прехвърляне на ток.

Точно както дебелината или габарита на кабелите, и напречното сечение на проводника се обозначава с цифри, а кабелите с по-малки числа са по-мощни, докато продуктите с по-високи числа съответно са по-слаби.

 

Как да слагат кабели за подаване на ток: стъпка по стъпка

Ако някоя сутрин автомобилът ви не запали, можете лесно да решите проблема, като използвате стартовите кабели, за да прехвърлите ток.

Стъпките, които трябва да следвате не са никак сложни и ще се справите без проблем.

Видео:

Стъпка 1

Първата стъпка включва да откриете автомобил, който има зареден акумулатор и може да ви подаде ток.

Разбира се, винаги можете да потърсите услугите и на пътна помощ, но ще ви излезе доста по-евтино (да не кажем напълно безплатно), ако потърсите за помощ някой съсед или роднина.

Стъпка 2

Щом откриете желаещ да ви помогне, трябва да поставите двата автомобила близо един до друг, за да можете да работите спокойно.  Докато паркирате превозните средства в близост едно от друго се уверете, че не се допират.

Важно е също така запалването и електрическото оборудване на двата автомобила да са изключени и превозните средства да са с поставена ръчна спирачка.

Остава ви да вдигнете капаците и на двата автомобила и сте готови за същинската работа по прехвърлянето на ток.

Кабели за прехвърляне на ток за автомобила

Източник на изображение: unsplash.com

Стъпка 3

Първо трябва да свържете единия край на червения кабел към положителния полюс на падналия акумулатор. Внимавайте при свързването металът от щипката на кабела да не докосва метал от автомобила.

След това свържете другия червен край на стартовия кабел към положителния извод на подаващата ток батерия.

Стъпка 4

Вземете единия черен край на кабела и го свържете към отрицателния извод на подаващата ток акумулаторна батерия.

Другият край на кабела в черен цвят свържете към отрицателния извод на изтощения акумулатор.

Внимавайте - кабелът трябва да е на достатъчно разстояние от батерията.

Стъпка 5

Уверете се, че кабелите за подаване на ток не докосват движещите се части на нито един от двата двигателя.

Изчакайте няколко минути, за да се изравни напрежението и включете двигателя на колата, от чиято батерия ще подавате ток. Оставете я да работи на бързи обороти и на празен ход за около 10 минути.

След това стартирайте двигателя на автомобила с паднал акумулатор. Ако превозното средство запали, това означава, че батерията е получила малко мощност.

Стъпка 6

Разкачете кабелите в реда, обратен на свързването, свалете капаците и на двете коли и можете да подкарате вашата.

Тъй като ще отнеме малко време на алтернатора, за да зареди акумулатора, е добре да обиколите за известно време квартала.

 

Често задавани въпроси

 

Колко ампера трябва да бъдат стартовите кабели?

За повечето стандартни автомобили един комплект кабели с мощност 400 ампера са напълно достатъчни. По-мощните превозни средства като джипове, камиони и други, кабелите с 800-1000 ампера са по-добрият избор.

 

Защо да купувам кабели на висока цена, когато и евтините вършат работа?

Всъщност, това не е точно така, защото авто аксесоарите, които се предлагат на по-висока цена гарантират високо качество, дълготрайност, добра мощност и безопасност.

Продуктите, които се предлагат на доста ниски цени в 99 от случаите се произвеждат от по-нискокачествени материали. А това означава, че не могат да гарантират нито дълготрайност, нито качество на работата.

 

Мога ли да закупя кабели за акумулатор от вашия магазин?

На страниците на нашия онлайн магазин ще откриете широка гама от кабели за подаване на ток от популярни марки на достъпни цени.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация