Как работи централното заключване?

  • Jan 8, 2024

Когато вратите на автомобила са заключени, те осигуряват защита на него и личните вещи на собственика, които са оставени вътре. За щастие, ерата на ръчното затваряне на вратите е отминала отдавна и вече не е необходимо всяка една врата да се затваря индивидуално с ключ.

Благодарение на разработеното централно заключване от експертите в тази област, автомобилът се отваря и затваря с лекота, просто с натискането на един бутон или завъртането на ключ.

различни ключове на кола

 

Какво представлява и как работи централното заключване?

Има два начина за заключване на вратите с централна система: централно (едно натискане заключва всички врати) и децентрализирана (всяка врата се контролира поотделно).

В централизираната версия всички врати се управляват от един блок, а по-модерната версия на заключване на вратата е децентрализираната система. При нея е инсталиран допълнително електронен блок за управление за да изпълнява тази функция.

Системата за централно заключване ви дава възможността да отключите всички врати на колата едновременно. Естествено без този механизъм пак може да отворите и затворите колата си с ключалка - ръчно, а не с дистанционно.

Това централно заключване не засяга техническите свойства на колата и затова производителите насочват този механизъм към системи, осигуряващи допълнителен комфорт.

 

Какви видове има?

 

Ръчно централно заключване

Това е основния и най-старият вид централно заключване и се среща при по-старите  модели коли. При него се отключват и заключват вратите ръчно с ключ.

 

Централно заключване с ключ

За този вид заключване и отключване на вратите се използва ключа на автомобила, като се вкарва ключа в ключалката на вратата на шофьора и се завърта. Така се извършва отключване или заключване на всички врати на автомобила заедно.

 

Дистанционно централно заключване

Това е най-познатия и разпространен вид централно заключване при съвременните автомобили. При него се използва дистанционно управление, което позволява отключване и заключване на вратите от разстояние. Единственото, което водача на автомобила прави е да натисне копчето на дистанционното.

 

Смарт централно заключване

Този вид е иновативен и използва смарт ключ (устройство) или смартфон за заключване или отключване на вратите на колата, като трябва да бъдат близо до автомобила.

врата на зелена кола

Функции и принцип на работа

 

Централното заключване в колата има няколко функции, правейки взаимодействието между системата и шофьора възможно най-опростено, но ефективно:

  • Заключване и отключване: Когато шофьора затвори вратата на автомобила и използва бутона или ключа на дистанционното, централното заключване активира механизмите за заключване на всички врати.

Така се осигурява безопасност и нежелани влизания във автомобила. Когато се използва за отключване съответно се деактивират механизмите, което от своя страна позволява отваряне на вратите.

  • Защита от нежелани отваряния: Централното заключване предпазва от нежелани отваряния на вратите по време на движение и така предотвратява инцидент, особено когато в колата се возят и малки деца. Освен това, те не могат да бъдат отворени и отвън по време на движение.
  • Автоматично заключване: Някои модели имат функция за автоматично заключване. В резултат системата се активира веднага след отключване, но не се отваря нито една врата в продължение на няколко секунди. Това означава, че ако шофьора не отвори вратата в рамките на определен период от време те автоматично се заключват отново.
  • Индикация на заключването: Някои системи за централно заключване имат индикация, показваща състоянието на вратите - дали са заключени или не. Това може да бъде светлинен индикатор на панела на таблото или звуков сигнал.
  • Централното заключване: Централното заключване работи чрез комуникация между дистанционното управление или ключа и централната система. Когато водача натисне копчето на дистанционното се изпраща сигнал до централната система и тя активира или деактивира механизмите за заключване на вратите.

Това става  чрез електрически моторчета или пневматични акумулатори, които контролират процеса.

човек отключва вратата на кола с ключ

 

Симптоми за неизправност

Като система, който се използва често е напълно възможно централното заключване да се развали в годините.

 

Студ и замръзване

През зимните сезони и големите студове елементите на централната ключалка могат да замръзнат. Рискът от замръзване е голям и ако влагата попадне в системата, а това не е изключено.

 

Замърсяване на сензорите

Сензорите на или бравите на вратите могат да бъдат повредени или блокирани от външни фактори като мръсотия и и лед, затова се препоръчва редовната поддръжка и почистването им. Така ще се предотвратят подобни проблеми.

 

Слаб сигнал на дистанционното

Може би това е една от най-честите причини, заради която ключалката не работи. Батериите на дистанционното най-вероятно са изтощени, ако бравите на колата не работят - не се заключват и отключват. Друга възможна причина е наличен проблем с антената на дистанционното или със сигналната система на автомобила.

 

Ръжда

На тези, които не им се налага да влизат с ключ, а с дистанционно нямат подобен проблем. Но ако вие отключвате колата си с ключ, най-вероятно ще ви се налага да се справяте с ръждясали брави на вратите.

 

Проблеми с окабеляването

Този проблем е често срещан. Ако при проба за отключване и заключване на вратата системата за заключване не работи, най-вероятно има нужда от поправяне.

 

Изгорен предавател

Влизането без ключ и бутони за автоматично заключване и отключване могат да повлияят върху ключалката на колата.

Може да проверите проблема като заключите вратите на автомобила си и заключите/отключите всяка врата, за да изолирате проблема.

Ако ключа или превключвателят за вътрешната ключалка за вратата не работят, добре е да се обърнете към автомобилен ключар, който да направи пълен оглед на системата за заключване и задвижващите механизми.

 

Моторчето на бравата

Соленоидът е важен компонент, тъй като е свързан с дръжката на вратата и механизма за отваряне. Ако вратата отказва да се отключи дори когато не е заключена с издърпване с дръжката, то това може да е проблемът.

Ще се нуждаете от смяна на соленоида и експерт, който да премахне панела на вратата и го поправи.

Самостоятелните ремонти и действия свързани с поправката на централното заключване може да ви костват само излишни разходи и нерешен проблем.

 

Как да ги отсраним?

Проблемите при централното заключване и тяхното отстраняване зависят изцяло конкретния проблем и причина за тях.

Въпреки това има няколко основни стъпки, които може да предприемете за да отстраните проблема.

Като за начало винаги проверявайте състоянието на батериите на дистанционното управление на централното заключване и при нужда ги заменете с нови.

Проверявайте сензорите на вратите, особено ако усетите, че не функционират добре. Почиствайте ги редовно от мръсотия и лед и се уверете че не са блокирани или повредени.

Ако имате проблем с ръждата при централното отключване с ключ, силиконовият спрей ще ви помогне. Той не лепка, не е мазен и забавя ръждата, като предпазва ключалките от влага и предотвратява повреда на боята.

Ако проблема идва от електрическите връзки, тогава проблема не е толкова прост. Тъй като трябва да се провери окабеляването дали не е отрязано някъде или проблема идва от централната система е най-добре да се обърнете към специалист в тази област.

майстор връща дистанционно с ключ за централно заключване

Източник на изображение: freepik

Заключение

Централното заключване на колата е важен механизъм, който позволява да заключите всички й врати едновременно. Благодарение на допълнителните устройства и функции можете максимално да защитите себе си и вашите пътници от внезапно отваряне на вратите по време на движение.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация