Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми?

  • Mar 1, 2023

От правилния избор на гуми зависи представянето на автомобила ни на пътя, нивото му на сцепление с настилката и оптимална скорост при различните климатични условия и пътна настилка.

Няма как да не сте забелязали различните числови и буквени обозначения. Разчитането на обозначенията по гумите е важна част от правилната и цялостна експлоатация на всеки автомобил. Маркировката на гумите може да бъде разчетена много лесно. Тя се намира на стената на гумата  съдържа цялата информация за гумата.

Състоящите се от цифри и букви обозначения на гумите съдържат ценна информация, която ще ни е полезна при търсене на нови гуми при сезонната смяна на гумите или пък при смяна на спукана или повредена гума.Те могат да бъдат съставени както само от букви, така и от комбинация от букви и цифри.Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 2

Освен това, ако знаем какво означават, можем да разберем какви са  широчината и диаметъра на джантите, какъв е индексът на натоварване на даден вид гуми, тяхната устойчивост на температура.

Името на марката и името на самата гума се отпечатват обикновено на външната страна на гумата. Непосредствено след тях най-често стои и описанието на характеристиките на гумата.

Най-често то започва с инициалите “ST” ,“LT”, “P” или “T”. “P” обозначава гума за лек автомобил, “LT” означава гума за лекотоварен автомобил, “ST” - гума за специално ремарке и “T” -  временна/ резервна гума. Съществува също и съкращението за гуми с козметичен дефект - “BP”.

Непосредствено след описанието на гумите има отпечатана серия от цифри и букви, които се разделят с наклонена черта. Те обозначават  няколко  характеристики на гумите. 

Първата серия се състои от три числа и тя показва  ширината на протектора на гумата в милиметри измерена от стена до стена. Тя обикновено между 155 и 315 мм.

След нея имаме наклонена черта и след нея две цифри, които показват съотношението по напречното сечение на гумата. То отразява процентното съотношение между ширината на протектора към височината на страничната стена на гумата. Този процент е най-често между 55% и 75% за повечето превозни средства.Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 3

След това съотношение стои обозначението “R” на вътрешната конструкция на гумата, коeто означава радиална конструкция. “R” се явява промишлен стандарт за всички леки автомобили. При тежкотоварните камиони пък се среща обозначението “B”, което обозначава наклонен подпротекторен слой.Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 4

Числото стоящо след “R” обозначава височината (диаметъра) на джантата в инчове, която е подходяща за дадената гума. Тоест размерът на джантата трябва да съвпада с диаметъра на джантата на гумата.Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 5

След числото за размера на джантата следва число обозначаващо товарния индекс на гумата, като двете обозначения са разделени с малко място.

Товарният индекс на гумата показва относителната стойност на капацитета за товароносимост на гумата измерена в кг. Колкото по-високо число имаме, толкова по-голяма е товароносимостта на гумата.

При смяна на гумите е важно този индекс да се вземе под внимание. Тъй като не се препоръчва новите гуми да са с по-нисък товарен индекс от оригиналните.

Новите гуми трябва да имат същия или по-висок  товарен индекс от този на оригиналните гуми. Важно е при смяна на старите гуми с нови да не забравяме да погледнем какви са препоръките на производителя относно товарния индекс.

Веднага след товарния индекс стои индексът за скоростта на гумата.Той показва максималната скорост, с която можем да превозваме определен товар. Най-често се отбелязва с буквените съкращения S, T, U, H, V, Z, W, Y, и (Y). 

S означава, че гумите са предназначени за продължително шофиране със 180 км.ч. T означава, че  максималната скорост за шофиране с гумите е 190 км. ч., U - 200 км.ч., H - 210 км. ч., V - 240 км. ч., Z - повече от 240 км. ч., W - 270 км. ч. и Y - 299 км. ч.  (Y) обозначава,че максималната скорост може да достигне повече от 299  км/чКак да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 6

Последните четири цифри от обозначението на гумите показват през коя седмица и година са произведени. На това е добре да се обърне внимание, тъй като гумите имат определен експлоатационен срок, след който качествата им се изменят.

По-долу на вътрешната страна на гумата може да се открие обозначението за температурна резистентност на гумата, според която се определя доколко гумата е устойчива на топлоотделяне при движение с висока скорост. Обозначава се с A, B и C, от които A означава най-висока топлоустойчивост, а C - най-ниска.

Има и обозначение за максимално допустимо налягане на гумата, което стои близо до вътрешния ръб на гумата

Правилният избор на автомобилни гуми започва с познаването на характерните особености на различните гуми. Тук ще ви представим основните характеристики на познатите видове гуми, както и ще ви дадем някои полезни съвети за това как да изберем подходящи гуми за своя автомобил.

На гумите се отбелязват и стандартите за качество, на които отговарят. Най-популярните са DOT, ECE и EEC, както и американският USA UTQG.

Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 7

Видове автомобилни гуми и конструкция

Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 8

По своята конструкция гумите се състоят от :

  • корпус (каркас)
  • борд
  • бордов обръч
  • стоманено/синтетично влакно
  • радиален слой
  • ламели
  • раменни блокове
  • протектор (грайфер)

Основните материали, които влизат в изработката на гумите са изкуствен или естествен каучук и синтетични конци. Като освен тях могат да се използват и редица други допълнителни съставки като корда, метални телове и специални съставки, чиято роля е да подобрят качеството, устойчивостта на износване, еластичността и нивото на безопасност на гумите.

 Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 9

 Видове автомобилни гуми според предназначението

Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 10

По предназначение гумите основно се делят на зимни, летни и всесезонни. При летните характерното е, че структурата им има по-голяма еластичност в сравнение с останалите видове гуми. Тази еластичност помага за постигането на добро сцепление с настилката при високи летни температури.

Летните гуми са с остри ръбове и дълбоки канали, което им помага да отвеждат по-лесно водата при дъждовно време. Добро им  сцепление с настилката се постига благодарение на малкият брой канали на протектора.  Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 11

При производството на зимни гуми се използват специални смеси, които придават еластичност на гумата дори при ниски зимни температури. Тази еластичност при зимните гуми също помага за постигането на добро сцепление със заснежена или заледена пътна настилка.

Зимните гуми са оборудвани с голям брой ламели, които осигуряват стабилност на автомобила при преминаване върху лед.

Всесезонните гуми (обозначавани с M+S) изглеждат добро решение за тези водачи, които искат да си спестят време в смяната на гумите. Експертите са на мнение обаче, че за шофиране по нашите пътища е по-добре да сменяме гумите си с летни и зимни според сезона.Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 12

Въпреки че комбинират качествата на зимните и летните гуми, недостатък при тях е, че те не могат изцяло да постигнат представянето на пътя, което зимните и летните гуми имат.

 Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 13

Видове автомобилни гуми според  шарката

Шарката (протекторът) на гумите определя как да се монтират гумите. Според това каква шарка имат гумите се делят на симетрични, асиметрични и комбинирани.

Симетричните гуми са подходящи за шофиране през зимния сезон. При монтирането им трябва да се съобрази посоката на въртене на гумите с посоката на движение на колата. Отстрани на гумите има стрелки, които показват посоката им на въртене.

Монтажът на асиметричните гуми трябва да се извърши съгласно инструкциите на производителя. Например на едната страна на гумата обикновено е обозначено, че при монтаж на автомобила тази страна трябва да е от вътрешната страна, а другата да гледа навън. 

Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 14Как да разчитаме обозначенията по автомобилните гуми? 15

Комбинираните гуми от своя страна съчетават в себе си свойствата на асиметричните и симетричните гуми.

 

Размер на автомобилните гуми

Когато избираме нови гуми за автомобила, то по правило трябва да се съобразим със зададените от производителя препоръчителни размери за дадения модел автомобил. Може да ги намерите в оригиналното ръководство към автомобила или пък указани на етикет поставен някъде вътре в автомобила.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация