Как да използвате въже за теглене на кола, ако закъсате на пътя?

  • May 5, 2023

Въжето за теглене е един от най-важните автомобилни аксесоари, които задължително трябва да присъстват в багажника на колата ви.

Казваме това, не за да ви накараме да направите покупка, а защото ако ви се случи повреда и автомобилът ви просто откаже на пътя или ако влезете в канавка, от която не можете да излезете сами, въжето за теглене на кола може да ви избави от доста големи неприятности.

Въже за теглене на кола

Източник на изображение: nasauto.bg

Какво представляват въжетата за теглене?

Въжетата за теглене на автомобили са вид автомобилни автоаксесоари, които се използват за изтегляне на превозни средства, ако те са заседнали или ако поради някаква причина откажат внезапно на пътя.

Произвеждат се от изключително издръжливи материали и са проектирани да издържат теглото на тегленото превозно средство.

За да може да бъде осъществено изтеглянето, в краищата си въжетата обикновено имат здрави стоманени куки или примки, които се прикрепят към превозните средства, които се теглят.

 

Какви видове въжета се използват за теглене на кола?

Много често, когато се говори за въжета за теглене, към тази категория продукти се включват и други автомобилни аксесоари като ремък за теглене, буксирни колани, кинетични въжета, колан за теглене и дори тегличи.

Добре е да знаете обаче, че въпреки, че и тези аксесоари също се използват за изтегляне на превозни средства, те се различават от въжетата за теглене на автомобили.

След като направихме това уточнение, нека видим кои са основните видове въжета за теглене, които се предлагат към момента на пазара.

 

Синтетични въжета

Повечето въжета за теглене, които се предлагат на пазара са синтетични и се произвеждат от материали, които предлагат различна степен на разтягане, якост на скъсване, устойчивост на абразия и други характеристики.

Синтетичните въжета са много здрави, леки са и не заемат много място.

Могат да бъдат изработени както от найлон, така и от полипролен, полиестер, карбон или кевлар. Много подходящи са за теглене на леки автомобили и SUV.

 

Стоманени въжета

Стоманеното или металното въже се изработва от усукани метални нишки.

Този вид въжета са изключително издръжливи и са в състояние да издържат на много голямо натоварване.

Въпреки голямата им здравина обаче, тези продукти за теглене имат немалко недостатъци, сред които податливост на корозия и доста голям обем. Освен това, ако се скъсат по време на тегленето щетите, които могат да нанесат и по двата автомобила никак няма да са малки.

Това е и причината, поради която стоманените (металните) въжета се използват основно за теглене на много тежки машини и камиони с голям тонаж.

 

Въжета за теглене от естествени влакна

Аксесоарите за теглене от естествени влакна се предлагат доста по-рядко в днешно време, тъй като не са толкова издръжливи и дълготрайни колкото синтетичните въжета.

 

Как да изберете правилния модел въже за автомобила си?

Изборът на правилното въже за теглене на автомобил е изключително важен, тъй като от него зависи дали ще можете да изтеглите автомобила си без щети и инциденти.

Ето и няколко неща, които трябва да имате предвид, преди да се спрете на въже за теглене.

 

Капацитет на натоварване

Въжето за теглене, което изберете, трябва да може да издържи теглото на вашето превозно средство.

За да сте сигурни, че въжето, което искате да закупите може да издържи на натоварването е добре да проверите в ръководството за експлоатация на вашия автомобил.

Там трябва да откриете колко тона е превозното средство и  какво е максимално допустимото натоварване на гумите според теглото на автомобила.

Монтаж на въже за теглене

Източник на изображение: avtotachki

 

Дължина на въжето

Въжето за теглене трябва да е приблизително два пъти по-дълго от разстоянието между двете превозни средства.

Обикновено това разстояние е около 4,5 метра, но е добре да се консултирате със специалист, за да сте напълно сигурни, че избирате въже с подходящата дължина.

 

Материал за изработка

Както вече споменахме, въжетата за теглене могат да бъдат произведени от различни материали като найлон, полиестер, синтетични влакна и много други.

На какъв материал ще се спрете зависи изцяло от вас. По-важното е да се спрете на въже от материал, който е достатъчно издръжлив, за да може да издържи теглото на вашия автомобил.

 

Здравина

Здравината на въжето за теглене е друг важен фактор, който трябва да имате предвид. Уверете се, че въжето е проектирано да издържи силата, която ще бъде приложена върху него по време на процеса на теглене.

 

Ниво на разтягане

Нивото на разтягане зависи от вида на материала, от който е произведено въжето.

Така например, найлонът има тенденция да се разтяга малко повече от полиестера при тежко натоварване, докато авиационния найлон или т. нар. “сапани” няма никаква разтегливост, но пък може да тегли автомобил единствено на равен път.

 

Видимост

Изберете въже за теглене, което е ярко оцветено или има светлоотразителни ленти, за да увеличите видимостта и да намалите риска от инциденти.

Нашият съвет е, ако имате възможност да се спирате на въжета в ярко жълто или оранжево, тъй като тези цветове се виждат отдалеч дори в тъмната част на денонощието и в мъгла.

 

Твърда връзка

При избора на подходящото плоско въже за теглене е много важно да обърнете специално на типа твърда връзка за теглене.

В зависимост от производителя, въжетата могат да бъдат с различни като тип твърди връзки: метални куки, карабини или метални примки.

Нашата препоръка тук, при възможност да се спрете на въжета за теглене с метални куки, тъй като те са здрави, стабилни и се закрепват изключително лесно.

 

Покритие и защита от UV лъчи

Силно препоръчително е въжето, на което ще се спрете да има водоустойчиво покритие, за да не абсорбира влагата, ако се налага да теглите автомобила си по време на дъжд или в снега.

Добре е също така има и специално UV покритие, което да го предпазва както от ултравиолетовите лъчи, така и от различните атмосферни влияния.

 

Марка

Изберете въже от реномирана марка, която има история в производството на висококачествени въжета за теглене.

Такива марки са:

 

  • GADGET;
  • Aukson;
  • KIMISS;
  • Akozon и много други.

Кола закъсала на пътя

Източник на изображение: unsplash.com

 

Съвети за правилен монтаж и използване на въже за теглене

Ако ви се наложи да използвате въже за теглене, първото нещо, което трябва да проверите е максималното разстояние между двете превозни средства и да се уверите, че разполагате с въже с дължина 4,5 метра.

Следващото нещо, което е следва да сторите е да закрепите твърдите връзки (металните куки).

За целта трябва да откриете контактните точки на закрепване на двата автомобила. Обикновено те се намират в близост до бронята, но понякога могат да бъдат и под нея или на друго, не толкова удобно място.

Преди да започне тегленето е силно препоръчително да съгласувате маршрута с водача на автомобила, който ще ви тегли и да се уверите, че сте се разбрали за условните знаци, които ще си подавате, ако се наложи.

Щом потеглите, трябва да се движите плавно и задължително с включени аварийни светлини. Стремете се да се движите така, че въжето между вас и другия автомобил да стои опънато, но без да има силен натиск върху него.

Автомобилът, който се тегли не бива да бъде без водач, но не бива и в него да има и други пътници освен водача, който трябва да го направлява.

Тоест, ако превозното ви средство аварира и трябва повикате приятел или пътна помощ да ви изтегли, ако в колата има и други пътници те трябва да се преместят в автомобила, който ще ви тегли.

Бъдете много внимателни при навлизане в населено място. Карайте плавно, изключително внимателно и без никакви резки движения и без да натискате на спирачки.

 

Често задавани въпроси

 

Колко здраво трябва да е въжето за теглене на кола?

Здравината на въжето зависи от неговия размер и конструкция, но повечето въжета от висок клас трябва да могат да издържат на натоварване до 3 тона, без да се чупят или протриват при продължителна употреба.

Кой е най-добрият материал за въжета за теглене?

Това зависи дали ще теглите тежкотоварен камион или лек автомобил. Ако ще използвате въжето за теглене на лек автомобил, тогава материалите, които са подходящи са синтетичните материали като найлон или полиестер. Ако ще теглите тежкотоварно превозно средство, тогава най-подходящият материал е стоманата.

Мога ли да закупя въжета за теглене от вашия магазин?

Да, ние можем да ви предложим различни продукти за теглене на много достъпни цени с високо качество и от водещи производители.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация