Как да изберем стелки за кола?

  • Nov 21, 2023

Вътрешното обзавеждане и чистотата на автомобила е тема, по която част от шофьорите са изключително педантични, но мнозина сякаш пренебрегват.

Стелки за автомобил

Източник на изображение: Canva

Важно е да не забравяме, че поддържането на интериора допринася за комфорта ни по време на път. От друга страна, добрата хигиена в купето гарантира здравословна обстановка за водача и пасажерите и е своеобразна визитка на нашето отношение към автомобила.

От особено значение е въпросът как да изберем стелки за кола, как да ги почистваме и да се грижим за тях така, че да ги използваме максимално дълго време.

 

Какво представляват стелките за кола?

Всеки, който се е качвал в кола, може да даде отговор. Това са текстилни или гумирани „килимчета“, намиращи се пред всяка от основните седалки в превозното средство.

Задължително е да има по една за шофьора и пътника до него, а пред задната седалка също обикновено са две (при стандартните МПС-та от типа седан/хечбек/комби с 4+1 места обикновено липсва само по средата).

Най-важните функции, които изпълняват качествените стелки за кола е да предпазват от мръсотия и влага.

Затова подложките са с достатъчно плътна структура и не пропускат водата към покритията отдолу. Освен в помещението за пътници се използват и стелки за багажник.

 

Произход и история

Говорейки за стелки за автомобил е ясно, че не става дума за някакво скорошно нововъведение. Напротив.

Като аксесоари от интериора на колата те се произвеждат вече десетилетия наред. По-мащабното производство на този тип подложки за краката започва в началото на 50 - те години на миналия век.

С течение на времето и с развитието на технологиите се подобрява и качеството на стелките, за да изпълняват най-важните си функции.

В последните години вече е поставен акцент върху производство на тези аксесоари от екологично чисти материали.

 

Какви видове стелки има?

Този тип аксесоари могат да се категоризират по няколко начина.

Единият от тях е свързан с материала, от който са изработени подложките. Основните типове са мокетни и гумени стелки, като съществуват комбинирани комплекти и единични модели.

Разделение се прави и на база на шаблона, от който са изработени. Предлагат се специфични стелки за автомобил, следващи извивките във вътрешността на конкретни марки, модели и генерация коли.

Но когато се питаме как да изберем стелки за автомобил, често имаме предвид универсалния тип изделия. Те се произвеждат така, че да има възможност да пасват на различни автомобили. При тях е даден вариант да се изрежат според необходимата форма.

Като предназначение пък подложките също биват два типа: или да се използват в купето, за да се стъпва върху тях с обувки, или като стелки за багажник, чиято цел също е да предпазват от замърсявания и влага.

 

Какви предимства предоставят?

Предимствата от използването на стелки са свързани с цялостното опазване на интериора на колата. Ако петната и запрашаването се натрупат и върху околните части, те се премахват значително по-трудно и това съответно води до допълнителни главоболия, усилия и разходи за цялостно почистване.

При повечето гумени стелки има и борд, предпазващ разливане на влагата извън подложката.

Мокетните стелки трябва да се изработват от два или повече пласта, за да попиват отпадните частици по повърхността и за да не позволят на водата да се процеди под дъното.

Гумени стелки за автомобил

Източник на изображение: Canva

 

Как да изберем стелки за кола?

Вероятно много собственици и шофьори на МПС не се замислят сериозно над това. В крайна сметка аксесоарите по пода на автомобила не са толкова ключови, нали?

Да, от тях не зависи дали двигателят ще работи правилно, дали ще имаме достатъчно добър спирачен път, какъв ще бъде разходът на горивото и колко стабилно ще бъде поведението на автомобила на пътя.

Но е от огромна полза да знаем как да изберем стелки за кола и не бива да отминаваме темата с пренебрежение.

Все пак това не са просто декоративни подложки. Основната им цел е да „обират” мръсотията от обувките, за да не се разнася тя по пода и в колата като цяло.

Това означава, че независимо дали използваме мокетни, или гумени стелки, те не трябва да допускат калта, праха и влагата да се просмукват в тях и да проникнат отдолу.

 

Критерии за избор

Ако се чудим дали да изберем специфични, или универсални подложки, то при тази дилема водещият фактор е бюджетният.

Обикновено тези, които стават за повече марки и модели са по-достъпни, но е и по-трудно да се оформят така, че да прилягат идеално, да не се разместват и да са закрепени здраво.

И понеже този тип аксесоари не се сменят толкова често, препоръчително е да си вземем подходящи стелки за нашата кола.

Избор на стелки за кола

Източник на изображение: Canva

Добре е да имаме предвид, че за висококачествените подложки е предвидено как да се поставят и захващат, така че да не се разместват.

Нуждата от фиксиране важи в особено голяма степен за подложката под шофьорската седалка.

При универсалните, дори и при прецизно изрязване, това се постига по-трудно.

Ако дилемата е дали да вземем мокетни, или гумени стелки за интериора, трябва да се замислим както за практическите съображения, така и да погледнем в какъв стил е обзаведена вътрешността на колата.

Ако седалките са текстилни, то мокетните подложки естетически пасват по-добре. Но пък използването на гумени стелки е по-практично от гледна точка на това какви грижи изисква тяхното почистване.

 

Как да ги поддържаме и чистим?

Редовното изтупване и измиване на нашите стелки за автомобил е грижа, която определя по-дългото им използване, безупречния им външен вид и здравословната атмосфера в купето.

От типа на подложките зависи и как ще подходим към това. За обичайната им поддръжка и освежаване, ако не са мокри или силно замърсени, минаването с прахосмукачка ще свърши работа.

Справянето с по-сериозни петна и пясък изглежда лесно при повечето гумени стелки, тъй като е достатъчно да ги поизтупаме, да ги облеем с вода и да ги избършем със суха кърпа.

Все пак трябва да се оставят и да изсъхнат, но това става бързо. Желателно е обаче да не стоят дълго на пряка слънчева светлина, за да не бъдат увредени от UV лъчите.

При текстилните варианти се изисква малко повече време и усилия. Първо, мокетните стелки трябва да се изтупат много старателно от праха, наслоен в тях.

Често нямаме възможност да направим повече, защото пък измиването е свързано и с по-продължително съхнене. Ако не са подсушени достатъчно добре, ще внесем неприятна миризма в интериора. А със сигурност бихме искали да избегнем такива проблеми.

Щом чистим с прахосмукачка, не бива пропускаме да извадим стелките извън колата, защото и под тях понякога попадат дребни камъчета, листа и прах.

Винаги е вариант да поверим основното чистене на купето (поне веднъж на няколко месеца или при по-силно замърсяване) на професионалисти, ако срещаме затруднения или не разполагаме с време и условия да го направим сами.

Почистване на стелки на кола

Източник на изображение: freepik

 

Заключение

Когато говорим за удобство, чистота и грижа за безопасността, всяка малка подробност е от значение. Щом обмисляме как да изберем стелки за кола, следва да сме наясно, че този тип аксесоари имат нужда от старателна поддръжка и редовно почистване.

Но нито покупката на подложките, нито пък тяхното изпиране и сушене изискват кой знае какви средства и усилия, така че не е добра идея да правим компромис със своето здраве, комфорт и удоволствие от безупречния вид на купето.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация