Как да изберем правилния автосервиз?

  • Mar 1, 2023

Колкото и добре да поддържате автомобила си, все някога ще ви се наложи да потърсите услугите на автосервиз. Защото, за да изпълняват безукорно функциите си, автомобилите се нуждаят от навременна поддръжка и когато се налага - от ремонт и подмяна на определени авточасти.

Изборът на сервиз обаче може да ви създаде немалко затруднения предвид факта, че компании, които предлагат обслужване и сервиз на автомобили има буквално на всяка улица във вашия град.

Как да изберем правилния автосервиз? 2

Как да изберете правилния сервиз?

Направете предварително проучване

Предварителното проучване е важно, защото то дава информация, от която можете да разберете дали клиентите определят сервиза като добър или не. Информацията за сервиза можете да откриете както директно от други шофьори (от уста на уста), които вече са ползвали услугите му, така и от интернет. В интернет разгледайте сайта на сервиза, влезте във форуми и фейсбук групи и ще откриете доста подробна информация за услугите, цените и обслужването, което предоставят в сервиза.

Сравнете цените

Направете сравнение с цените, на които предлагат услугите си поне няколко сервиза, които работят във вашия град. Имайте предвид, че прекалено ниските цени неминуемо повдигат въпроса за качеството на предлаганите услуги.

Ако пък са прекалено високи, това може да означава, че ще ви вземат пари за допълнителни услуги, които не сте поискали. За да изберете правилния в ценово отношение сервиз, направете сравнението и изберете този сервиз, който предлага разумни цени за високо качество на обслужването.

Вземете под внимание опита

В сайта на сервиза със сигурност ще откриете полезна информация както за компанията, така и за квалификацията на служителите ѝ. Опитът, който са натрупали и компания, и служители е важен, тъй като колкото по-голям е той, толкова обслужването ще е по-добро и качествено. Разбира се, винаги има изключения от правилото, затова освен информацията от сайта, можете да потърсите и други източници (приятели, познати, дори и конкуренция).

Изберете вида сервиз

Сервизите, предлагащи ремонт на автомобили са най-общо казано две основни групи:

Оторизирани сервизи

Оторизираните сервизи работят с официалните доставчици и представителите на автомобили от определена марка. Обикновено такива сервизи обслужват клиенти, собственици на автомобили от същата марка. Услугите, които предлагат са изключително разнообразни (от смяна на масло и диагностика до смяна на двигател или друга основна част от автомобила).

Единственият недостатък на оторизираните сервизи е цената, на които предлагат услугите си. Тя е доста по-висока в сравнение цените на останалите видове сервизи, тъй като оторизираните работят единствено с оригинални части, а екипът им е специализиран в поддръжката и ремонта само на една марка автомобили. Ако колата ви е нова и е още в гаранция, оторизираните сервизи са по-добрият избор за вас.

Независими

Този вид сервизи предлагат широк спектър от услуги, разполагат с висококвалифицирани служители с опит в ремонта на всякакви марки и модели автомобили. Цените, на които предлагат услугите си са по-ниски в сравнение с цените на оторизираните сервизи, а обслужването е на същото високо ниво. Ако автомобилът ви не е чисто нов или не е в гаранция вече, независимите сервизи могат да ви предложат много добри оферти като цени и добро обслужване.

Как да изберем правилния автосервиз? 3

5 фактора, които определят добрия сервиз

Лиценз и сертификати

Ако сервизът е добър, легален и няма какво да крие и от какво да се срамува, в момента, в който прекрачите прага му и се огледате ще забележите поставени на видно място лиценза и всички задължителни за работата му сертификати. Освен задължителната документация, на видно място трябва да е поставен и ценоразпис на услугите, които сервиза предлага. Не откривате ли подобни данни изложени на видно място, имайте едно на ум.

Чисти и подредени работни помещения

Вярно е, че ремонтът на автомобили е свързан с доста разглобяване и сглобяване, купища авточасти и инструменти и доста голяма мръсотия. Ако обаче сервизът е добър, помещенията, в които се извършват сервизните услуги са чисти, подредени и приятни както за служителите, така и за клиентите. А служителите работят с чисти работни облекла и са оборудвани със защитни очила, ръкавици и маски (ако се налага).

Модерно оборудване

Колкото и висококвалифицирани служители да има един сервиз, ако не разполага с качествено и модерно оборудване, едва ли ще може да ви предостави качествена услуга. Затова, преди да оставите колата си за ремонт, разгледайте помещенията в сервиза. Един добър сервиз трябва да има всички необходими инструменти и оборудване за извършване както на най-простите, така и на най-сложните ремонти.

Добро обслужване

Ако отидете в сервиза и оттам ви кажат, че трябва сами да си купите необходимите за смяната авточасти и да ги донесете, най-вероятно този сервиз не е от най-добрите. Защото в добрия сервиз задължително ще ви обяснят проблема и ще ви дадат някакъв срок, при който той ще бъде отстранен. След това сами ще набавят авточастите, от които автомобилът ви се нуждае. След приключване на ремонта ще ви издадат фактура за извършената услуга и гаранция за ремонта.

Бързина на ремонта

Това е още едно нещо, по което опитните механици се отличават от останалите. В един добър сервиз няма да ви карат да чакате със седмици, за да си получите обратно ремонтирания автомобил. Вместо това, ако имат много клиенти ще ви направят предварителна резервация с насрочен ден и час, в който да закарате автомобила си.

Когато редът ви дойде, ще ви се обадят лично, ще приемат автомобила ви и веднага ще започнат да работят по него. Така вместо колата ви да стои в сервиза със седмици, ще си я вземете само след ден или два и ще продължите да я карате с удоволствие.

Как да изберем правилния автосервиз? 4

Оторизиран сервиз или най-близкия сервиз е по-добрият избор?

Всъщност, и двата вида сервизи имат както своите предимства, така и своите минуси. Затова и само от вас зависи на кой от двата вида сервизи ще се спрете.

 Ако искате нашето мнение, ето какво мислим по въпроса:

  • Оторизираните сервизи са много добър избор, ако автомобилът ви е чисто нов и в гаранция или ако е на 3 - 4 години. Посещавайки оторизиран сервиз можете да сте спокойни, че ремонтът на колата ще бъде извършен качествено и бързо, а авточастите, необходими за ремонта ще бъдат оригинални. Имате ли нова кола, по-добрият избор са оторизираните сервизи, дори и да са в другия край на града.
  • Най-близкият сервиз е добър избор, ако търсите качествено обслужване за автомобила си на прилични цени. Ако имате автомобил, който не е много нов и не ви се дават пари за оригинални авточасти, най-близкия независим сервиз с добра репутация е по-добрият избор.
  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация