Как да изберем подходящ модел чистачки за автомобила?

  • Jul 14, 2023

Редовно отделяте от вашето време за поддръжка на личното си превозно средство. Не пропускате смяната на маслото, техническия преглед, проверката на състоянието на гумите, малките ремонтни или козметични дейности.

За чистачките на автомобила обаче най-вероятно се сещате едва, когато започнат да ограничават видимостта ви и да ви влудяват със скърцането си.

Как да изберем чистачки за автомобила си

Източник на изображение: unsplash.com

 

Защо е важно да имате подходящи чистачки?

Когато става въпрос за безопасността и вашия комфорт, видимостта през предното стъкло е от жизненоважно значение. А тази отлична видимост се осигурява именно от чистачките на автомобила ви.

Ефективно работещите и най-вече подходящи чистачки са от ключово значение, когато шофирате при лоши метеорологични условия (дъжд или сняг), преминавате през рояци насекоми или когато шофирате извън асфалта и край колата ви се извиват облаци прах.

 

Видове чистачки и техните особености

На пазара се предлагат немалко видове чистачки.

Разбира се има няколко основни вида, които ще откриете:

  • Класически
  • Плоски
  • Хибридни

 

Класически

Класическите или U - образните видове се състоят от рамо, върху което има поставено гумено перо, прикрепено към твърда метална рамка, адаптирана към размера на предното стъкло.

Тяхното основно предимство е, че са икономични като цена и са относително издръжливи. Минусите им са, че не са толкова ефективни, колкото са останалите видове, поради което се използват все по-рядко.

 

Плоски

Чистачките с “плоско перо” или “гъвкавите” чистачки се състоят от гумено перо, което е директно интегрирано в гъвкава рамка, която следва извивките и формата на предното стъкло.

Тъй като са безрамкови, те са много по-безшумни и по-ефективни в сравнение с обикновените класически чистачки, особено през зимата.

Големият им плюс е, че имат аеродинамична форма, което им позволява да осъществят максимален контакт с предното стъкло и да го почистят безупречно.

Освен това са с по-малък профил, което още повече подобрява видимостта на шофьора.

Този вид чистачки са по-скъпи от конвенционалните, но за сметка на това издържат до два пъти по-дълго.

 

Хибридни

Както става ясно и от името им, хибридните видове комбинират другите два типа чистачки. Те съчетават класическия дизайн на U - образните чистачки със здравата структура и аеродинамиката на плоските видове.

Този вид чистачки са по-достъпни като цена от плоските и по-скъпи от конвенционалните, класически видове.

Като видове чистачките са класически, плоски и хибридни

Източник на изображение: unsplash.com

 

Съвети как да изберем чистачки за автомобила

Преди да се втурнете в търговската мрежа, за да търсите, купите и смените чистачките на предното стъкло, е добре проучите някой ключови фактори, които ще ви помогнат да изберете най-добрите за вашия автомобил модели.

Кои са най-важните фактори, на които е добре да обърнете внимание обобщаваме по-долу.

 

Размер

Първият и най-важен аспект при избора на най-добрите чистачки, на който трябва да обърнете специално внимание, е техният размер.

Казваме това, тъй като всяка марка и модел автомобил имат различни размери на стъклата, поради което е необходимо да изберете чистачки, които са съвместими с конкретни модели и марки автомобили.

С други думи, това, което трябва да направите е да се уверите, че размерът и най-вече дължината на чистачките е подходящ за размера на предното стъкло на вашия автомобил.

Добрата новина е, че лесно можете да разберете какъв е той, като погледнете в ръководството на превозното средство. Ако не го откриете необходимата информация в него, можете да вземете една рулетка и да измерите дължината на чистачките, с които сте в момента.

 

Фиксиране

Препоръчително е да обърнете внимание и на начина на закрепване на перата, тъй като по-старите модели автомобили имат механично рамо, което е съвместимо с чистачки с куки, докато по-новите модели автомобили са с независимо свързване.

 

Материал

Що се отнася до материала, въпреки че на пазара се предлагат и модели със силиконови ленти, основният материал, който се използва при производството на чистачките си остава гумата.

Ето защо при избора на подходящи чистачки е добре да обърнете внимание на качеството, гъвкавостта и устойчивостта на гумените ленти, с които са оборудвани чистачките.

 

Дизайн

Модерните чистачки за кола имат различни дизайнерски характеристики, които също е добре да вземете предвид при избора.

Има модели, които се предлагат със специални функции като по-добра аеродинамика, минимални шумови нива и бързо почистване на стъклото. Също така има модели, предназначени за различните сезони и т.н., и т.н.

 

Кога е редно да смените чистачките?

Тъй като са разположени от външната страна на предното стъкло, чистачките са изложени на различни метеорологични промени и напълно логично се амортизират бързо.

На теория, смяната на тези автомобилни компоненти се препоръчва да бъде извършвана веднъж в годината (обикновено след края на зимата).

На практика обаче е добре да сменяте чистачките поне два пъти годишно (веднъж след края на зимата и веднъж преди началото на зимния период).

Разбира се, винаги има изключения и в зависимост от степента на износване може да се наложи както да ги смените по-рано, така и по-късно от предвиденото.

А най-лесния начин да разберете дали е време за смяна на чистачките е да проверявате регулярно състоянието им и да ги смените веднага.

Ето и някои от най-често срещаните признаци на износване:

  • Перата издават неприятен, скърцащ звук, когато включите чистачките да чистят стъклото.
  • При почистването оставят следи по стъклото.
  • Рамото на чистачките не се плъзга гладко, а с резки движения.
  • Някой части от предното стъкло остават непочистени.
  • Гумената лента е повредена или деформирана.

Чистачките е добре да се сменят на 6 месеца

Източник на изображение: unsplash.com

 

Как да запазите чистачките възможно най-дълго?

Едва ли ще ви изненадаме като ви кажем, че за да запазите ефективността на чистачките на автомобила си по-дълго просто трябва да ги поддържате редовно и да следвате някой съвсем простички правила на употреба.

Какви са те ви разкриваме в следващите няколко реда.

 

Поддържайте перата на чистачките чисти

Мръсотията и праха, които се натрупват допринасят за по-бързото амортизиране на чистачките.

За да удължите живота им е добре да почиствате перата редовно с помощта на чиста кърпа и малко топла вода.

 

Почиствайте редовно предното стъкло на автомобила

Поради причините, които ви споделихме по-горе, е препоръчително да се грижите за това и стъклото да е винаги добре почистено, за да можете да се насладите на ефективната работа на чистачките.

 

Използвайте правилната течност за чистачки

Използвайте течност, подходяща за съответния сезон и никога не заменяйте течността за миене на предното стъкло с вода, домакински продукти за почистване или алкохол. Това може да доведе до проблеми.

 

Не чистете натрупания сняг на предното стъкло с чистачките

Ако автомобилът ви е бил за дълго неподвижен и по предното стъкло се е натрупал сняг, почистете го добре, преди да включите чистачките.

В случай, че решите да опитате да премахнете снега директно с помощта на чистачките вероятността да ги изкривите и да ги деформирате е доста голяма.

 

Проверявайте перата често през лятото

Поради по-високите летни температури е твърде възможно перата на чистачките да залепнат на предното стъкло.

Именно затова е добре от време на време да включвате течността за измиване, да изчакате малко, за да се навлажнят чистачките и едва тогава да ги включите.  В противен случай рискувате да скъсате гумените пера, ако са залепнали за стъклото.

 

Обръщайте внимание на пръскащите дюзи

Ако дюзите не пръскат правилно течността, това се отразява и на почистването на стъклото на колата.

За да проверите дали дюзите работят правилно или не, просто трябва да обърнете внимание дали течността за чистачки отива към предното стъкло или настрани.

Ако не пръскат върху стъклото е добре да ги настроите ръчно. В случай, че течността, която излиза се пени, ви препоръчваме да проверите дали дюзите не са се запушили.

Ако установите, че са именно запушени, можете да ги отпушите или с ръка ,или като използвате игла.

Подходящите чистачки осигуряват отлична видимост

Източник на изображение: unsplash.com

 

Заключение

Изборът на подходящ модел чистачки е от съществено значение за вашата безопасност и комфорт при шофиране.

За да сте спокойни, че ще имате отлична видимост, при избора на чистачки е важно да обърнете внимание както на техния размер и на качеството на материала, от който са произведени, така и на характеристики като вид и дизайн.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация