Как да изберем най-добрите халогенни крушки за кола?

  • Mar 1, 2023

Въпреки огромното разнообразие от ксенонови и led крушки за кола, които днес се предлагат на пазара, халогенните лампи все още са най-търсените от потребителите.

И това съвсем не е случайно. Този вид крушки са достъпни като цена, съвместими са с почти всички модели и марки автомобили и се свалят и монтират сравнително бързо и лесно.

Халогените са най-използваните крушки за фарове

Източник снимка: unsplash.com

 

Какво представляват халогенните крушки за кола?

Най-общо казано, това са лампи с нажежаема жичка. Състоят се от волфрамова жичка, затворена в стъклено тяло, която на свой ред пълна с халогенен газ (обикновено бром или йод).

Когато светлините са включени, електрически ток загрява волфрамовата жичка до 2500 градуса по С, а халогенният газ, който се намира в стъкленото тяло на крушката “улавя” волфрамовия светлинен поток и увеличава светлинната му ефективност.

В резултат на тази комбинация халогенните крушки излъчват силна бяла светлина с жълтеникав оттенък.

Халогенните круши светят с бяла до жълтеникава светлина

Източник снимка: nag.bg

 

Предимства на халогенните за кола

 

Светлината им прониква през мъглата

Този вид крушки са много полезни при шофиране през мъгла, тъй като имат висок светлинен интензитет. Поради това почти всички приключенски и офроуд автомобили са оборудвани с халогенни светлини.

 

Цената им е достъпна

За разлика от HID и LED крушките, халогенните лампи се предлагат на доста по-приемливи цени.

Освен това поддръжката им е лесна, тъй като при смяна не се изисква подмяна на други компоненти, а само сваляне на крушката и поставянето на нова.

 

Не заслепяват други участници в движението

Въпреки, че светлинният поток, който излъчват може да прониква през мъглата, светлината, която произвеждат не е толкова ослепителна, колкото светлината от така популярните напоследък  led  крушки.

 

Недостатъци на халогенните крушки

 

Генерират много топлина

Халогените генерират силен интензитет на светлина, но за да го достигнат произвеждат големи количества топлина. Поради което често се случва корпусът на крушката да се стопи и да стане непрозрачен.

 

Нуждаят се от голямо количество енергия

За да работят ефективно този вид лампи се нуждаят от голямо количество електричество.

Само за сравнение: Халогенната лампа консумира енергия от 55 - 100 вата мощност, докато HID имат нужда само от 35 вата, за да могат да произведат светлинен поток, по-силен от този на халогенните крушки.

 

По-крехки са и имат по-кратък експлоатационен живот

За разлика от останалите видове крушки, халогените са по-крехки и нажежаемата им жичка може да се прекъсне от вибрации или по-силен трус на автомобила.

Освен това техният експлоатационен живот е доста по-кратък (около 2000 часа или две години) сравнено с живота на ксеноновите и led  крушките.

За разлика от останалите видове, халогенните крушки имат по-кратък живот

Източник снимка: unsplash.com

 

Видове халогенни лампи за автомобили

Въпреки, че на пазара се предлагат различни видове халогени за коли, основните видове са два: стандартни и с висока яркост.

Стандартни - Това са крушки с две нишки за режим на работа на близко и далеч.

Иначе казано, използват се за къси и дълги светлини. Този вид обикновено имат средна мощност от 55 W и излъчват жълтеникава светлина при 3200 К.

С висока яркост - Този вид халогенни лампи са с повишена светлинна ефективност от 30 до 100% от стандарта.

Те осигуряват добра осветеност на пътното платно и са с по-бяла светлина и удължен лъч.

 

Кои са най-разпространените халогенни крушки?

Халогените за кола могат да се открият в изключително широк спектър от вариации.

От всички тях обаче няколко са най-разпространени и това са халогени с цокли:

  • H1
  • H3
  • H8
  • H9
  • H4/HB2
  • крушки H7

Всички останали размери и цокли не са толкова популярни.

 

За какво да внимавате, когато избирате халогенни крушки за кола?

 

Съвместимост

Тъй като не всички халогенни крушки са подходящи за всички видове превозни средства трябва да се уверите, че избирате подходящите за вашия автомобил.

За целта е силно препоръчително преди покупката да проверите марката, модела и годината на производство на вашия автомобил и да потърсите информация кои крушки са съвместими с него.

 

Обхват

Най-добрите халогенни крушки трябва да могат да ви осигурят дълго зрително поле и отлична видимост на пътя.

Затова е добре да се уверите, че светлинният поток на лампите, които искате да закупите може да ви осигури по-голяма дължина на светлинния лъч.

Понякога дори и само няколко допълнителна метра по-голяма осветеност са от голямо значение.

Добре е крушките да имат по-голям обхват

Източник снимка: nag.bg

 

Цветна температура

Колкото по-бяла и ярка е една крушка, толкова по-висока е цветната ѝ температура.

Така например, лампите, които произвеждат жълта светлина са с цветна температура под 3000 К (Калвина), тези, които произвеждат бяла са с температура над 3000 К, а най-ярките и бели халогенни крушки са с цветна температура над 4000 К.

Нашият съвет е, при възможност да се спирате на крушки, които произвеждат ярка бяла светлина, тъй като те не само осветяват пътя по-добре, но придават на автомобила по-елегантен и стилизиран вид.

 

Мощност

Въпреки, че в търговската мрежа се предлагат халогени с различна мощност, нашият съвет е за къси светлини да се спирате на крушки с не повече от 55 вата, а за дълги светлини - с не повече от 60 вата.

Даваме ви този съвет, за да избегнете по-голямата консумация на енергия и съответно по-бързото изгаряне на крушката.

 

Продължителност на живота

Това е един от най-важните фактори при избор на най-добрите халогенни крушки за къси и дълги светлини.

Търсете такива, които предлагат повече часове (поне 2000), за да не ви се налага да сменяте крушките по-често от необходимото.

 

Качество

На пазара се предлага, както вече споменахме голямо разнообразие от марки халогенни крушки, но за съжаление тъкмо поради това е възможно да се натъкнете на некачествени крушки, които ще ви се налага да сменяте много често.

За да не се случват това и за да сте сигурни, че лампите, които ще закупите са от високо качество, нашият съвет е да се спирате на халогенни крушки от водещи производители.

Такива са:

  • Osram
  • Philips
  • Sylvania
  •  HELLA
  • GE Nighthawk и други

Качеството и марката на крушките са важни

Източник снимка: unsplash.com

 

Няколко съвета, преди да се разделим

 

Те са спедните :

  • Пазарувайте от водещи магазини като nasauto.bg, които са специализирани в продажба на авточасти и консумативи и могат да ви предложат халогенни крушки от високо качество, популярни марки и на добри цени.
  • Ако решите да преминете към по-ярка крушка, силно препоръчително е да смените и двете крушки едновременно.

Казваме го, тъй като по-ярките крушки могат да бъдат наистина много по-ярки от стандартните халогени, а това различния интензитет на двата фара може да причини дискомфорт както на вас, така и на останалите участници в движението.

  • Крушките за фарове губят около 20% от капацитета си за осветяване след една или две години работа. Затова е добре винаги да имате под ръка нов комплект крушки за смяна, за да сте спокойни, че винаги, когато се наложи можете да смените лампите.
  • Ако ви се наложи да смените халогенна крушка, никога не докосвайте стъклената повърхност с ръка по време на монтажа. Използвайте ръкавици, за да не замърсите стъклената капсула и така да намалите живота на крушката.
  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация