История на марката Ролс - Ройс

  • Dec 12, 2023

Едва ли има друга автомобилна марка, чието название само́ по себе си да се е превърнало в синоним на висока класа и стремеж към перфекционизъм така, както това важи за Ролс-Ройс.

Британската легенда, която се появява на бял свят преди близо 120 години, продължава да живее и до ден днешен.

Rolls Royce

Източник на изображение: Canva

В богатата история на марката Ролс-Ройс откриваме и бляскави, и много тежки моменти, но въпреки това името е запазено.

А то от самото начало се превръща в символ на съвършенство и в техническо, и в естетическо отношение, за да запази този ореол и в модерните времена на XXI век.

Тази забележителна история продължава вече повече от един век и за радост на ценителите няма изгледи да приключи.

 

Какво представлява марката Rolls-Royce?

От самото създаване на марката Rolls-Royce е синоним скъпи и луксозни автомобили, които предлагат изключително високо качество и като поведение на пътя, и като комфорт за пътниците.

И преди всичко - Ролс-Ройс не е просто кола. Това е произведение на изкуството. Широко известен е фактът, че този автомобил продължава да се произвежда и сглобява ръчно с изключително внимание към всеки детайл.

Практически всяка кола от тази марка може да бъде абсолютно неповторима, ако собственикът ѝ пожелае това.

Е, въпрос на престиж е Духът на екстаза, както се нарича украшението над емблемата, да остане върху предния капак, за да води полета на въображението.

 

Произход и история през годините

Всичко започва на 4 май 1904 г., когато предприемчивият и идващ от заможно семейство Чарлс Ролс се среща с инженерния гений на Хенри Ройс.

Популярната версия за това как започва цялата история на марката Ролс-Ройс, включително и в сайта на производителя, ни отвежда към една среща за обяд между двамата в хотел „Мидланд” в Манчестър.

Преди това Ройс вече е създал три модела със своето име в предишните години, а Ролс първоначално се занимава с внос на ранни модели на Пежо от Франция, преди да реши, че трябва да вложи своите енергия и инициативност в създаването на собствена марка.

емблемата на Rolls Royce

Източник на изображение: Canva

С тази среща в Манчестър се поставя началото на Rolls Royce, като формалното партньорство се оформя малко по-късно, а официалното начало на компанията е поставено на 15 март 1906 г., като производството започва в района на Дарби.

За съжаление, съвместната работа между двамата основатели не продължава дълго. Ролс не доживява да види големите успехи - той загива в самолетна катастрофа едва 32-годишен през юли 1910 г., като става и първият британец, който намира смъртта си в инцидент с новоизобретеното летателно средство.

Но първата класика е създадена още преди това от Хенри Ройс. След като първоначално работи върху моделите, които е проектирал преди основаването на компанията, той разработва изцяло нов вариант с 6-цилиндров двигател и внушителните за онова време 40/50 конски сили. Прототипът е в сребрист цвят, което му носи и легендарния прякор Silver Ghost. Това е основният модел на Rolls-Royce в продължение на близо две десетилетия.

Комплексната история на марката Ролс-Ройс е свързана и с авиационната индустрия. Преди смъртта на Чарлс Ролс идеята му за производство на самолетни двигатели не успява да спечели Хенри Ройс.

С избухването на Първата световна война обстоятелствата се променят и компанията насочва усилия и средства в тази посока. Работата им в тази посока е много успешна в продължение на десетилетия.

Но не всичко се развива по мед и масло. Ръчната изработка на луксозни автомобили определено не е особено актуална тема по време на Втората световна война, а още повече - в първите години след нея.

Ролс-Ройс концентрира колосални средства в авиационното производство и точно това коства фалита на фирмата в началото на 70-те години.

Слабости в управлението и грешни решения за използване на бюджета водят до фактическия банкрут на компанията, като двата отрасъла в нея биват разделени и национализирани.

Настъпват турбулентни времена, но легендарната марка не загива. През 1987 г. британското правителство решава да приватизира Ролс-Ройс, а 11 години по-късно марката става притежание на BMW, като се създава компания под името Rolls-Royce Motor Cars Limited.

Тя все така е базирана в Англия - не в Лондон или някой от големите градове, а в Гудууд, графство Западен Съсекс. И сега компанията продължава да спазва традициите в производството на скъпи и изпипани до съвършенство луксозни коли.

 

Технологии и иновации

Ролс-Ройс е основана като компания, преди да бъде въведено серийното производство в автомобилната индустрия и подходът ѝ за създаване на коли не се повлиява сериозно дори от революцията на Хенри Форд.

Всички модели не просто се изработват ръчно, а се поръчват специално от или за хората, които ще ги притежават.

класически Rolls Royce

Източник на изображение: Canva

През годините британската компания задава стандартите в най-високия клас на автомобилното производство. Иновациите са свързани както с изключително здравите и мощни двигатели, така и с прелестния дизайн, който отличава марката.

Но развитието на автомобила налага в днешно време компанията да влезе в крак с времето, за да бъде на нивото на конкуренцията. Затова можем да срещнем вече и Ролс-Ройс от типа SUV 4x4 (споменали сме такава опция), както и дори електрически коли.

 

Отличителни черти

Изящната изработка на автомобила е първото нещо, което пленява почитателите. И безспорно най-отличителната черта може да бъде открита на предния капак - нарича се Духът на екстаза (Spirit of Ecstasy).

Тази фигурка е създадена още в първите години на компанията от скулптура Чарлз Сайкс, като остава неизменен символ на Rolls-Royce и досега.

Друг забележителен факт е свързан с интериора. Той е издържан изцяло от кожа и то на на европейски бикове и настоящите ръководители на фирмата нямат намерение да променят този факт.

Боята на автомобила е от изключително високо качество, като определени детайли са поверени на един-единствен човек.

А сред най-изумителните черти на Ролс-Ройс е това, че логото на компанията върху колелата остава гордо изправено дори и тогава, когато колата е в движение.

 

Кои са най-известните модели на производителя?

Подчертаваме, че всеки автомобил, изработен от Ролс-Ройс, има индивидуален характер според вкусовете на своя притежател или поръчител.

И все пак има някои линии в производството на тази марка, които са се превърнали в истински култ.

 

Silver Ghost

Това е първата кола, която Хенри Ройс създава специално за компанията. Още през 1907 г. SIlver Ghost получава определението „най-добрата кола в света”.

В продължение на 20 години са произведени по-малко от 8 хиляди екземпляра, затова днес е един от най-ценните автомобили в света.

SIlver Ghost

Източник на изображение: Google

Прототипът на модела е застрахован за умопомрачителните 35 милиона долара. Естествено, тази кола няма как да се мери със съвременните превозни средства, но тя поставя началото на легендата и продължава да се радва на култов статус.

 

Phantom

Фантомът се появява в средата на 20-те години, за да замени Сребърния дух. И в интерес на истината продължава да съществува и до ден-днешен.

Естествено, актуалните версии на Rolls-Royce Phantom са доста различни от онези, които пленяват съзнанието преди един век.

Оригиналният Фантом е с осезаеми подобрения в сравнение със Silver Ghost, като се произвежда до 1931 г. Но този модел продължава да е актуален, като вече може да се закупи или поръча автомобил от осмата генерация на Rolls-Royce Phantom.

 

Silver Wraith

Призрачната тематика продължава със Silver Wraith (Wraith е по-малко позната дума, която също се превежда като “дух”).

Първите екземпляри са произведени още през 1938 г., но с избухването на Втората световна война се налага пауза в това производство, което е възобновено със съответните модификации през 1946 г.

Двигателят първоначално е предвиден за нов модел на Бентли, който обаче така и не излиза на пазара, както е планирано. Серията е в производство до 1958 г.

 

Silver Shadow

В названията на Ролс-Ройс трайно се налага и сребърният мотив (а стойността на самите коли надхвърля тази на златото и дори на платината). Продължение на концепцията е и Silver Shadow, която се появява в навечерието на най-голямата криза, през която преминава компанията.

Сребърната сянка дебютира през 1965 г. и продължава да се произвежда до 1980 г., като с продадените над 30 хиляди коли се оказва най-масово продаваният модел на Ролс-Ройс.

 

Cullinan

Прескачаме няколко десетилетия, за да стигнем вече до 2018 г. Тогава се появява първият Rolls-Royce със задвижване 4 по 4. Някои биха казали, че да се направи SUV с тази марка е екстравагантна идея.

Но Cullinan показва, че компанията може да бъде в крак и с модерните тенденции, без да губи класическата си слава. А името на модела идва от това на най-големия необработен диамант, намиран някога на Земята.

 

Заключение

Тази легенда продължава да живее, въпреки че първите модели на Ролс-Ройс вече изглеждат като музейни екземпляри. Да, но знаете ли, че от всички създадени екземпляри от Rolls-Royce над половината все още са в движение? Това е само едно доказателство, че историята на марката Ролс-Ройс не е завършена, а може да продължи още десетилетия наред.

Вярно е, че за 120 години са произведени по-малко коли, отколкото в корейски завод за един-два месеца, но не количеството е важно, а качеството. И в това отношение Rolls-Royce действително е Creme de la Creme

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация