Халогенни или ЛЕД крушки за фарове за мъгла - сравнение и препоръки

  • May 1, 2023

Човешкото око е способно да вижда наблизо и надалеч, да разпознава цветове, нюанси и съвсем мънички и фини детайли. То може дори да различава и открива светлинни вълни в ултравиолетовия и видимия инфрачервен спектър.

Въпреки всички тези впечатляващи способности обаче, то не може да вижда добре през мъгла.

Кола през мъгла - Халогенни или ЛЕД крушки за фарове за мъгла

Източник на изображение: unsplash.com

 

Значението на подходящите светлини при шофиране в мъгла

Фаровете за мъгла са изключително важни за безопасността ви по време на шофиране при лоши метеорологични условия.

Благодарение на тяхната работа вие можете да виждате пътя и автомобилите пред себе си, а автомобилите, които са зад вас виждат вашия автомобил.

Стандартно се монтират ниско върху превозното средство, така че да могат да осветяват пътя, който е пред вас, без да заслепяват другите шофьори зад вас.

 

И все пак, какво представляват фаровете за мъгла?

Както вече споменахме, това са вид автомобилни светлини, които се монтират на превозните средства.

Използват се при шофиране в условия с нарушена видимост, за подобряване видимостта на водача и за осигуряване на безопасността му на пътя.

Обикновено са разположени под главните фарове на автомобила и в зависимост от превозното средство могат са както предни, така и задни.

 

Фарове за мъгла - кога и къде да ги използвате?

У нас фаровете за мъгла не са задължителни, тъй като не всички автомобили са оборудвани фабрично с такива. Ако обаче вашата кола е снабдена от производителя с фарове за мъгла е добре да знаете кога можете да ги използвате и кога не.

В този ред на мисли, трябва да знаете, че у нас предните светлини за мъгла задължително се използват заедно с включени габаритни светлини.  Можете да ги използвате денем или нощем в условия на намалена видимост поради мъгла, проливен дъжд или силен снеговалеж.

Включването на фаровете се допуска и когато другите светлини - габаритни, дълги или къси - не позволяват правилното осветяване на пътя.

През нощта предните крушки за мъгла могат да се използват като допълнение към късите светлини за увеличаване на зрителното поле при шофиране по тесни и опасни пътища или при лоши метеорологични условия.

През нощта фаровете за мъгла се използват като допълнение на светлините

Източник на изображение: unsplash.com

През деня предните фарове за мъгла е допустимо да се включват само като алтернатива на конвенционалните фарове и то само при наистина лоши пътни условия и силно нарушена видимост.

Използването на фарове за мъгла като дневни светлини е недопустимо.

За разлика от предните фарове, които могат и да не присъстват при фабричното оборудване на автомобила, със задни фарове за мъгла са снабдени всички автомобили, без значение дали са произведени преди 20 или преди една година.

Освен това задните фарове за мъгла са задължителни и трябва да се използват винаги при шофиране при лоши метеорологични условия като намалена видимост заради мъгла, проливен дъжд, прахова буря, силен снеговалеж и други.

Видео: LED VS. HALOGEN FOG LIGHTS

 

Видове фарове за мъгла

Както споменахме, фаровете за мъгла могат да бъдат монтирани както в предната част на автомобила, така и като задни светлини.

Това, което не уточнихме, но ще го направим сега е, че могат да бъдат оборудвани или с халогенни, или с LED крушки.

Разбира се, има модели автомобили, които са оборудвани с ксенонови фарове, но този вид светлини все още не са толкова популярни у нас, затова в този материал няма да говорим за тях.

 

Предимства и недостатъци на халогенните крушки за мъгла

Халогенните фарове за мъгла се използват в автомобилното осветление от десетилетия. Дори днес повечето от автомобилите, които се произвеждат и предлагат излизат от заводите оборудвани фабрично с халогенни крушки за мъгла.

И това се дължи на немалкото им предимства най-голямото от които е, че са стандартни.

Тоест, ако вашето превозно средство е с халогенни фарове за мъгла няма да имате никакви проблеми, ако се наложи да сменяте крушка, тъй като не се налага да извършвате сложни действия като преобразуване, настройки и т. н., и т. н.

Другото им голямо предимство е, че са сравнително евтин консуматив, така че смяната на комплект халогенни автомобилни крушки за мъгла няма да натовари особено бюджета ви.

Разбира се, не бива да се забравя и че на пазара се предлага изключително голямо разнообразие от халогенни фарове за мъгла, така че не е никакъв проблем да откриете бързо и лесно този модел и размер халогенни крушки, който да пасне на вашия автомобил.

Що се отнася до цвета на светлината, която осигуряват, то този вид крушки за фарове светят с мека, топла и жълта светлина, която може да пробие през мъглата и да ви осигури доста добра видимост на пътя.

Наред с немалкото си предимства халогенните крушки имат и няколко минуса, които няма как да не споменем.

В сравнение със своите LED братовчеди, халогенните автомобилни крушки имат по-кратък живот и осигуряват по-ниска светлинна мощност.

Освен това консумират повече енергия, която черпят от акумулатора на автомобила, което от своя страна може да доведе до по-бързото му изтощаване.

Коли попаднали в мъгла

Източник на изображение: unsplash.com

 

Предимства и недостатъци на ЛЕД крушките за мъгла

Тъй като при производството им се използва по-нова технология, модерните автомобилни ЛЕД крушки за мъгла са по-енергийно ефективни и имат по-дълъг живот в сравнение с халогенните крушки.

Освен това могат да излъчват ярка бяла или жълто-белезникава светлина, която осигурява по-добра видимост, особено ако мъглата е много гъста.

Качествените ЛЕД фарове за мъгла са не само по-ярки от халогените, но се включват по-бързо от тях, тъй като не се нуждаят от предварително загряване. Те се изключват и доста по-бързо от халогенните жълти крушки за мъгла, което ги прави по-безопасни и разбира се, по-икономични.

Като недостатъци на ЛЕД фаровете можем да посочим по-високата им цена и по-сложния им монтаж, който обикновено изисква посещение в сервиз.

 

Как да изберете според цели, ситуация и бюджет?

Изборът на тип автомобилни крушки за кола зависи от редица фактори като модела и марката автомобил, който притежавате, вида на фаровете за мъгла, с които е оборудван и най-вече от целите, нуждите и бюджета ви.

Така например, ако се нуждаете от по-ярки, дълготрайни крушки за фарове за мъгла, тъй като шофирате често при всякакви метеорологични условия, високотехнологичните LED  крушки могат да ви бъдат от голяма полза.

Но ако не ви е толкова наложително, тъй като шофирате основно в града или не използвате автомобила си ежедневно, тогава  и халогенните фарове за мъгла ще ви свършат идеална работа.

Не е зле също така да обмислите въпроса с цената, тъй като той не е маловажен.

Казано иначе, ако не разполагате с голям бюджет и искате в момента, в който някоя крушка се налага да се подмени да я закупите на прилична цена, по-добрият вариант е да се спрете на халогенни крушки за фарове за мъгла. Този вид крушки са добър избор и ако искате да можете сами да ги смените, ако се наложи.

Ако пък държите на дълготрайността и издръжливостта на крушките, тогава по-добрият избор биха били по-модерните и с по-дълъг живот ЛЕД крушки за фарове за мъгла.

Нощна мъгла и фарове за мъгла

Източник на изображение: unsplash.com

 

Заключение

Както стана ясно, и халогенните, и ЛЕД крушките за фарове за мъгла имат както своите предимства, така и минуси.

Нашият съвет е да разгледате плюсовете и минусите и на двата вида и да прецените внимателно от кои фарове за мъгла ще имате по-голяма полза, преди да вземете решение.

Без значение дали ще се спрете на стандартни халогенни или авто ЛЕД крушки за кола, най-важното е изберете крушки, които са надеждни, безопасни, качествени и подходящи за вашите нужди.

Затова е добре, ако не сте напълно сигурни в избора си да се обърнете към специалисти и експерти, които могат да ви помогнат да вземете правилното решение според вашите нужди, цели и бюджет.

 

Често задавани въпроси

 

Мога ли да разчитам на помощ при избора на крушки за фарове за мъгла?

Ако срещнете затруднения при правилния избор на крушки за мъгла, винаги можете да ни потърсите за съвет и консултация. Ние ще ви изслушаме и ще ви помогнем да откриете подходящия модел и размер халогенни или led крушки за мъгла за вашия автомобил.

 

Предлагате ли светодиодни крушки за мъгла?

В нашия магазин можем да ви предложим широка гама от халогенни, ксенон и ЛЕД крушки за мъгла. Комплектите, които предлагаме са с високо качество и от популярни марки.

 

Бяла или жълта светлина е по-добра за мъгла?

И бялата, и жълтата светлина имат способността да преминават през гъста мъгла и могат да ви осигурят добра видимост при шофиране в лоши метеорологични условия.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация