Боядисване на колата - как да се подготвим?

  • Sep 20, 2023

Добрият външен вид на автомобила не е за пренебрегване, въпреки че мнозина са склонни да неглижират този въпрос.

Вярно е, че на първо място колата трябва да има работещ двигател и всички системи да функционират изрядно, но визията говори за нашето отношение.

Боядисване на кола

Източник на изображение: Canva

Освен това от начина, по който изглежда превозното средство, зависи и неговата стойност.

А колкото и старателни грижи да полагаме, с годините всичко се амортизира - не само частите, но и цветът.

Така че идва време за боядисване на кола, което може да бъде поверено на професионалисти, но немалко хора желаят сами да се справят с проблема.

 

Причини, налагащи боядисване на колата

Най-важният фактор, налагащ цялостно боядисване на МПС - то, е времето. Не е изненадващо по външната част на каросерията на 15 - 20 годишен автомобил да се забелязват някои дефекти и пукнатини.

Това ни дава отправна точка и за други основания, изискващи в даден момент боядисване на колата.

Постоянното излагане на влага неизбежно оказва негативно влияние върху покритието. Водата предизвиква корозия на металните части, което се отразява и на външната окраска.

Ако пък не разполагаме с гараж или закрит паркинг, повърхностният слой на колата изсветлява и постепенно се напуква заради силното слънце през горещите месеци.

До нарушаване на цвета се стига и след деформация на каросерията, получена при пътен инцидент. Дори най-лекото ПТП, водещо до минимално „изкривяване на ламарините”, е предпоставка за неотложно пребоядисване.

А да не забравяме все пак и чисто естетическите съображения.

Боядисването на автомобила може да е свързано с желанието на неговия собственик да му придаде нова, открояваща се външност.

Но това не излиза евтино, особено ако се обърнем към сервиз. Така че нека видим какви стъпки да предприемем, щом сме решили сами да се заемем с боядисване на кола.

 

Какви са различните методи на боядисване?

Забравете за валяци и „мечета” - те са пособия за освежаване на жилищни помещения, не за автомобили. За цялостно боядисване на МПС се използва пистолет или спрей.

При първия вариант трябва да има и специален компресор за концентрирано нанасяне на окраската, като се избягва разтичане или прекомерно насищане на материала.

професионално боядисване на кола

Източник на изображение: Canva

Доста професионалисти предпочитат спрея, тъй като става дума за по-фино и постепенно впръскване на боята върху металните части и грунда. Това може би е и по-удачният вариант и за ентусиастите в домашни условия.

 

Как се подготвя автомобилът?

Преди да пристъпите към подготовката и същинското боядисване на автомобила, трябва се снабдите с лични предпазни средства - очила, ръкавици и маска, които да ви защитят от вредните изпарения, препарати и прахови частици.

Намерете и помещение за спокойно извършване на процеса, без да се тревожите за капризите на времето.

Сервизите използват специални камери, изолирани от външните условия, за да се предотврати замърсяване, проникване на прах и влага. Така се постига най-добър резултат при нанасяне на новия цвят и изпичане на боята.

Ако не можем да си осигурим подобно пространство, качеството на работата ни ще бъде поставено под въпрос.

Автомобилът трябва да бъде приведен в подходящо състояние, за да се пристъпи към частично или цялостно боядисване на външните метални части.

Това означава задължително да се измие, за да се премахнат всякакви замърсявания и наслоен прах от повърхността. След обработка с пароструйка или друго подобно средство, превозното средство се подсушава, за да се отстранят власинки, остатъчни капки и други дребни частици.

Втората стъпка е да се маскират всички части, върху които няма да се нанася ново покритие.

Сред които:

  • стъкла;
  • огледала;
  • брони;
  • спойлери;
  • фарове;
  • стопове
  • мигачи и т.н.

Но подготовката за боядисване на кола не приключва с това.

Старият цвят се премахва напълно, за да се достигне до чистата метална повърхност. Тук на помощ идва препарат за отстраняване на лакове и бои, наречен смивка, но в някои зони все пак трябва да бъде използвана и шкурка.

След като се свали старата боя, колата отново се измива и подсушава. Освен че повърхността трябва да бъде суха, по нея не бива да има и масло или мазни петна, защото те ще се отразят осезаемо на резултата.

Моментът е подходящ да огледаме за изкривявания и вдлъбнатини, които да се поправят, преди да се положи новият цвят. При дребни неравности се използва кит, но понякога се налага изчукване на съответния метален компонент за изправяне.

професионално боядисване на автомобил

Източник на изображение: freepik

 

Как се боядисва?

След тази подготовка идва моментът за нанасяне на първия слой. Това е основата на боята, наричана още грунд.

Става дума за антикорозионно покритие, което предпазва от ръжда и допринася за по-добър контакт между боята и метала. Грундът се изчаква да изсъхне, повърхността се полира и повторно се обезмаслява.

И ако дотук процесът ви се струва сложен и дълъг, то същинското боядисване отнема около два дни.

В случай че използвате спрей, се нанасят поне 3 - 4 слоя. След всяко пръскане оставяйте достатъчно време за изсъхването му.

Изпичането на боята е много важна стъпка за постигането на хомогенна окраска, като в никакъв случай не трябва да бъде на пряка слънчева светлина.

Още веднъж акцентираме върху важността да се използва специална камера или помещение, достатъчно защитено от прах, влага и резки промени в температурата.

Старайте се да пръскате боята от едно и също разстояние - това гарантира равномерен нюанс на цвета и устойчиво покритие.

След като са нанесени няколко слоя и е постигнат желаният ефект, идва време за лакиране и полиране, играещо ролята на запечатващ пласт върху новата боя за по-доброто ѝ предпазване от външни влияния.

Процесът на съхнене отново е много важен за изпичане на боята - прибирането на колата на закрито при този финален етап я предпазва от полепване на фини прахови частици върху още прясната смес.

 

Какви инструменти се използват?

За цялостно боядисване на автомобила се използва пистолет или специален спрей. Има привърженици и на двата варианта, но се смята, че при спрея относително по-лесно се постига прецизност при нанасянето и равномерни слоеве на покритието.

Напомняме, че ако заложите на пистолет за пребоядисване, следва да разлопагате и с компресор за концентрирано впръскване.

Трябва да бъде поставена и специална дюза и разпръсквач, оптимално дозиращ боята. В употреба ще ви влязат и различни филтри, които се подменят след определени етапи от работата.

Подготовка за боядисване на кола

Източник на изображение: Canva

Професионалистите силно препоръчват да разполагаме и с уреди, посредством които да извършим необходимите измервания.

Не е удачно да правим преценка „на око”, що се отнася до „гъстотата“ - т.нар вискозитет на течната боя, или дебелината на слоя, защото перфектният краен резултат изисква прецизност до части от милиметъра.

 

Последваща грижа и поддръжка на боята

След боядисването е необходимо да полагаме грижа за боята на колата, за да се радваме на новия цвят възможно най-дълго време.

Най-елементарното нещо, което можем да направим, е да мием редовно автомобила, както и да го подсушаваме след това, за да не се натрупва мръсотия.

Тук отново е много важно къде и как ще съхраняваме превозното средство. Най-добре е да разполагаме с гараж или клетка за паркиране, в които не прониква слънчева светлина, влага и прах, но донякъде компромисно решение е и покривалото.

Регулярното лакиране и полиране също допринася за по-дълготраен ефект от предприетото цялостно боядисване на автомобила.

Подчертаваме, че процесът по смяна или освежаване на цвета на колата е изпълнен с тънкости, изисква време и търпение за нанасяне, съхнене и изпичане на боята.

Ще бъде необходим и немалък набор от материали:

  • кърпи;
  • кит;
  • грунд;
  • препарат за премахване на старата боя;
  • материали за лакиране и полиране;
  • шкурки;
  • специализирани инструменти и други.

Следвайки внимателно посочените стъпки, ще се убедите, че всичко е напълно осъществимо и на принципа „Направи си сам”.

 Но ако се колебаете дали разполагате с времето, условията и уменията да се справите, по-добре се доверете на специалисти.

Да, едно боядисване на кола вероятно ще ви се стори скъпа процедура, но инвестицията в гаранция за качествена услуга си струва пред риска да получите незадоволителен резултат и в крайна сметка - да платите втори път.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация