10 популярни марки гуми

  • Aug 24, 2023

Склад за гуми

Източник на изображение: Canva

Всеки шофьор периодично се изправя пред въпроса как да „обуе” своя автомобил.

Затрудненията изобщо не са породени от липсата на варианти. Разнообразието на пазара е голямо и могат да се назоват поне две - три дузини популярни марки гуми, добре познати на собствениците на МПС у нас.

Чуденето идва тогава, когато започнат да се претеглят различни обективни и субективни фактори.

Много от клиентите гледат на първо място името на производител на гуми като гаранция за качество. След това идват останалите показатели и характеристики.

Разбира се, за немалко собственици на моторни превозни средства първостепенен критерий е цената.

И тъй като тя може да варира осезаемо при различните марки и типове автомобилни гуми, често изборът се насочва към по-бюджетни опции, макар че те несъмнено вървят с някакъв компромис.

 

Защо е важно да използваме качествени гуми?

Безопасността винаги трябва да бъде на първо място. Разбира се, това се отнася не само за покупката на нови продукти, но и за правилната преценка кога старите каучукови изделия следва да бъдат сменени.

Ако са използвани вече няколко сезона, особено що се отнася до зимните модели, то е време да се замислим дали е безопасно да излезем на пътя с досегашните си гуми.

Желателна е проверка на износването преди всяка подмяна в края на периода, за да имаме време да закупим нов комплект.

Автомобилна гума

Източник на изображение: Canva

Съществуват разногласия и по отношение на това дали е удачно да се шофира с т.нар. всесезонни модели, или трябва да разполагаме с отделни варианти и за топлия, и за студения сезон.

Специалистите все пак препоръчват гумите да се сменят според сезона, тоест да се ползват различни гуми за лятото и за зимата. Трябва да се обърне внимание и какво е сцеплението при суха и мокра настилка.

 

Кои са най-популярните марки гуми?

В нашата селекция сме включили марки, чиито названия са познати на собствениците на автомобили.

 

Bridgestone

Този бранд има славата на най-големия производител на гуми в световен мащаб. Става дума за японска компания, основана през 1931 г. от Шоджиро Ишибаши, чиято фамилия се превежда като „каменен мост” – каквато е играта на думи в името на марката.

Bridgestone има над 180 завода в 24 страни по целия свят, а през 2021 г. реализира приходи за близо 30 милиарда долара.

Японският гигант разработва висококачествени гуми и значителна част от продуктите му попадат във високия ценови клас.

Има и модели, които са по-достъпни за масовия потребител. Освен това азиатската компания притежава и други известни брандове, като на първо място трябва да посочим американския Firestone.

 

Michelin

Френският производител е най-близо до това да оспори първенството на Bridgestone. В най-силните си периоди тя произвежда над 160 милиона гуми годишно.

Компанията от града Клермон - Феран е с дълга история – началото е поставено от братята Едуар и Андре Мишлен през 1889 г., а днес брандът разполага с над 70 завода по целия свят.

Продуктите на Michelin покриват практически целия ценови диапазон, но предложенията ѝ в ниския клас излизат под марките Kleber, Tigar, Riken, Kormoran, които също са собственост на френската компания.

Michelin си остава еталон за изработка на висококачествени гуми, като продължава да бъде основен доставчик за редица автомобилни състезания.

 

Continental

Германската компания започва производство на каучукови изделия за автомобилната индустрия през 1898 г. Оттогава насетне Continental неизменно се утвърждава като един най-авторитетните и надеждни варианти за „обуване” на колелата.

Практически всички производители на коли препоръчват безусловно използването на гуми от тази марка.

Германският бранд има напълно заслужена репутация на топ ниво и голяма част от продуктите на Континентал се намират в най-високия ценови клас.

В най-ниския (под 80 лева на гума) няма да открием варианти на тази марка, но пък се срещат опции в следващия отрязък (между 80 и 150), които са достъпни за повечето потребители, желаещи безкомпромисно качество.

 

Goodyear

Когато става дума за популярни марки гуми, не можем да пропуснем и американския лидер в бранша.

Компанията е създадена в края на 19 - и век в Ейкрън, щата Охайо, и е сред първите снабдители на гуми за империята на Хенри Форд.

Goodyear си остава водеща опция както за производителите на състезателни и спортни автомобили, така и за любителите шофьори.

С тази марка могат да се открият някои от най-скъпите автомобилни гуми, съществуващи на пазара, но и съвсем бюджетни варианти за всеки сезон.

Не трябва да пропускаме факта, че компанията притежава и други популярни марки гуми като Dunlop и Fulda.

 

Pirelli

Обобщаваме Голямата петица на производители на гуми в световен мащаб, добавяйки и италианския бранд.

В последните години Pirelli отстъпва позиции на Sumitomo и Hankook, но продължава да бъде в Топ 10 за популярни марки благодарение на богатия избор, който предлага.

Гуми Pirelli

Източник за изображение: Pirelli

Производителят от Милано създава някои от най-иновативните и скъпи видове гуми за спортни автомобили на пазара, като в същото време има съвсем достъпни предложения и в средния ценови клас (или дори в горната част на ниския).

Длъжни сме да споменем, че зимните модели на Pirelli са сред най-надеждните изобщо.

 

Kumho

Южнокорейският производител започва своята история през 1960 г. Kumho Tires е популярен вариант на пазара у нас, тъй като откриваме впечатляващо разнообразие в ниския ценови клас.

Освен това компанията създава каучукови изделия от най-високо качество както за леки, така и за товарни автомобили.

 

Nexen

Ето още една компания, която практически покрива почти целия ценови диапазон, отстъпвайки само от сегмента на най-скъпите и луксозни продукти.

Отново говорим за южнокорейски производител, стартиращ своята дейност преди повече от 80 години.

Самото наименование е игра на думи - Nexen съдържа елементи от словосъчетанието Next Century. Това говори за стремежа на азиатската компания постоянно да се развива, да гледа напред и да бъде сред най-добрите марки.

 

Nokian

Тук става дума за сравнително нова марка, създадена преди по-малко от 40 години. Но Nokian вече се наложиха на пазара благодарение на изключително надеждни продукти в практически целия ценови спектър.

А понеже говорим за производител от Финландия, с тази марка ще открием някои от най-удачните варианти за зимни гуми.

 

Linglong

Би било изненадващо, ако не споменем поне един китайски производител.

Компанията от провинция Шандонг е сред водещите брандове в най-многолюдната страна на света, но също така има и солидно влияние на глобално ниво.

Гумите на Linglong са от най-евтините предложения на пазара, но са със задоволителни характеристики и затова и популярността им постоянно расте.

 

Toyo Tires

Включваме още един японски производител. Компанията е с почти 80 - годишна история и разполага с производствени мощности в Европа и Северна Америка.

Бюджетният сегмент от продуктовата листа е напълно достъпен за масовите потребители. Освен това Toyo предлага и варианти от високия клас, като има опции както за леки, така и за товарни автомобили.

Гуми за джип

Източник на изображение: Toyo Tires

 

Характеристики и технологии

При избора на гуми на първо място трябва да съобразим размера, подходящ за съответната кола.

Следва да сме наясно какво означават числа като 195/65/R15 - първото е ширина на гумата в милиметри, второто е профил на гумата (в процентно отношение към ширината), а третото е вътрешният диаметър, който респективно трябва да съответства на джантата.

Освен това има и други означения. Скоростния индекс например се отбелязва с H и поставя норма до каква скорост е препоръчително да се кара с дадения модел.

Всички производители посочват и нивото на шума, издаван от гумата. За тихи се смятат тези, които не надвишават 70 децибела, а за много шумни - вариантите, надхвърлящи 73 децибела.

Не е пропусната и информацията за енергийната им ефективност, т.е. влиянието върху разхода на гориво, но тъй като е доста малко в процентно отношение, този показател не се взема толкова сериозно под внимание от страна на клиентите.

Сервиз за гуми

Източник на изображение: Canva

По същество всички съвременни гуми са радиални, а т.нар. диагонални вече почти не се произвеждат, защото значително отстъпват по издръжливост.

 

Към кой производител да се насочим?

Всеки сам трябва да си отговори на този въпрос. Ако собственикът на ново SUV може да си позволи да отдели 800 - 1000 лева за една гума (респективно 3000 - 4000 за пълен комплект), то вероятно ще насочи погледа си към високия клас на Michelin, Bridgestone или Pirelli.

Но има потребители, които целят да екипират колите си за общ бюджет между 200 и 300 лева.

И за тях има чудесни предложения като тези на Linglong, Taurus и Kormoran. Между тях откриваме доказано надеждни модели на Fulda, BFGoodrich или Nokian.

 

Заключение

Дадохме примери както за продукти от високия и среден ценови клас, така и сред по-евтините предложения.

Задачата да обобщим своеобразен Топ 10 на популярни марки гуми на пазара не е лесна, тъй като при всички положения рискуваме да пропуснем някой значим бранд с немалко почитатели.

В крайна сметка, както за всеки влак си има пътници, така и за всяка гума си има кола, а знаейки повече за ключовите характеристики, всеки ще направи далеч по-информиран избор в търсенето на най-добрата опция за своя автомобил.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация