Какво е необслужваем акумулатор?

  • Mar 1, 2023

До сега акумулаторът, който сте използвали е бил обикновен обслужваем, но ви се иска да го замените с нещо по-добро, дори и да трябва да платите малко повече. Питате в магазина и оттам ви предлагат да помислите за необслужваема акумулаторна батерия.

Вие обаче се колебаете, тъй като не сте много наясно каква е разликата между обслужваемата и необслужваемата батерия, а и не сте сигурни точно каква да изберете.

Да видим дали ще можем да ви помогнем…

Какво е необслужваем акумулатор? 2

Какво е необслужваем акумулатор?

Под „необслужваем акумулатор” се има предвид, че батерията е фабрично капсулована. За разлика от обслужваемия акумулатор, който можете да отваряте, да проверявате нивото на електролита и ако се налага да му доливате дестилирана вода, тук това няма как да се случи, просто защото необслужваемите батерии не се отварят.

 

Колко вида не изискващи обслужване акумулаторни батерии има?

Важното е да запомните, че почти всички видове акумулатори, които се предлагат към момента (изключваме литиево - йонните батерии) функционират с оловно - киселинен електролит. Затова и разликата между отделните видове батерии е в технологията, която е използвана, а не в електролита.

 

Основни видове необслужваеми батерии

 

Конвенционални оловно - киселинни батерии от необслужваем тип

Този вид не изискващи поддръжка акумулатори са най-разпространените видове, които можете да откриете в търговската мрежа. Технологията, която използват се нарича SLI, а всички елементи, които се намират в обслужваемата оловно - киселинна батерия присъстват и в необслужваемата.

Това означава, че и при двата вида батерии има положително и отрицателно заредени плочи, а между тях има течен електролит, за да се гарантира добра химическа реакция.

Разликата между двата вида „мокри” батерии се състои в това, че батериите, които могат да се обслужват могат да бъдат отваряни и доливани с електролит, а при необслужваемите акумулатори доливането на електролит е невъзможно.

Освен това, за разлика от обикновената оловно - киселинна батерия, която трябва да се поставя много внимателно, защото вероятността да се разлее е доста голяма, необслужваемата може да се поставя под всякакъв ъгъл, тъй като е запечатана и не съществува риск от разливане.

Необслужваемите батерии имат и по-дълъг експлоатационен живот и по-нисък процент на саморазряд.

Важно! Понякога в магазините се предлагат SLI необслужваеми батерии, неправилно рекламирани като „сухи”. Това не е вярно, тъй като този вид акумулатори имат течен електролит и са си „мокри”. Разликата, както вече няколко пъти споменахме е, че са фабрично капсуловани и няма опасност електролита да се разлее и изтече от тях.

 

GEL акумулаторни батерии

Този вид необслужваеми батерии, че наричат GEL, тъй като в тях електролита не е течен, а е във формата на гел. Гел батериите практически не се нуждаят от никакво обслужване, изключително здрави и надеждни са и са напълно безопасни за инсталиране на места, където вентилацията е ограничена. Единственият недостатък на този вид акумулаторни батерии, ако можем така да го наречем е по-високата им цена в сравнение с необслужваемите акумулатори с течен електролит.

 

EFB батерии без поддръжка

Акумулаторите от тип EFB са оптимизирани версии на конвенционалните SLI батерии. Съкращението EFB означава подсилена батерия. При този вид акумулатори плочите са изолирани една от друга с микропорест сепаратор.

Между плочата и сепаратора е поставено полиестерно влакно, което помага за по-голямото стабилизиране на активния материал на плочите и спомага за удължаване експлоатационния живот на батерията. Този вид необслужваеми батерии се отличават с голям брой цикли на зареждане и предлагат капацитет за частично и дълбоко разреждане два пъти повече от конвенционалните батерии.

Какво е необслужваем акумулатор? 3

AGM батерии

Този вид необслужваеми акумулаторни батерии са с доста по-висока производителност от конвенционалните. Структурата им е идентична със структурата на батериите с течен електролит, с тази разлика, че електролитът им не е плаващ, а е свързан със специален сепаратор със стъклени влакна.

По отношение на експлоатационния живот, AGM батериите имат значителни предимства пред акумулаторите с течен електролит. За разлика от обикновените акумулатори, AGM акумулаторната батерия има до три пъти по-дълъг живот, може да бъде поставяна във всякакво положение и дори кутията да се спука, акумулаторната киселина не се разлива. И този вид необслужваеми батерии обаче са доста по-скъпи от останалите видове.

 

Стана ясно какво е необслужваем акумулатор и какви са основните видове, но нека видим какви са предимствата и недостатъците им.

Едни от най-големите предимства на необслужваемите батерии, без значение от технологията, която е използвана са следните:

  • за разлика от батериите изискващи поддръжка, необслужваемите не се нуждаят от периодични проверки;
  • по време на експлоатацията им не се налага да се полагат каквито и да е усилия за поддръжка, освен да ги зареждате, когато това се налага;
  • тъй като са херметически затворени няма никаква опасност от изтичане на електролит;
  • могат да работят във всякаква позиция, без опасност течността да изтече извън корпуса;

Като недостатъци, можем да споменем:

  • не е възможно да повлияете по никакъв начин на работата на батерията. Тъй като е фабрично затворена, няма как да проверите плътността на електролита, да полеете вода или да проверите сулфатизирането.
  • Съществуват митове и легенди, че все пак има начин да отворите батерията и предполагаме, че ако потърсите ще откриете подобни „идеи” в интернет пространството, но ние горещо ви съветваме да НЕ си правите експерименти. Има причина тези акумулатори са капсуловани, нали?
  • за разлика от обслужваемите батерии, необслужваемите са с по-висока цена.

 

Как да разберете дали акумулатора, който смятате да закупите се обслужва или е необслужваем?

Това е лесно! Просто трябва да обърнете внимание на дизайна на батерията. Ако капакът е изчистен и гладък и по него забелязвате само индикатор и няколко малки отвора за отстраняване на газовете, значи разглеждате необслужваема батерия. Ако върху капака освен току-що изброените неща виждате и капачки, които могат да се развиват, тогава пред вас стои обслужваем акумулатор.

 

Кои са най-продаваните марки акумулатори от необслужваем тип?

Когато стане дума за класации, винаги мненията се различават, тъй като всеки има свои виждания както за марката, така и дали акумулатора покрива очакванията или не.

Затова и класацията, която ще ви представим е на база наши лични тестове и наблюдения, а вие можете да се съобразите с нея или можете да изберете друга популярна марка необслужваеми батерии.. изборът е изцяло ваш.

Какво е необслужваем акумулатор? 4

Акумулатори с течен електролит, не изискващи обслужване

Когато говорихме какво е необслужваем акумулатор ви споделихме, че този вид оловно - киселинни батерии са най-продаваните у нас, тъй като имат по-добри технически характеристики от обслужваемите, а цената им е доста по-приемлива от останалите видове необслужваеми акумулаторни батерии.

Затова и започваме класацията си с този вид, а на върха ѝ стои Bosch Silver. Немската технология за леене на плочи с добавка на сребро осигурява стабилно подаване на ток и продължителна работа на батерията.

Bosch Silver Plus е още по-добър модел, който се характеризира с още по-ниски нива на загуба на електролит, тъй като има специални каналчета, в които течността се отлага под формата на кондензат.

Varta Blue Dinamic също съдържа сребро в състава си, но композитното оформление на плочите е различно. Тази марка и модел необслужваема батерия се характеризира с минимални саморазряд и с дълъг експлоатационен живот.

 

Гел акумулатори

Безспорен лидер сред този вид акумулаторни батерии от няколко поредни години е Optima Yellow Top. Този модел осигурява уникални пускови токови характеристики - 765 ампера с капацитет от 55А/ч. Единственият недостатък на модела е доста високата му цена, което го прави по-слабо продаваем в сравнение с останалите марки.

От AGM батериите нашите фаворити са Bosch, Varta и Banner. И трите марки предлагат модели необслужваеми AGM акумулатори с изключително добри характеристики и с много дълъг експлоатационен живот.

Надяваме се, че сме ви били полезни и сме направили избора ви на капсулован акумулатор малко по-лесен.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация