Видове антифризи за кола

  • Mar 1, 2023

Охлаждащата течност предпазва двигателя на автомобила от прегряване през лятото и от замръзване през зимата. Защитава го и от корозия и нещо много важно - подобрява неговите характеристики.

Видове антифризи за кола 2

КАКВИ СЪСТАВКИ СЕ ВЛАГАТ В ТЕЧНОСТИТЕ ЗА ОХЛАЖДАНЕ?

Като видове, течностите са няколко, но при всички присъстват няколко основни съставки:

  • Етилен гликол

Този химикал присъства в състава на повечето охлаждащи течности. Той гарантира, че течността, която циркулира в системата на двигателя няма да замръзне при силен студ и няма да изкипи при високи температури.

  • Пропилен гликол

В състава на някой охладителни течности вместо етилен гликол има пропилен гликол. Този химикал изпълнява същите функции като етилен гликола, но тъй като се счита за по-малко токсичен при поглъщане, една част от производителите го предпочитат.

  • Вода (дестилирана)

Добавянето на вода към антифриза според инструкциите на производителя на практика създава охладителната течност. Обикновено съотношението в 50:50 (вода:антифриз). В търговската мрежа се предлага както разредена и напълно готова за поставяне течност, така и концентрат, който сами трябва да разредите с дестилирана вода преди употреба.

  • Инхибитори на корозия

Водата и етилен гликола (пропилен гликола) са в основата на повечето течности за охлаждане, но различните добавки срещу корозия всъщност създават различните видове охлаждащи течности.

Тези съставки могат да варират както в зависимост от страната производител, така и от вида и марката автомобил.

Например, автомобилите произведени в Азия използват фосфати и карбоксилати като антикорозионни агенти, докато европейските автомобили - комбинация от карбоксилати и силикати в охлаждащата течност.

Видове антифризи за кола 3

Видове охлаждащи течности

Различните видове течности за охлаждане на двигателя са разработени специално за различните типове автомобили и са категоризирани според технологията и по цвета.

 

Технология на неорганични добавки (IAT)

За производството на IAT се използват силикати, етилен гликол и фосфати за предотвратяване на корозията. Това е най-старата формула за антифриз. Използва основно при модели автомобили, произведени преди края на 90 - те години.

Причината, поради която не се използва особено много при по-новите модели превозни средства е по-бързото намаляване ефикасността на добавките срещу корозия, поради което течността трябва да се сменя на всеки 2 години или при изминати 50 000 км. Ще я познаете по яркия зелен цвят.

 

Технология на органичните киселини (OAT)

Охлаждащата течност OAT е разработена с основа от пропилен гликол и използва органични киселини, за да предпази двигателя от корозия. За разлика от IAT, OAT е предназначена основно за по-нови модели автомобили, произведени след 2000 - та година. Препоръчителното ѝ време за смяна е на всеки 5 години или при изминати 50 000 мили.

Обикновено този вид охлаждаща течност е с оранжев цвят, но е възможно да я откриете и в други цветове (червено, тъмно зелено, синьо). Затова е добре преди покупката да се уверите, че цветът е подходящ за вашата марка и модел автомобил.

OAT е съвместима с автомобили, произведени от GM, VW, Saab и други.

 

Технология на хибридните органични киселини (HOAT)

Формулата на охлаждащата течност  HOAT е комбинация от формулите на  IAT и  OAT и използва както силикати, така и органични киселини, за да защити вашия двигател и да го предпази от корозия.

Цветът на този вид охлаждаща течност традиционно е жълт, но можете да откриете на пазара и HOAT в оранжев, розов, син или зелен цвят. Обикновено HOAT течността за охлаждане изисква смяна на всеки 5 години или при изминати 50 000 мили.

Ако карате европейски автомобил, Ford или Chrysler, най-вероятно използвате охлаждаща течност HOAT.

В зависимост от съставките, HOAT течността може да бъде:

  • Безфосфатна

Този тип HOAT течност обикновено е с тюркоазено зелен цвят и съдържа етилен гликол, органични и неорганични инхибитори. Формулата е разработена без фосфати, нитрати, борати и е с ниски нива на силикати. Съвместима е с BWW, Volvo, Tesla, Mini, Audi, Jaguar, Mercedes, Porsche, Rolls-Royce, Saab, Volkswagen и други видове автомобили.

  • Фосфатирана

Както е видно и от наименованието ѝ, това е HOAT течност, в състава на която присъстват фосфати и органични киселини за инхибиране на корозията. Цветът ѝ е розов или син и обикновено се препоръчва за автомобили, произведени в Азия (KIA, Honda, Hyundai, Nissan, Toyota и други).

  • Силикатна

Този вид  HOAT охлаждаща течност се разпознава по лилавия цвят. В състава ѝ присъстват силикати и органични киселини за инхибитори.  Това е течност, която се използва в автомобили като Mercedes - Benz, Audi, VW, Porsche, Bentley,  Lamborghini и други.

Видове антифризи за кола 4

МОЖЕТЕ ЛИ САМИ ДА ДОБАВИТЕ ИЛИ СМЕНИТЕ ОХЛАДИТЕЛНАТА ТЕЧНОСТ?

Всъщност и двете процедури можете да извършите напълно сами, тъй като не изискват някакви специални познания.

 

Доливане

За да допълните с охладителна течност първо трябва да проверите нивото ѝ. За целта трябва да паркирате автомобила на равен терен и да изчакате двигателя да се охлади напълно. След това просто откривате резервоара за течността.

Обикновено той е прозрачен и на него е отбелязано максималното и минималното ниво на течността. Ако охладителната течност е под минималното ниво, просто добавяте течност.

 

Смяна

И при смяната на течността трябва да оставите колата на равен терен и с охладен двигател. След това трябва да откриете пробката и да източите течността, като не забравяте да сложите под колата съд, в който тя да изтече.

Тъй като е невъзможно цялата течност да се отстрани напълно, специалистите препоръчват резервоара да се напълни с вода, двигателя да се стартира и да се остави да работи поне 30 мин, за да може водата да се загрее и да премахне полепналата по стените на резервоара стара охладителна течност.

След това водата се източва напълно и резервоара се пълни с нова и прясна течност.

 

Какво още трябва да знаете за охлаждащи течности?

Преди покупка се уверете, че течността е подходяща за вашия модел и марка автомобил - Това е важно, тъй като ако изберете грешен продукт, това ще се отрази на производителността на автомобила и може да доведе дори до повреди по двигателя.

Внимавайте с цвета -  Различните цветове на охлаждащите течности невинаги помагат да направите правилния избор. Затова преди грабнете от рафта на магазина течност в цвета, който обикновено ползвате прочетете етикета на бутилката, тъй като е възможно в същия цвят да има и друг вид охлаждаща течност.

Не забравяйте водата -  При смяна или доливане на течност, прочетете внимателно етикета на бутилката, за да сте наясно дали трябва да разредите антифриза с вода или не. Ако сте закупили разредена течност, можете да я използвате направо, но ако сте закупили концентрат трябва да го разредите.

Видът на водата трябва да е посочен на бутилката. Ако изрично не е посочено друго, то водата трябва да бъде дестилирана. Що се отнася до съотношението вода - течност, тук отново трябва да се консултирате с етикета на бутилката. Стандартно съотношението е 50:50, но в някой случаи производителят посочва и други съотношения.

Не смесвайте течности с различни формули - Тъй като охлаждащите течности са разработени по различни технологии и имат различно предназначение, не е добра идея да ги смесвате.

Ако не сте сигурни каква течност да закупите, консултирайте се с упътването на производителя на автомобила или със служителя от магазина, от който пазарувате и избирайте само този вид течност, който е подходящ за вашия автомобил.

Не наливайте само вода -  Водата няма свойствата на охлаждащите течности, поради което не е препоръчително да карате само с вода. Тя се допуска единствено в кризисни ситуации, когато сте на път, наблизо няма бензиностанция, от която да си закупите течност, а нивото ѝ е прекалено ниско.

Веднага след като пристигнете на място, на което можете да си закупите охладителна течност е препоръчително да източите водата и да налеете от течността, подходяща за вашия автомобил.

предпазва двигателя на автомобила от прегряване
  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация