Смяна на частите на автомобила - какво и колко често да сменяме?

  • Mar 1, 2023

За да имате безпроблемно работещ автомобил не е достатъчно да се грижите в резервоара му винаги да има гориво, да го почиствате редовно и от време на време да сменяте маслото. Истината е, че това е машина, която е съставена от много части, които се износват и се нуждаят от смяна.

Да си го кажем направо. Искате ли да имате добре работещо превозно средство, трябва да сте наясно кога и кои негови части да смените.

Смяна на частите на автомобила - какво и колко често да сменяме? 2

Експлоатационни части - какво представляват

Ако отидете в сервиз и попитате кои части на автомобила са експлоатационни, вашият механик ще ви отговори, че такива елементи са:

●спирачната уредба

Течностите

●Филтрите

●Амортисьорите

●Каретата

●Гумите

●Полуоските

●елементите на кормилната система

●съединителя и още, и още, и още.

Не се плашете. Не всички експлоатационни части изискват редовна смяна и могат спокойно да работят без проблем през целия живот на колата. Разбира се, има и такива, които изискват вашето внимание и е добре да сте наясно кои са и колко често трябва да ги сменяте.

 

Какви части се сменят и на колко време е добре да го правите?

 

Технически (експлоатационни течности)

 

Двигателно масло

Маслото е свещеният Граал на дълголетието на вашето превозно средство и редовната му смяна е от основно значение за правилното функциониране на двигателя. Ако не бъде сменено навреме, остарялото масло може да износи елементите на двигателя, да увеличи разхода на гориво и вредните емисии, които колата ви отделя.

Кога да смените маслото?

Смяната се извършва според инструкциите на производителя на превозното средство, а периодът е индивидуален според типа двигател. По-голямата част от производителите препоръчват смяната да бъде извършвана поне веднъж годишно или на всеки 15 000 до 30 000 км пробег.

 

Охлаждаща течност

Тази течност циркулира в системата на двигателя практически през цялото време, докато той работи. Тя преминава през него и отвежда топлината, натрупана по време на работата му. Ако не бъде сменена навреме и се износи, това може да доведе до натрупване на утайки в системата на двигателя, да причини износване на охладителната система и дори до образуването на корозия в мотора.

Кога да смените охлаждащата течност?

Честотата на смяната зависи както от типа антифриз, така и от вида превозно средство. Обикновено от сервизната книжка можете да се ориентирате кога трябва да подновите течността, но ако не сте сигурни за кога е планувана следващата смяна, експертите съветват това да става на всеки изминати 40 - 50 000 км.

 Смяна на частите на автомобила - какво и колко често да сменяме? 3

Филтри

Въздушен филтър (купе)

Този филтър присъства в повечето от съвременните превозни средства и основната му задача е да улавя праха, полените, алергените и всякакви други неприятни неща във въздуха в купето на автомобила. Ако пренебрегнете смяната му, не само няма да се чувствате толкова удобно и комфортно, но запушения филтър може да причини повреди в системата на климатика.

Кога да го смените?

Кабинните филтри обикновено се сменят веднъж годишно или на изминат пробег от 15 000 км. Понякога обаче се налага смяната им да бъде извършвана по-често, особено ако пътищата, по които се шофира са черни или много натоварени.

 

Въздушен филтър (двигател)

Автомобилните мотори се нуждаят от постоянен въздушен поток, който засмукват от външната среда. Този въздух преминава през филтър, който има за задача да предпази мотора от всички нежелани замърсители. С течение на времето този филтър се запушва, затова трябва да бъде подменен.

Кога да смените филтъра?

Специалистите препоръчват смяната да бъде извършвана поне веднъж в годината или по-често, ако карате по черни пътища.

 

Маслен филтър

Този филтър има за задача да събира примесите, които се генерират по време на горенето и триенето между различните компоненти на двигателя. Ако не бъде сменен на време, той се износва и започва да пропусна все повече примеси, което от своя страна най-често води до проблеми с работата на мотора.

Кога да смените масления филтър?

Обикновено производителите препоръчват смяната му да става заедно с маслото или на всеки изминати 15 - 30 000 км (в зависимост от двигателя на превозното средство).

Смяна на частите на автомобила - какво и колко често да сменяме? 4

Спирачна уредба

Спирачната система е подложена на голямо натоварване, затова е силно препоръчително да следите внимателно поведението на дисковете и накладките и ако забележите амортизация да ги сменяте своевременно.

 

Накладки и дискове

Тези елементи работят в синхрон, за да генерират силата, нужна за спирането на автомобила. Това означава, че всеки път, в който натиснете педала на спирачката, те се износват по-малко, докато накрая накладките не се износят до ниво, в което се налага  да бъдат сменени.

Кога да смените накалдките и дисковете?

Колко често трябва да сменяте накладките зависи както от типа превозно средство така и от типа накладки и от стила ви на шофиране.  И все пак, ако трябва да дадем някакъв времеви отрязък от време можем да кажем, че голям процент от специалистите препоръчват смяната да се извършва на всеки 3 до 5 години. Нашият съвет обаче е да не чакате, а да проверявате редовно за износване и ако забележите такова да смените тези компоненти от спирачната уредба своевременно.

 

Окачване

Амортисьори

Амортисьорите са едни от важните елементи от окачването на автомобила и са част от мрежа от компоненти, които диктуват как вашето превозно средство реагира по време управление.

Кога да смените амортисьорите?

Добрата новина е, че тези елементи са много здрави и е напълно възможно да не ви се наложи да ги сменяте, докато колата е ваша собственост. Лошата е, че са подложени на голямо натоварване и чести удари, поради което след изминати между 80 и 120 000 км стават по-малко ефективни. Затова експертите препоръчват на всеки 20 000 км да ги подлагате на диагностика и ако се налага да ги смените. Не забравяйте, че смяната по двойки е задължителна.

Смяна на частите на автомобила - какво и колко често да сменяме? 5

Тампони

Тампоните са малки каучукови компоненти от окачването, чиято основна роля е да действат като малки “възглавнички” и да предотвратяват контакта метал - метал между различните елементи. Тези на пръв поглед немного важни авточасти всъщност оказват голямо влияние и върху возенето, управлението и усещането за комфорт на пътниците.

Ако някой тампон е износен или скъсан, това може да доведе до прекомерно износване на металните компоненти, до увеличаване на шума в купето и до повреда на някой от останалите части от окачването.

Кога да ги смените?

Тампоните трябва да се проверяват като част от годишната проверка и при необходимост да бъдат сменени с нови.

 

Запалителна система

СвещиСмяна на частите на автомобила - какво и колко често да сменяме? 6

Запалителните свещи са незаменими елементи за стартирането на колата ви. Те “подават” искрата, която е отговорна за запалването на горивно - въздушната смес в цилиндрите на двигателя. С течение на времето свещите се износват и това може да доведе до проблеми със стартирането на превозното средство, до увеличен разход на гориво и много други неприятни проблеми.

Кога да смените свещите?

Колко често се налага да подменяте тези елементи зависи до голяма степен от вида им. Някой производители препоръчват смяна на всеки изминати 50 000 км, докато производителите на иридиеви или платинени свещи твърдят, че с тях могат да бъдат изминати до 160 000 км, преди да се наложи смяна.

 

Кабели

Кабелите свързват запалителните свещи към запалителната система на автомобила и им подават ток, за да могат да генерират искра. Хубавото е, че тези елементи рядко се износват, но ако това все пак се случи, износените или скъсани кабели могат да причинят проблеми със запалването на мотора.

Кога да ги смените?

Както споменахме, напълно е възможно да не се наложи да сменяте кабелите на запалителните свещи, докато експлоатиране превозното средство. Все пак, за да сте спокойни, че всичко е наред, съветът на специалистите е да ги сменяте на всеки десетина години. Просто като превантивна мярка.

 

Гуми

Гумите са може би най-важната част от вашия автомобил. От тяхното състояние зависи ефективността на спирачната система, управлението на колата и не на последно място комфорта на возене и горивната ефективност.

Кога да смените гумите?

Казваме го направо - сменяйте гумите според нуждите си. Обикновено един нов комплект гуми би трябвало да може да ви служи поне няколко години. Има обаче фактори като начин на шофиране, пробойни в структурата им, прекомерно износване и други, които могат да наложат и доста по-ранната им смяна.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация