Кои са най-популярните марки автомобилни части в света?

  • Mar 1, 2023

 

Компаниите, които произвеждат авточасти са много и това е напълно разбираемо предвид огромните нужди на все по-технологичното и модерно производство на автомобили.

И все пак, сред това разнообразие от компании, има няколко, които се отличават от всички останали. Някой от тях произвеждат и предлагат широка гама от части и компоненти за автомобили, други са съсредоточили производството си върху един или няколко автомобилни компонента. Общото между всички тях обаче е едно - продуктите им се търсят, заради високото им качество и голямата им надеждност.

ТОП 13 на най-популярните марки автомобилни части

Кои са най-популярните марки автомобилни части в света? 2

 

BOSCH

Robert Bosch GmbH, по-позната като BOSCH е немска компания за инженеринг и електроника. Основана през 1886 година в Щутгарт, компанията бързо се превръща в световен лидер по производство на надеждни продукти в различни области, а марката - в синоним на иновация и високо качество.

Частите за автомобили, които произвеждат от Бош са предназначени както за частни потребители, така и за производители на автомобили. Под марката BOSCH могат да се открият авточасти от почти всички категории - от части за спирачната система, филтри, чистачки, запалителни свещи до електронни части, включително алтернатори, щепсели, ламбда сензори и други.

 

ACDelco

ACDelco е американска компания за производство на автомобилни части, собственост на GM (General Motors). Всички фабрично произведени автомобилни части за автомобилите на GM се произвеждат от ACDelco. Но компанията не обслужва единствено автомобилите на GM, а предлага и широк спектър от авточасти за други марки автомобили. Сред най-популярните и купувани части с марката ACDelco са запалителните свещи, спирачните накладки, маслата и течностите, акумулаторните батерии и други.

 

VALEO

Производителят и доставчик на части за автомобили VALEO стартира през 1923 година във Франция с производството на спирачни накладки и части за съединители. След края на Втората Световна Война компанията се фокусира основно върху производството на комплекти съединители, които стават един от най-търсените в цял свят.

Няколко години по-късно е погълната от друга френска компания, което на практика ѝ позволява да разшири обхвата на производството и да започне да произвежда и други автомобилни части и компоненти. Днес авточастите с марката VALEO са доста търсени заради високото си качество и голямата си надеждност. Компанията произвежда широк спектър авточасти като бобини, комплект съединители, горивни и въздушни филтри, чистачки, водни помпи, резистори, фарове и много други.

Кои са най-популярните марки автомобилни части в света? 3

FEBI BILSTEIN

Febi Bilstein има дълга история в производството на широка гама от авто продукти. Компанията е създадена през 1844 година от Фердинанд Билщайн и първоначално е произвеждала прибори за хранене, ножове, вериги и болтове. В началото на 20 - ти век, с навлизането на автомобилите и с все по-голямото им търсене, Febi Bilstein се ориентира към производството на автомобилни части.

Първоначално производството е фокусирано върху производството на болтове и пружини за автомобили, но много скоро гамата от авточасти се разширява. Днес Febi Bilstein е сред най-популярните марки автомобилни части. Компанията произвежда  части за всички сегменти на автомобила като сред най-търсените ѝ продукти са ангренажни вериги, зъбни колела, елементи от спирачната система, компоненти по окачването и други.

 

DELPHI

Delphi е един от големите производители на автомобилни части в световен мащаб. Създадена през 1994 година като част от GM, само четири години по-късно Delphi става независима компания, която бързо се налага на световния пазар за висококачествени авточасти. Частите, които произвеждат Delphi са изключително разнообразни.

Сред най-популярните  продукти на марката са:

  •  Компоненти за спирачната система
  •  Системи за управление на двигатели
  •  Кормилни уредби
  •  Електроника
  •  Бензинови горивни системи
  •  Дизелови горивни системи
  •  Елементи по окачването

 

CASTROL

Марката Castrol е добре известна с производството на смазочни материали. Компанията е създадена през 1899 година от Чарлз Уейкфийлд, който бил иноватор и запален любител на автомобилите и автомобилните двигатели. В резултат на тази негова страст, моторното масло Castrol е въведено в автомобилната индустрия още в началото.

Марката бързо се налага и сред автомобилите за масово производство, така и сред състезателните автомобили. Днес Castrol е многонационална компания с над 10 000 служители, а продуктите ѝ се предлагат в над 60 страни в света

 

MONROE

Монро е марка автомобилни части, която съществува откакто съществува и автомобилното производство. Основната е през 1918 година и първоначално произвежда помпи за гуми. На следващата година след създаването си се ориентира към производството на автомобилно оборудване, а през 1938 година произвежда първите действащи автомобилни амортисьори.

Двадесет години по-късно Monroe вече е компания, която произвежда най-качествените амортисьори в света. През 60 - те години на миналия век към авточастите, които произвежда Монро прибавят и стабилизиращи компоненти, агрегати, пружини, намотки, подпори и други. Днес брандът предлага широка гама от автомобилни части за окачване по целия свят.

Кои са най-популярните марки автомобилни части в света? 4

Continental AG

Основана през 1871 година, Continental фокусира производството върху изделия от каучук. Успешните иновативни разработки скоро превръщат компанията в един от най-популярните производителите на широка гама от каучукови изделия за различни области.

Днес Continental е огромна корпорация, която включва над 572 компании в цял свят. Брандът е един от най-популярните производители на автомобилни части.  Задвижващи ремъци, обтегачи, ролки, гуми и други елементи от задвижващия механизъм на автомобилите са сред най-търсените авточасти, които от Continental произвеждат.

 

BREMBO

Брембо е  италианска компания, която предлага автомобилни части от много висок клас. Компанията е основана през 1961 година в района на Бергамо. Първоначално е просто малка механична работилница, но през 1964 година добива световна популярност с производството на първите италиански спирачни дискове.

Много скоро след този първоначален успех Brembo разширява производството на автомобилни части и започва да предлага и други компоненти от спирачната система. Следват години на възход и иновации, които превръщат марката Брембо в една от най-популярните марки, производители на авточасти в света.

Днес, освен спирачни дискове и накладки с високо качество, Brembo произвеждат:

  • Барабанни спирачки
  • Накладки
  • Хидравлични компоненти
  • Въглеродни спирачни дискове

 

LuK

Марката автомобилни части LuK е част от немската група Schaeffler.  LuK е създадена преди повече от 40 години и през всички тези години се е доказала като един от водещите производители на невероятно добри, качествени и надеждни авточасти. Производството на компанията е фокусирано по-специално върху производството на части, отговарящи за задвижването на автомобила.

Компанията е първата, която произвежда съединител с диафрагмени пружини. Тя е и първата, която предлага на пазара двумасов маховик и автоматична трансмисия. Днес всяка една от четири коли е оборудвана със съединител LuK, което на практика означава, че брандът е напълно достоен да заеме едно от първите места в класацията на най-популярните марки автомобилни части в света.

Кои са най-популярните марки автомобилни части в света? 5

ZF Group

ZF Friedrichshafen AG е немски производител на авточасти със седалище Фридрихсхафен. Компанията е “родена” през 1915 година с основна цел - производство на елементи за дирижабли. След неуспеха на този въздушен транспорт, от ZF Group се преориентират и започват да произвеждат автомобилни части.Притежават марките SACHS, LEMFORDER, ZF PARTS, TRW, STABILUS и др.

Днес, ZF Friedrichshafen AG е един от най-големите производители на авточасти за леки, товарни и тежкотоварни превозни средства.

 

Асортиментът на авточастите, които произвеждат е огромен и включва:

 

  • Автоматични и ръчни трансмисии
  • Амортисьори
  • Подпори
  • Съединители
  • Пълната гама от компоненти за шаси
  • Диференциали
  • Оси на задвижването
  • Електронни системи

 

DENSO

Корпорация Denso е световен производител на автомобилни части със седалище в град Кария, Япония. Компанията е създадена през 1949 година и дълги години е била част от Toyota Group.

Днес е независима компания, която разработва и предлага различни авточасти, включително:

  • Компоненти за бензинови и дизелови двигатели
  • Системи за въздушни възглавници
  • Компоненти за климатични системи
  • Електронни системи
  • Подгревни свещи
  • Запалителни свещи
  • Филтри
  • Чистачки
  • Компоненти за хибридни превозни средства

 

MANN - FILTER

Mann - Filter е част от Mann + Hummel. Компанията е основана през 1941 година в Людвигсбург, Германия. През първите години на своето развитие Mann - Filter се насочва към производството на филтри за автомобили. До края на 70 - те години на миналия век филтрите са единствения продукт, произведен от компанията, но в началото на 80 - те разширяват производството си. Едновременно с автомобилните филтри Mann - Filter започват производство на всмукателни системи, филтър на Ман с пластмасов корпус и други.

 

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация