Кога се сменят запалителни свещи?

  • Mar 1, 2023

Кога се сменят запалителни свещи? 2Запалителните свещи са изключително важни консумативи, от които всеки бензинов двигател се нуждае. Както е видно и от наименованието им, те създават електрическа искра, която запалва въздушно - горивната смес в горивната камера на двигателя. Без тази искра, горивната смес няма как да се „запали” и двигателят няма да може да генерира необходимата сила, за да избута буталата нагоре - надолу по цилиндрите, така че те от своя страна да завъртят коляновия вал.

 

Кога се сменят запалителните свещи?

Най-простият (и лесен) отговор, който можем да дадем е: „Когато се налага”, но тъй като сме сигурни, че той няма никак да ви задоволи, ще кажем следното… Всеки производител посочва различна производителност и пробег на свещите, затова и трудно ще откриете еднозначно мнение кога задължително трябва да бъдат сменяни свещите на автомобила.

Производителите издават свои собствени препоръки и затова е добре да погледнете в инструкцията на автомобила си какъв период за смяна е предвидил производителя на вашата марка и модел превозно средство.

Освен препоръките на производителите, (които е добре да следвате), смяната на запалителните свещи много зависи от:

  • качеството и вида на свещите
  • ефективността на двигателя
  • качеството на бензина, който ползвате
  • начина, по който шофирате

 

Какво казват специалистите?

По-голяма част от експертите са на мнение, че ако свещите са медни е добре да бъдат сменяни след 15 - 20 000 км., а ако са иридиеви или платинени и имат удължен живот, смяната може да бъде извършвана и след 100 000 км. Разбира се, това, че следите и спазвате препоръките на експертите и производителите не означава, че няма да ви се наложи да смените запалителните свещи преди да сте изминали препоръчителните километри.

 

Симптоми, които алармират, че може би е време да инспектирате запалителните свещи и да ги смените

 

Проблеми при стартирането на колата

Има много причини, поради които автомобилът не може да запали, това е факт. Напълно е възможно:

  • батерията да е изтощена и слаба
  • да сте забравили да заредите с гориво
  • да имате проблем с горивната камера или с алтернатора

Всичко е възможно, но ако не можете да запалите колата, все пак не пропускайте да инспектирате състоянието на запалителните свещи, защото има много голяма вероятност тъкмо те да са проблемни.

 

Как да разберете, че проблемът е в свещите?

Ако успеете да включите всички останали електрически компоненти в автомобила, но не успявате да запалите двигателя, тогава проблемът е в старите или повредени запалителни свещи, които просто не могат да създадат достатъчна искра, за да възпламенят въздушно - горивната смес.

Проблеми с ускорението

Ако запалителните свещи не работят последователно при подаването на електрическата искра към горивната смес, ще ви става все по-трудно да ускорявате и ще ви се налага да натискате педала на газта много по-често, за да достигнете обичайната си скорост.

Увеличен разход на гориво

Според Националния Автомобилен Институт на САЩ, проблеми със запалителните свещи са една от основните причини разходите на гориво да се увеличават с до 30%.

Защо се случва това?

Просто, ако свещите са за смяна, двигателят ще се нуждае от повече гориво, за да произведе същото количество енергия, което му е необходимо при нормална, здрава запалителна свещ.

Груб празен ход

Едва ли има шофьор, който да се обича щом запали колата двигателят да мърка нежно като коте. Е, ако започнете все по-често да чувате вместо обичайното мъркане неприятно ръмжене или ако усещате вибрации, когато хванете волана, вероятната причина за тези неприятни звуци и вибрации са неизправните запалителни свещи. Неравномерната работа на двигателя е дължи на непостоянното запалване на свещите.

 

Как се сменят запалителни свещи?

Ако до сега не сте сменяли свещи, най-вероятно се питате дали е възможно да се справите сами с подмяната или трябва да потърсите съдействие от сервиза, който обикновено използвате. Истината е, че дали ще успеете сами зависи както от познанията ви, така и от типа двигател, с който е оборудван автомобила ви. Какво общо със смяната на свещите има типа двигател?

Има някой модели от типа V6, при които запалителните свещи са на трудно достъпно място и за да ги смените се налага да премахнете дори части от всмукателния колектор. Ако обаче двигателя ви е стандартен тип и имате някакви познания (и умения), тогава не е никакъв проблем да смените запалителните свещи и напълно сами.

Кога се сменят запалителни свещи? 3

Смяна на запалителните свещи - стъпка по стъпка

Предварителна подготовка

Напълно логично е, преди да се захванете със смяната да си осигурите:

  • нови запалителни свещи
  • необходимите инструменти
  • достатъчно работно пространство

Нови запалителни свещи

При покупката на свещите се уверете, че купувате точно тази марка и модел, която производителя на автомобила ви е посочил в инструкциите на превозното средство.

Инструменти

За смяната на свещите ще са ви необходими основни инструменти като:

  •  клещи за свещи или тресчотка
  • луфтомер
  • малко чисти парцали

Работно пространство

Достатъчно е да поставите автомобила на равна повърхност и да имате място, за да можете спокойно да си вършите работата.

 

Открийте и извадете старите свещи

Преди да започнете работа се уверете, че двигателят е охладен! След това открийте къде се намират запалителните свещи. Добре е да знаете, че при почти всички модели автомобили свещите са разположени в редица в предната част на двигателя или отгоре (в зависимост от конфигурацията). Ако автомобилът ви е с по-стар тип V двигател обаче, е възможно свещите да се намират и отстрани.

Ако случайно не можете да ги откриете, просто проследете гумените проводници, които ще видите около двигателя и те ще ви отведат направо на местоположението на запалителните свещи.

Почистете областта около всяка свещ

Ако не почистите, всяка мръсотия, която се намира там ще попадне директно в цилиндрите след като извадите свещите, а това може да причини замърсяване, по-бързо износване или повреда в двигателя. За да не се случва това, просто почистете зоната около свещите със сгъстен въздух или спрей за почистване. За почистване можете да използвате и обезмаслител, ако нямате друго под ръка.

Извадете старите свещи

Много внимателно и без да бързате издърпайте първата свещ от гнездото, но внимавайте да не я издърпате от проводника ѝ. След това започнете да издърпвате последователно останалите свещи, като не забравяте да ги етикетирате, за да не забравите коя свещ къде стои. Това е много важно, затова бъдете много внимателни и не изваждайте всички запалителни свещи на куп!

Не издърпвайте свещта от проводника! Ако го направите можете да го скъсате, а това ще ви създаде доста проблеми и ще ви струва не само време за ремонт, но и немалко пари! С помощта на ключа за свещи започнете да ги развивате една по една, като завъртате обратно на часовниковата стрелка ключа, за да развиете гнездата.

Почистете областта, в която свещите се завинтват към проводниците

Преди да поставите новите свещи трябва добре да почистите мястото и да отстраните всички натрупвания на въглерод или мръсотия.

Важно! Ако забележите, че освен натрупана мръсотия има мазни полипи, това е индикация, че имате проблем с износени пръстени. Забележите ли подобни мазни полипи спрете смяната и се обърнете към сервиз!

Инсталирайте новите запалителни свещи

Проверете много внимателно (и отново) дали новите свещи са със същия размер като старите. Ако не сте напълно сигурни, след като извадите старата свещ я вземете със себе си и тичайте към магазина, за да сравните. Ако всичко е наред, инсталирайте свещите една по една, като следвате последователността им и ги поставите по съответните им места. Инсталирането на новите свещи извършете по обратния ред, по който премахнахте старите.

Внимавайте със завиването на новите свещи! Винаги използвайте подходящия гаечен ключ и спецификациите на въртящия момент, които е посочил производителя. Защо ви казваме това? Ако не завиете свещите достатъчно, щом запалите двигателя вероятността да излязат от гнездата си е доста голяма, а това ще причини немалко щети. Ако пък ги завиете повече от необходимото, има опасност да ги изкривите.

Ако сте сигурни, че сте се справили със задачата ви остава само да запалите двигателя, за да проверите дали запалването работи правилно.

Кога се сменят запалителни свещи? 4

Какво ще се случи, ако не смените запалителните свещи и продължите да карате?

В началото обърнахме внимание на това кога се сменят запалителните свещи, какви са симптомите, които показват, че са за смяна и дори ви показахме стъпка по стъпка как да ги смените собственоръчно. Ако след всичко се питате дали не можете просто да продължите да си карате със старите свещи, ще ви кажем следното…

Никой няма да ви каже нищо, ако решите да не обръщате внимание на симптомите и указанията на производителя на автомобила си. И да, ако почиствате редовно свещите, най-вероятно ще можете да продължите да карате с тях още известно време, но в крайна сметка няма да постигнете нищо друго, освен да си докарате допълнителни проблеми. Защото запалителните свещи след определен пробег започват лека - полека да се разрушават, по тях се натрупват големи количества мръсотия и въглерод и в един момент искате или не, просто ще трябва да ги смените, защото автомобилът ви няма да помръдне от мястото си.

Ако решите да си причините подобни главоболия, вместо да смените свещите навреме, това е ваш избор, но струва ли си да го правите? Мислим, че и сами разбирате, че това не е най-добрата идея, която може да ви хрумне.

Затова нашият съвет е да сменяте запалителните свещи във времето, което е определил производителя на автомобила (или ако забележите някой от изброените по-горе симптоми) и да не пестите пари при покупката им.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация