Кога се проверява маслото на колата?

  • Mar 1, 2023

Купили сте си кола, в сервиза са ѝ сменили маслото и вие сте спокойни, че сте се погрижили за двигателя ѝ. Това означава ли, че до следващата подмяна на маслото не се налага да го проверявате или не е съвсем така?

А кога трябва да се проверява маслото на колата? Нали в документацията на колата пише на колко километра трябва да го смените? Защо ви е изобщо да го проверявате?

Моторното масло на колата е изключително важно за ефективната работа на двигателя. Работата му е да смазва вътрешните движещи се части на двигателя, да ги предпазва от бързо износване, да поддържа двигателя чист, предотвратявайки натрупванията на мръсотия и да не му позволява да прегрее.

Кога се проверява маслото на колата? 2

Докато си върши работата обаче, маслото е подложено на екстремни условия. С всеки изминат километър то малко по малко намалява, добавките му намаляват своето действие, в него попадат метални абразивни частици, натрупва се мръсотия, утаява се вода

Да, автомобила ви има индикаторна лампа за маслото, но знаете ли, че тя предупреждава за налягането на маслото, а не за неговото ниво?

Затова, ако искате да сте спокойни, че маслото на колата ви е в добро състояние и в нормалните за ефективната работа на двигателя количества се налага да го проверявате редовно.

 

Редовно, редовно, колко е редовно?

Тук ни хванахте! И то не защото не знаем, а защото на въпроса: „Кога трябва да се проверява маслото на колата?” има поне няколко отговора и всичките са верни. Според някой от експертите, маслото е добре да се проверява на всеки две седмици, според други проверката е задължителна преди всяко дълго пътуване, а според трети - нивото и състоянието на маслото се проверява на около 1000 км. пробег.

Ако искате нашето мнение, можем да ви кажем, че според нас е добре поне веднъж месечно да отделите няколко минутки от времето си, за да направите една бърза проверка на маслото на двигателя.

 

Как да направите проверката?

Действието е наистина елементарно и дори и никога до сега да не ви се е налагало да го правите, ще се справите без никакви проблеми. Това, което ви е необходимо е чисто и просто един чист… парцал.

Ето как се прави проверка на масло на колата

Препоръчително да проверявате маслото на колата или на студен двигател (например, преди да тръгнете за работа) или ако двигателят е работил да изчакате около 5 - 10 минути след изключването му, за да се охлади. Така ще дадете възможност на маслото да се стече напълно и ще можете да направите по-точно измерване.

Вдигнете капака на колата и открийте измервателната пръчка (обикновено е в ярък цвят и лесно ще я откриете). Извадете я и я избършете с чистия парцал. След това потопете пръчката отново, изчакайте няколко секунди и я извадете.

Сега ви остава само да оцените състоянието на маслото:

Ниво

Първото нещо, което трябва да направите е да погледнете какво е нивото на маслото. На всяка измервателна пръчка (сонда) има изписано „min” и „max”, затова погледнете до къде се е отбелязало маслото по пръчката. Ако е по средата, между „min” и max”, това означава, че нивото му е наред, но ако е под „min” ще трябва да долеете масло.

Кога се проверява маслото на колата? 3

Цвят и консистенция

Ако маслото е кафяво, чисто и прозрачно, всичко е наред. Ако обаче е черно или с вид на мляко с кафе, най-вероятно имате проблем и ще трябва да посетите сервиз. Погледнете внимателно и за метални частици, тъй като ако има такива в маслото, това може да означава, че има вътрешни повреди по двигателя.

Ако всичко е наред и нивото е точно каквото трябва, цветът е добър и няма метални частици, тогава забършете отново измервателната сонда и я поставете я на мястото ѝ и продължавайте да карате автомобила си до следващата проверка на маслото.  Ако нивото е под минималното означение, тогава трябва да долеете масло.

Ето как става това

Първо ще ви трябва масло, но не какво да е масло, а масло точно за вашата кола. Във всяка една техническа документация, която придружава всеки автомобил има точни и ясни указания от производителя какво масло е подходящо за конкретна марка и модел автомобил.

Затова не експериментирайте, а следвайте препоръките и се сдобийте с точното за вашия автомобил.

За да добавите маслото, просто трябва да свалите капачката за наливане на масло, която се намира отгоре на двигателя, да поставите една фуния в отвора (за да не разливате масло) и да добавите ново масло.

Сега… тук има една тънкост и тя е да добавяте бавно, по малко и да проверявате нивото. Започнете с половин четвърт, изчакайте малко и проверете нивото. Ако нивото все още е под минималната линия или близо до нея, добавете още малко и пак проверете. Достигне ли по средата между минимално и максимално сте си свършили работата и ви остава само да затворите здраво капачката и сте готови.

 

Колко често трябва да сменяте маслото на колата?

Вече стана ясно кога трябва да се проверява маслото на колата, но нали не мислите, че е достатъчно само да го проверявате и да доливате, когато се налага? Колкото и стриктно да го проверявате, след определен период от време се налага да го смените изцяло.

Кога точно трябва да смените маслото на вашата кола ще разберете най-лесно, ако просто погледнете препоръките на производителя или проверите датата, на която предишния собственик на автомобила е вписал като последна смяна на маслото.

Кога се проверява маслото на колата? 4

Различните производители определят различно време за смяна на маслото, но като цяло повечето се придържат към периода веднъж на 15 000 или на 20 000 км. пробег.

Според нас обаче, подмяната е добре да бъде извършена на около 10 000 км. пробег, просто за да сте спокойни, че всичко е наред.

Съветваме ви също така, дори и да не карате редовно автомобила и той да стои през повечето време в гараж, да му сменяте маслото поне веднъж годишно, тъй като дори и да не го карате маслото пак губи свойствата си.

 

Как да смените маслото на колата?

Ако сте много, ама наистина много зле с техническата част или никак не ви се занимава, тогава можете просто да запалите колата и да я закарате в сервиз, където ще проверят и ще сменят маслото, докато вие изпиете едно кафе наблизо.

Но ако имате малко време и поназнайвате нещичко за устройството на автомобила, можете спокойно да си спестите някой лев и да се справите сами.

Целият процес по смяна на маслото включва няколко основни процедури: източване на старото масло, подмяна на маслен филтър, наливане на новото масло, проверка за течове и проверка на качеството на свършената работа.

За подмяната ще са ви необходими още: удобен съд, в който да се изтече отработеното масло, фуния (за да налеете новото), малки чисти кърпи или парцали, основни инструменти за развиване и завиване на болтчета (за където се наложи).

 

Не забравяйте маслото и масления филтър!

  • Стартирайте двигателя и направете едно „кръгче” на квартала за около 5 минути. Това се налага, тъй като когато маслото е студено, то намалява вискозитета си и става малко по-гъсто и по-трудно ще го смените. Затова нека двигателя да поработи няколко минутки, за да може маслото да увеличи вискозитета си. След като маслото се затопли, не бързайте да го източвате, а го оставете малко да се охлади и едва тогава започнете да действате.
  • Обезопасете колата и я повдигнете
  • Открийте капачката на картера, поставете съда точно под мястото, от където ще потече маслото и развийте капачката. Оставете маслото да се изтече напълно и затворете дренажния отвор.

Кога се проверява маслото на колата? 5

  • За малко да забравим! Ако масления филтър на колата ви се намира в горната част на двигателя, тогава преди да източите маслото първо трябва да махнете филтъра, тъй като ако премахнете филтъра, след като сте източили маслото рискувате маслото, което е останало по филтъра са се върне към двигателя и в крайна сметка в него да остане от старото масло.
  • Ако обаче филтъра ви е разположен в долната част на двигателя, няма никакъв проблем първо да източите маслото, а след това да свалите масления филтър.
  • Сменете масления филтър с нов. Поставете новия маслен филтър на мястото му, ако се налага подменете и уплътненията и го затегнете добре.
  • Добавете новото масло в двигателя. Открийте маслената капачка и я отвийте. Поставете фунията и налейте маслото. Не бързайте, а наливайте бавно и проверявайте нивото, за да не препълните с масло, тъй като това може да доведе до повреди.
  • Затворете с капачката и направете проверка. Запалете двигателя да поработи няколко минути, за да дадете време на новото масло да циркулира известно време, след това изключете двигателя и го оставете да се поохлади.

След това проверете нивото на маслото както ви показахме малко по-горе в материала. Ако на измервателната пръчка маслото е между „min” и „max” всичко е наред. Сега ви остава само да проверите за течове и ако такива няма впишете датата на смяната в сервизната книжка на колата и сте готови.

 

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация