Какво трябва да покажем в автомобила при евентуална полицейска проверка?

  • Mar 1, 2023

Карате си спокойно колата на път към морето, когато виждате полицай, който ви прави знак да отбиете за проверка. В момента, в който виждате стоп палката се питате дали имате всичко необходимо, което се изисква при проверка на пътя, но сте притеснени и не се сещате.

Какво трябва да покажем в автомобила при евентуална полицейска проверка? 2

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ДОКУМЕНТИ, СТИКЕРИ И АКСЕСОАРИ, КОИТО ДА ПРЕДСТАВИТЕ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА ПОЛИЦЕЙСКА ПРОВЕРКА

Функцията на Пътна полиция като контролен орган е ясно регламентирана в Закона за движение и в Закона за МВР.

Според Правилника на прилагането ѝ, при евентуална полицейска проверка контролните органи имат право да ви поискат да представите:

  • Документ за идентификация и установяване на самоличност (лична карта или задграничен паспорт, ако пътуването е задгранично и се изисква представянето на такъв паспорт).
  • Документ, че сте правоспособен шофьор, контролен талон. Ако поради някаква причина талонът ви е бил отнет от КАТ, трябва да носите препис от акта и да го представите при проверката.
  • Талон на вашето МПС.
  • Документ, че имате сключена застраховка “Гражданска отговорност”.

Освен всички тези документи проверяващите полицаи ще погледнат дали на предното стъкло имате залепен стикер за преминат годишен технически преглед.

Към всички изброени до тук стикери, от 12.06.2021 година в страната ни се въвеждат и задължителни еко стикери, които ще бъдат поставяни по време на техническия преглед на колата. Те също трябва да са поставени на видно място върху  стъкло на вашето МПС.

Задължително е и в автомобила си винаги да имате:

  • Аптечка
  • Пожарогасител
  • Триъгълник
  • Резервна гума
  • Светлоотразителна жилетка

Казваме ви това, тъй като пътните полицаи имат право да поискат да им ги представите по време на проверката.

 

КАК ДА СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ХОРАТА, КОИТО ВИ СПИРАТ ИМАТ ПРАВО ДА ИЗВЪРШВАТ ПРОВЕРКА?

Преди да спрете за проверка първо огледайте добре полицаите. Служителите трябва да са облечени в полицейски униформи в тъмносин цвят и да носят светлоотразителни жилетки в жълт цвят, на гърба на които има надпис “Пътна полиция”.

Уверете се също така и че стоп - палката, с която ви показват да отбиете, и автомобила имат обозначение “Полиция” или “Пътна полиция”.

Хубаво е да сте наясно, че за проверка могат да ви спрат не само служители на КАТ, но и от “Гранична полиция”, СИГМА или от “Охранителна полиция”.

Последните могат да ви спрат за общополицейска проверка (да поискат личните документи на вас и спътниците ви, да проверят регистрационните номера и регистрацията на МПС и т. н.), но нямат право да ви спират за нарушения на Закона за движение.

Какво трябва да покажем в автомобила при евентуална полицейска проверка? 3

КОГА СПИРАНЕТО НА АВТОМОБИЛА Е ИЗВЪРШЕНО ПРАВИЛНО?

Полицейската проверка е извършена правилно, когато:

  • Пътните полицаи са в екип от двама и са със специално оборудван и обозначен автомобил. Върху  полицейският автомобил трябва да има стикер, който показва, че по време на проверката всичко се записва.

Аудио и видео записът е задължителен, за да сте спокойни, че проверката е извършена според протокола. Записът  и се съхранява за период от 1 месец и може да ви послужи, ако искате да оспорите съставен акт. Щом мине месец, записът се изтрива.

  • Проверяващите са застанали са срещу движението на пътното платно, в близост до банкета и да са  добре видими. Това означава, че НЕ бива  да са скрити зад табели, храсти, завои, преди или след кръстовища  и т. н., и т. н.
  • Подават сигнал със сигналната палка или с ръка. Ако ви спрат в тъмната част на денонощието, знакът за отбиване от движението е описване на полукръг с помощта на фенерче излъчващо ярка светлина.
  • Преди проверката се представят, идентифицирайки се със звание, име и полицейската структура, към която принадлежат. Освен това трябва да посочат причината, поради която ви спират за проверка и да покажат служебната си карта, ако се усъмните в тяхната легитимност и им я поискате.

Ако някоя от гореизброените точки не бъде спазена, имате право да оспорите легитимността на проверката в тридневен срок. А ако се установи, че проверяващият екип наистина не е спазил процедурата, то същия подлежи на наказание.

 

КОГА ПОЛИЦАИТЕ ОТ КАТ МОГАТ ДА ВИ СПРАТ ЗА ПРОВЕРКА?

Можете да “видите стоп - палката” в следните случаи:

  • Поведението ви на пътя е неадекватно.
  • Извършили сте нарушение.
  • Участвали сте в ПТП и сте опитали да избягате.
  • Има подадена информация, че сте извършили престъпление.
  • За рутинна проверка и без конкретна причина.

Какво трябва да покажем в автомобила при евентуална полицейска проверка? 4

ПРОВЕРКИ, КОИТО ОТ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ МОГАТ ДА ИЗВЪРШВАТ В ОПРЕДЕЛЕНИ СЛУЧАИ

 

Проверка и обиск на водача, спътниците му, личните им вещи и превозното средство

Това е проверка, която не може да се извършва без основание от страната на Пътна полиция. Според Закона, този вид задълбочени проверки се извършват единствено, ако има получена достоверна информация, че лицето, някой от спътниците му са извършили престъпление или друго обществено закононарушение, пренасят забранени предмети или вещества и други.

Ако при спиране за рутинна проверка служителите поискат да направят подобно претърсване вие имате право да поискате обяснение на какво основание се извършва обиска. Имате също така и правото да поискате причините за обиска да бъдат описани при изготвянето на протокола.

 

Проверка за алкохол и наркотични вещества

Проверките, провеждани от пътните полицаи за наличие на алкохол и други вещества в кръвта се доста чести и е напълно възможно и вие да бъдете спрени и тествани.

Тестът за алкохол се извършва на място от пътните полицаи и включва проверка с уред за измерване на нивата на алкохол в дъха на шофьора.

Добре е да знаете, че ако при подобна проверка се окаже, че имате алкохол в кръвта си над 0.5 промила подлежите на административно наказание. Ако промилите са над 1,2 подлежите на наказание според НК (Наказателен Кодекс).

Ако бъдете подложени на подобна проверка и се усъмните в отчетените от дрегера промили, имате право да поискате и да ви бъде предоставен нов накрайник на уреда, за да се направи повторна проверка.

В правото сте и да поискате да ви бъде направен кръвен тест и да поискате от полицаите да ви издадат талон за изследване в лаборатория на медицинско заведение.

В този случай обаче трябва да сте наясно, че имате на разположение 45 минути, за да се подложите на изследването, ако са ви спрели в населено място и два часа, ако сте извън населено място.

Проверката за употреба на наркотични вещества се извършва с полеви тестове, които отчитат концентрацията на наркотик в слюнката.

Полевите тестове измерват концентрацията в нанограм на милилитър и могат да “хванат”:

  • Опиати (хероин, кодеин, морфин)
  • Кокаин и производните му
  • Марихуана, хашиш, канабис
  • Екстази, амфетамин, метамфетамин
  • Бенодиазепин и неговите производни и други

Ако при извършени полеви тестове пробата е положителна за наличие на определено наркотично вещество следва да се направи анализ с GS - MS или друг метод. Анализът се извършва чрез вземане на проба от кръвта или слюнката и резултатите от него имат доказателствена стойност в съда.

Важно е да знаете, че ако откажете проверка за алкохол или наркотици чрез техническо средство (дрегер или полеви тест за наркотици) полицаите са задължени да ви издадат талон за кръвно изследване.

Ако въпреки това откажете да дадете проба подлежите на много сурово наказание като глоба от 2000 лв и отнемане на книжката за срок от 2 години.

 

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Преди да седнете зад волана се уверете, че всички документи са налични, проверете за аптечка, пожарогасител и резервна гума, уверете се, че стикерите са си на място.

Карайте внимателно, не консумирайте алкохол, не приемайте наркотични вещества и спазвайте ограниченията. Така, ако ви спрат за рутинна проверка няма от какво да се притеснявате. Приятен път.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация