Какво представлява смяната на накладки?

  • Mar 1, 2023

Накладките са елемент от спирачната система, благодарение на които в действителност се осъществява спирането на превозното средство. Принципът им на работа е сравнително прост и може да се опише най-общо по следния начин: Когато натиснете педала на спирачката, енергията от това ваше действие се предава посредством хидравлична система към накладките, които от своя страна притискат спирачните дискове, принуждавайки ги да забавят въртенето на колелата на автомобила така, че той да спре движението си.

Тъй като накладките компресират дисковете от двете страни, оказвайки върху тях голямо натоварване и триене, те са подложени на много големи натоварвания, което води до изтъняване и деформации. А това от своя страна ги превръща в едни от най-често подменяните елементи от спирачната система на автомобила.

Какво представлява смяната на накладки? 2

Кога се сменят накладките?

Истината е, че времето, в което се налага подмяна на накладките зависи до много голяма степен от начина и стила ви на шофиране, както и от терена, по който обикновено шофирате. Ако шофирате спокойно, без да натискате често спирачките, може да изминете повече от 50 000 - 60 000 км. преди да се наложи смяна, но ако шофирате по-агресивно, подмяната може да стане наложителна, преди да сте изминали и 30 000 км.

 

Как да разберете, че накладките са за смяна?

Ако когато натиснете спирачките усетите, че автомобилът ви спира все по-бавно и дълго, това най-вероятно се дължи на изтънелите накладки.

Ако при натискане на спирачките, спирачната система се държи странно и автомобилът ви при спиране поднася на една страна, това също е индикация, че е време да помислите за смяна на накладките.

Ако при натискане на спирачките накладките започнете все по-често да чувате неприятни, стържещи звуци на метал в метал, това също означава, че имате проблем с накладките и трябва да им обърнете сериозно внимание.

Дори и да пренебрегнете всички тези симптоми, ако накладките ви са за смяна, индикаторът в колата ви ще започне да свети и да ви предупреждава, че тези елементи на спирачната система спешно се нуждаят от преглед и подмяна.

 

Какво представлява смяната на накладки?

Смяната на накладки не е толкова сложна и не изисква специализирани знания и умения, но не е и толкова проста като смяната на гума например.

И все пак, тези от вас, които винаги са искали да пробват техническите си възможности и да извършат смяната на накладките сами ще се зарадват, когато кажем, че подмяната на тази част от спирачната система на автомобила е напълно възможна и в домашния гараж (работилница).

 

Необходими инструменти

 

Инструментите, които ще са ви необходими, за да смените накладките не са специализирани и вие или вече ги имате в работилницата си, или можете лесно да си ги набавите от всеки онлайн или офлайн магазин.

Това, което ще ви е необходимо е:

С - образна скоба

 

Те се използва за оказване на натиск върху дебеломера и буталото и ще ви помогне да върнете спирачките в първоначалното им положение щом смените накладките.

Гаечен ключ

 

Ключовете ще са ви необходими, за да разхлабите лесно болтовете на челюстите.

Гаечен ключ за развиване на гайките на колелата
Чифт ръкавици и защитни очила

 

 

 

Макар, че голяма част от монтьорите у нас все още пренебрегват предпазните средства, не го правете и вие, тъй като те наистина изпълняват предназначението си да ви защитят по време на ремонта.

Нови спирачни накладки

 

При избора на накладки трябва да се съобразите с изискванията на производителя на вашия модел и марка автомобил.

Какво представлява смяната на накладки? 3Какво представлява смяната на накладки? 4

Подготовка за смяна на накладките

 

Ако сте си набавили всички необходими инструменти за смяната, преди да преминете към действие, първо трябва да подготвите автомобила.

За целта, с помощта на гаечен ключ разхлабете леко гайките на колелото. Не ги разхлабвайте до край, а само колкото да ви е по-лесно по-късно.

Щом развиете леко гайките на колелото, повдигнете колата от земята. Можете да използвате крик или нещо друго, стига то да ви осигури необходимата стабилност и възможност да извършите смяната на накладките напълно безопасно.

Вдигнете ли колата, ви остава да развиете напълно гайките и да свалите гумата от превозното средство.

Приключите ли с подготовката, сте напълно готови да преминете към същинската част, а именно, да разберете какво представлява смяната на накладките.

 

Отстраняване на старите накладки

 

За да премахнете износените накладки първо трябва да отстраните челюстите. Можете да го направите като развиете болтовете, които ги държат на мястото им. След като махнете напълно болтовете, повдигнете челюстите над спирачния диск (те все още ще са закрепени към спирачните тръби на колата).

Важно! В никакъв случай, не оставяйте челюстите да висят от спирачните тръби, тъй като тежестта им може да причини щети на тръбопровода и да ви докара още по-големи неприятности. Затова, когато развиете болтовете, прикрепете с помощта на тел или нещо подобно челюстите към най-близките части на окачването, за да не ви пречат да работите.

След като изместите челюстите, полето ви за работа е напълно открито и можете да се заемете с премахването на износените накладки.

Преди това не забравяйте да огледате внимателно спирачния диск за вдлъбнатини, износвания или надрасквания. Ако забележите такива, може би е време да помислите за подмяна и на спирачния диск заедно с накладките.

Ако всичко с диска е наред, тогава спокойно можете да преминете към премахване на накладките. Обикновено те се държат или с болтове, или се прищипват и закрепват с метални скоби. Просто открийте къде и какво е захващането, развийте болтовете и махнете изтънелите стари накладки.

 

Поставяне на нови накладки

 

Преди да поставите новите накладки е препоръчително да нанесете малко смазочна грес върху гърба им. Съветваме ви да намажете гърбовете на накладките с малко грес, тъй като когато накладките са нови, при натискане на спирачките, ако те нямат грес ще чувате ужасно скърцане и неприятни шумове. Слагайки малко грес, ще си спестите до голяма степен тези неприятни шумове.

Само трябва да сте много внимателни с намазването, за да не объркате и да сложите грес и върху предната част на накладките или не дай Боже върху спирачния диск, тъй като това ще бъде непростима грешка!

Когато се опитате да поставите новите накладки, ще забележите, че трудно се побират на мястото си, защото са по-дебели. Това не бива изобщо да ви притеснява. Новите накладки трудно се побират на мястото си, защото когато накладките се износят, буталото вътре в сглобката на челюстите се приспособява към тяхната ширина.

За да наместите новите накладки без проблем се налага да върнете буталото в първоначалното му положение. Това става с помощта на С - образната скоба, която трябва да поставите върху винта на буталото. Когато завъртите винта с инструмента, пръстенът ще увеличи налягането на буталото. Продължавайте да завъртате, докато буталото се върне в първоначалното си положение.

След като върнете буталото ви остава само да поставите новите накладки на мястото им. Ако ви е трудно да ги поставите с ръце, можете да използвате гумен чук, с помощта на който да ги закрепите стабилно на местата им.

Поставите ли накладките, монтирайте отново шпилките или болтовете, които ги държат и работата ви е почти напълно приключила.

Предпоследният етап при смяна на накладките включва да върнете спирачните челюсти на мястото им върху спирачния диск. Уверете се, че всичко приляга добре на мястото си и завийте всички болтове и гайки. За да сте спокойни, че работата е добре свършена, натиснете няколко пъти педала на спирачката.

Последната част от смяната е най-лесна. Просто трябва да поставите колелото обратно, да затегнете гайките и да спуснете автомобила на земята. (Ако имате под ръка динамометричен ключ, използвайте го, за да завиете добре гайките на гумите).

Добре е, преди да направите тест да погледнете нивото на спирачната течност и ако се налага да долеете.

Какво представлява смяната на накладки? 5

Тест на новите накладки

 

Подмяната е факт и сега ви остава само да направите един последен тест, за да сте сигурни, че всичко е наред.

За целта се уверете, че автомобилът ви е паркиран на равно място, влезте в него и „напомпете” спирачките 10 - 20 пъти, за да се уверите, че накладките са поставени правилно.

Ако всичко ви се струва наред, стартирайте автомобила си и изпробвайте как се държи спирачната система на пътя. Открийте някоя тиха уличка или полигон за тестове и направете следния тест:

Направете една обиколка на ниска скорост и натиснете спирачката. Ако автомобилът спре без проблеми, увеличете скоростта и отново натиснете спирачката. Повторете теста няколко пъти, като всеки път увеличавате скоростта с малко повече.

По време на тестовете слушайте внимателно. Ако чувате скърцане, това не е проблем, тъй като новите накладки скърцат известно време след подмяната (докато се наместят съвсем). Ако обаче чувате шум от стържене на метал с метал, това е проблем, тъй като този звук обикновено означава, че сте обърнали накладките и ще трябва да коригирате проблема веднага.

В най-общи линии, това представлява смяната на накладките. Не е нито сложно, нито ще ви отнеме повече от един час и само от вас зависи дали искате да опитате или не.

Ние можем само да ви посъветваме да прецените добре познанията и техническите си способности и да си дадете ясна оценка дали сте в състояние да се справите напълно сами. Казваме това, тъй като към спирачната система на автомобила трябва да се подхожда много внимателно и ако не сте уверени, че ще сте справите добре, по-доброто решение е да оставите смяната на накладките на професионалистите.

В единия случай (ако сами смените накладките) ще спестите някой лев, но в другия ще сте напълно спокойни, че всеки един елемент ще бъде свален, подменен и поставен напълно професионално и когато излезете от сервиза, без никакво притеснение можете да шофирате, без през цялото време да се притеснявате дали правилно сте поставили накладките и дали спирачната система работи напълно ефективно.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация