Какво е пистов ремък и каква марка да изберем?

  Авточасти / Блог / Какво е пистов ремък и каква марка да изберем?

  Автомобилът ви само до преди седмица е работил перфектно, но през последните дни сте започнали да подозирате, че имате някакъв проблем с периферните устройства на двигателя. С всеки изминал ден при стартиране на автомобила чувате по-силно разни странни звуци и шумове, става ви по-трудно да се справяте със сервоуправлението на волана, а когато решите да включите климатика той не работи както трябва.

  На това отгоре двигателят ви е започнал да загрява доста и когато увеличите скоростта се усилва и ужасно неприятното скърцане и „плющене” като от камшик. Ако някой от тези симптоми са наистина на лице, трябва да ви съобщим, че най-вероятно имате проблем с пистовия ремък.

  ПИСТОВ РЕМЪК

  Какво е пистов ремък и защо проблемите ви да се дължат точно на него?

  Най-кратко обяснение, което можем да дадем е, че това е вид автомобилен консуматив, който представлява дълга, тясна лента, която е изработена от гума.

  Тази лента (колан, серпентинен ремък, „змийски ремък” и т. н.) „работи”, като се придвижва с помощта на ролки, които пък са закрепени за всички важни периферни компоненти на двигателя (алтернатор, водна помпа, климатик, управление на волана и други). Казано в прав текст… Задачата на пистовия ремък е да задвижва цялата тази периферия, за да може от своя страна пък тя да изпълнява своите основни функции.

  Как става това?

  Вече споделихме, че пистовия ремък е поставен върху ролките на периферните компоненти, но не казахме, че е поставен и върху ролката на коляновия вал, който де факто задвижва двигателя. Когато коляновия вал се задвижи, едновременно с него се задвижва и пистовия ремък, а неговото движение задвижва и всички компоненти, които се необходими за добрата и правилна работа на двигателя и съответно на автомобила.

  Видове ремъци

  Клиновидни ремъци

  Преди 1990 година почти всички автомобили са имали не само един, а няколко ремъка. Тези ремъци се наричат клиновидни и макар че в наши дни не се срещат често, ако карате по-стара кола е възможно и вие да имате такива. Клиновидните ремъци изпълняват същите функции като съвременните пистови ремъци, а техните предимства са:

  • ако клиновиден ремък се скъса, той няма да нанесе поражения на всички периферни компоненти на двигателя и няма опасност да останете на пътя
  • тъй като са сравнително къси, рядко се случва подобен ремък да се разтегне и отпусне.

  Минусите на клиновидните ремъци са:

  • много по-краткия им експлоатационен живот
  • сложната смяна
  • трудността, която е възможно да срещнете, ако искате да закупите клиновиден ремък в наши дни. (Почти няма да откриете магазин за авточасти, който да предлага някакво разнообразие от този вид ремъци)

  Пистови ремъци

  Този вид ремъци (за който подготвихме и този материал) заменят почти изцяло клиновидните ремъци и към момента са стандарт и се използват във всички съвременни модели автомобили. Пистовите ремъци представляват единични, гъвкави, непрекъснати ленти, които са изработени от много издръжлив гумен материал, който е допълнително подсилен с текстилни или метални нишки.

  Плюсовете на пистовите ремъци са:

  • лесната поддръжка и смяна
  • сравнително достъпната цена
  • разнообразието от модели и размери
  • дълъг експлоатационен живот

  Негативите са:

  • ако ремъкът се разхлаби, това може да причини проблеми на една или на всички периферни системи на двигателя
  • ако се скъса, това обикновено води до сериозни щети по самия двигател на автомобила

  Еластични ремъци

  Този вид ремъци са от най-ново поколение и тепърва започват да навлизат масово при оборудването на автомобилите. Към момента с подобни ремъци са снабдени само някои от най-новите автомобили. Особеното при еластичните ремъци, че те не се нуждаят от обтегачи, тъй като могат сами да се саморегулират.

  Марки и модели пистови ремъци

  Мислим, че стана малко по-ясно какво е пистов ремък, но коя марка да изберете? За да ви улесним, ще ви представим някой от най-популярните марки пистови ремъци според световните класации за 2019 година.

  Bando

  Марката Bando съществува от много години на пазара и отдавна се е наложила като една от марките, които произвеждат и предлагат пистови ремъци от високо качество. Това, което отличава Bando от останалите марки е, че се придържат стриктно към ОЕМ спецификациите и разнообразието от размери на пистовите ремъци, които предлагат е изключително голямо. Пистовите ремъци Bando:

  • са изработени от висококачествен каучук
  • имат висока термоустойчивост
  •  доста леки и гъвкави са
  • имат дълъг експлоатационен живот

  Continental

  Това е една от марките, която ще ви препоръчат в почти всички сервизи и това никак не е случайно. Пистовите ремъци Continental се отличават с подобрена конструкция и материал, което ги прави изключително издръжливи на напрежение.

  Всеки един модел на пистов ремък с марката Continental е проектиран така, че да осигури перфектно прилагане и да може да се инсталира и деинсталира бързо и много лесно. Единственото нещо, което може да помрачи леко удоволствието от покупката на пистов ремък Continental е по-високата му цена в сравнение с останалите марки, но за сметка на тази по-висока цена вие ще получите ремък с отлично качество и страхотни характеристики.

  Забележка! Ако се спрете на тази марка ремъци обърнете специално внимание на размера, тъй като Continental често са с размери, които са големи с някой двигатели!

  ремък CONTITECH

  Dayco

  Dayco е добре известна марка, която предлага висококачествени пистови ремъци на приемливи цени. Това, което отличава марката е, че нейните продукти са съвместими с много голям процент от произвежданите марки и модели автомобили и че предлага освен пистови ремъци и пълни комплекти (ремък, обтегач, ролки и т. н.)

  Gates

  Чрез своя иновативен производствен процес, Gates създават и предлагат на пазара висококачествени пистови ремъци, които са съвместими с повечето модели превозни средства. Предимствата на пистовите ремъци Gates са:

  • високата им устойчивост
  • здравината на материала, от който са изработени
  • свойството им да намаляват шумовите вибрации

  Bosch

  Тази марка дори не се нуждае от представяне, тъй като е изключителна популярна в света. Пистовите ремъци Bosch, (съвсем логично) са едни от най-предпочитаните от потребителите, които търсят качество и дълготрайност на автомобилния консуматив, който купуват.

  Как правилно да изберете пистов ремък?

  Ако досега не ви се е налагало да сменяте пистов ремък, напълно е възможно да се затрудните при избора му, тъй като в търговската мрежа се предлага не разнообразие, а направо изобилие от марки, модели и размери на пистови ремъци. За да улесним възможно най-много задачата ви, ние ви съветваме, преди да се ангажирате с покупката да обърнете внимание на следните неща:

  Материал, използван при производството на пистови ремъци

  Материалите, които са вложени в изработката на ремъка определят неговата трайност и устойчивост, затова и нашият съвет е да започнете оттам. По-голямата част от пистовите ремъци, които се предлагат на пазара са изработени от етилен пропилен, тъй като този материал има висока якост и устойчивост. Възможно е обаче да откриете ремъци, които са произведени от неопрен и ако случайно попаднете на подобен ремък, съветваме ви да пропуснете покупката му, тъй като няма да е много издръжлив. Ако обаче се натъкнете на пистов ремък произведен от EPDM (етилен - пропилен - диен - монер), изобщо не се колебайте, тъй като този материал може да предложи консистенция, сила, здравина и издръжливост, които нито един от останалите използвани материали не могат.

  Размер

  Следващото нещо, в което трябва да сте абсолютно сигурни е размерът на пистовия ремък. За целта трябва да сравните VIN номерата на стария и на новия ремък или ако не можете да откриете номерата да погледнете в ръководството на автомобила си, където задължително е описан точния размер. Ако случайно не можете нито да сравните номерата, нито откривате ръководството, тогава можете да измерите дължината на стария колан и да закупите един размер по-малък.

  Съвместимост

  Ако пистовия ремък не е съвместим с двигателя на колата ви, то съвсем логично той няма да ви свърши никаква работа. Съвместимостта на ремъка ще откриете лесно, тъй като всички производители посочват точно и ясно кои са марките и моделите автомобили, за които са предназначени пистовите ремъци, които предлагат.

  Други компоненти за смяна

  Понякога се налага да смените не само ремъка, но и всички негови допълнителни компоненти като обтегач, ролки и т. н., и т. н. Затова преди покупката помислете добре и ако решите, че е добре или че се налага подобна смяна, ние ви съветваме да не купувате ремъка и компонентите му отделно, а направо да закупите пълен комплект. Така не само ще си спестите време и пари, но и ще се спокойни, че няма да има никакво разминаване между компонентите и ремъка.

  pistovi remyci

  Марка

  Въпреки, че ако се поразровите със сигурност ще бюджетни пистови ремъци на доста ниски цени, ние ви препоръчваме да не правите грешката да се доверявате на неизвестни производители. Най-сигурният вариант, че консуматива, който ще закупите и смените ще е с високо качество и отлични характеристики е да се спрете на някоя от популярните марки.

  Цена

  Цените на пистовите ремъци наистина варират доста (според размера, модела автомобил, марката и т. н.), но е добре когато купувате подобен продукт да не се влияете единствено от цената и да избирате ремък, който се предлага на възможно най-ниската цена. Не забравяйте, че ще сложите този ремък на вашето превозно средство и той трябва да е с достатъчно добри характеристики, за да ви служи по-дълго време без проблеми. Затова, ако търсите нашето мнение можем да ви посъветваме да не гледате единствено цената, а да търсите марката, която ви предлага възможно най-добри характеристики на пистовия ремък, който искате да закупите

  Магазин

  Тук единствения съвет, който можем да ви дадем е да пазарувате от магазини, които са ви познати или които са утвърдени като стабилни, надеждни и предлагащи единствено авто продукти от популярни марки и с отлично качество.