Какво е двойка бутало в кола?

  • Mar 1, 2023

Когато става въпрос за ремонт на горивната система на дизелов двигател, често можете да чуете термина “двойка бутала”.

Ако сте от тези, които искат да научат повече за това какво представлява двойката бутала при автомобилите , тяхната функция и откриване на признаците на повреда, тази статия е за вас.

Какво е двойка бутало в кола? 2

Какво представляват двойките бутала?

Двойката бутала са специален по вид механизъм, който е важна част от автомобилната система. Те представляват две малки части, които са елементи на горивната помпа с високо налягане (инжекционната помпа).

Една от тези две части се нарича “бутало”, което е вдлъбнато, а другата се нарича “втулка”, която се характеризира  с дебели стени и се вмъква в първата част.

Буталото играе ролята на изместител на гориво от втулката. Неговата задача е да създаде високо налягане в автомобилната система за подаване на гориво.

 

Принцип на работа на двойката бутала

Механизмът двойка бутала не се използва в помпите за дизелови двигатели. Подобен механизъм на този има в газоразпределителния механизъм, който се среща в хидравличните компенсатори.

Тези два механизма имат почти един и същ принцип на действие. Буталото , което се намира във втулката, се премества в резултат от възвратно-постъпателните действия и след като разрезите и отворите на тези две части съвпаднат помежду си, горивната течност влиза в кухината и бива изпомпена в главната линия.

Например, ако обърнем внимание на дизеловата инжекционна помпа, тя изпомпва дизелово гориво от основния резервоар в тръбата за високо налягане.

Какво е двойка бутало в кола? 3

След това горивото преминава в цилиндрите на двигателя под много високо налягане и се разпределя вътре в тях в зависимост от конструкцията на горивната система.

При този механизъм двойката бутало е главният елемент, който генерира необходимото налягане.

Когато инжекционната помпа заработи възвратните пръти и буталните пръти на задвижащия механизъм придвижват буталото нагоре и надолу във втулката на буталото.

Така помпата изсмуква дизелово гориво през маркучи от резервоара за гориво и го изпомпва в затворен резервоар.В резултат от това в горивото се създава налягане.

Инжекционната помпа е оборудвана със серия от клапани, с които да регулира високото налягане. Ролята на тези клапани е да задържат или отвеждат излишното налягане в тази система.

В буталото има неравен прорез, който му помага да дозира горивото, което навлиза в резервоара. Получава се леко аксиално изместване.

Това действие на буталото зависи от позицията на педала за газ в колата. Когато педалът е напълно натиснат имаме максимален просвет, а когато освободим педала за газта- минимален просвет.

За да издържи на пара с високо налягане буталото е направено от здрава стомана и има дебели стени, които са устойчиви на налягане от няколкостотин атмосфери. Така че този механизъм се характеризира с устойчивост дори при големи натоварвания.

Какво е двойка бутало в кола? 4

Факт за двойката бутала е, че двете части са направени така, че да съвпадат само една с друга. Не може например да се използва бутало  от един механизъм и да се комбинира с втулка от друг.

Този механизъм е създаден така, че между двете части да има минимална празнина. По този начин се предотвратява изпускане  на пара в дизеловото гориво.

Затова и при двойката бутала не се препоръчва да се заменя само едната част, тъй като това ще промени параметрите на механизма. А параметрите на този вид автомобилна част се коригират чрез високо прецизно фабрично оборудване.

От височината на работния ход на дадена двойка бутало зависи колко ще е количеството на горивото, което ще се изпомпа по време на един цикъл на буталото. Така се регулира работата на помпата, за да се осъществят обороти на празен ход.

При натискане на педала, буталото прави леко завъртане. И ако прорезът в него е увеличен, до цилиндрите на двигателя ще се достави по-голямо количество гориво.

В момента съществуват различни видове двойки бутала, които предлагат дозиране на гориво по различен начин. Някои от тях се управляват от електрониката на автомобила.

Няма строго зададени точни правила за това как трябва се обслужва двойка бутала на горивната помпа. Има обаче някои неща, които всеки собственик на автомобил може да направи, за да удължи живота на буталната двойка.

Както някои от вас може би вече знаят, специалното гориво, с което работи дизеловият двигател съдържа много на брой микроскопични частици и други примеси като вода, абразивни частици. А при нискокачественото гориво тези микроскопични частици са най-много.

Какво е двойка бутало в кола? 5

Затова и при употреба на гориво с ниско качество има риск от увеличаване на разликата между буталото и втулката.

Дизеловото масло например има ролята да смазва повърхностите на отделните части на двойката бутала. По този начин се намалява триенето между частите след изсъхване и механизмът е защитен от прегряване.

Наличието на минимално количество вода може да се стори на мнозина незначителен проблем, но това всъщност не е така.

Ако в горивната течност има капки вода, съществува риск горивният филм в процепа на двойката бутала да се разруши. В резултат от това механизмът на двойката бутала няма да може да генерира необходимото налягане.

Следователно изборът на гориво с високо качество е важен, ако искаме да избегнем повреждане на двойката бутало.

Предотвратяването на кондензация в линията, както и редовната смяна на горивния филтър също са важни фактори, които спомагат за правилната поддръжка и защита от повреди за двойката бутало.

Редовната смяна на горивния филтър е важна, тъй като ако не се направи навреме, той може да се спука. Така през помпата ще бъде изпомпана замърсена горивна течност с високо съдържание на микрочастици. Това увеличава риска от задръстване на двойката бутала, което на свой ред ще предизвика повреда  помпата.

Оптималната работа на двойката бутала гарантира стабилността на силовия агрегат на автомобила. Като основен елемент на помпата за високо налягане  двойката бутала е важно да е в изправност.

Неправилната диагностика на този автомобилен елемент и липса на проверка създава риск за нестабилна работа на помпата и евентуална повреда.

Какво е двойка бутало в кола? 6

Признаци на неизправност в двойките бутала на автомобила

Най-често те са свързани със следните неща :

  • Трудност при стартиране на агрегата.
  • Внезапна загуба на мощност в двигател с вътрешно горене.
  • Непостоянна скорост при празен ход на двигателя.
  • Повишен разход на гориво.
  • Наличие на странен шум по време на работа на двигателя.

Най-добрият начин да си осигурите спокойствие и да си спестите по-сериозни повреди и смяна на скъпи части вследствие от повредена двойка бутала е като правите редовна диагностика на частите на своя автомобил.

Ако откриете някои от горепосочените симптоми, доверете се на професионалисти със специализирано оборудване, които да установят повредата и да я отстранят.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация