Как се сменя масло на скоростна кутия?

  • Mar 1, 2023

Преди известно време проведохме анкета сред нашите клиенти, за да разберем колко от тях са наясно с функциите, които изпълняват различните масла за елементите на автомобила и знаят ли как се сменят.

От отговорите на повече от половината анкетирани стана ясно, че са информирани, че маслата трябва да бъдат сменяни, но доста често забравят да извършат навременната им смяна просто защото считат, че автомобилите им могат да „изкарат” още малко със старото масло.

Интересно ни беше да научим също така, че докато повечето анкетирани все пак полагат усилия за редовна смяна на двигателното масло, много малък процент са наясно кога, защо и как се сменя маслото на скоростната кутия.

Ако и сред вас има такива, които не са много наясно с функцията на трансмисионната смазочна течност или искат да научат кога и как се сменя, то останете с нас, тъй като сега ще отделим специално внимание върху смяната на смазочната течност на ръчна и автоматична трансмисия.

Как се сменя масло на скоростна кутия? 2

Защо смазочната течност на скоростната кутия се налага да бъде сменяно?

Добрата новина е, скоростната кутия е един от най-стабилните и здрави елементи в автомобила, който в сравнение с останалите елементи дефектира изключително рядко. Това обаче изобщо не означава, че не изисква добра поддръжка, напротив.

И скоростната кутия както всеки един друг елемент, участващ в работата на автомобила е съставена от метални компоненти, които при работата си се трият един в друг. Без масло, което да намали топлината и силата на триене между тях, те скоро ще се износят и това ще доведе до сериозни повреди в скоростната кутия, а оттам и до проблеми с ефективната работа на превозното средство.

Трансмисионното масло гарантира оптимално смазване на всички метални елементи, събира мръсотията и металните стружки, които се отделят по време на съприкосновението на металните елементи и намалява температурата, която се създава при триенето между тях.

За съжаление, смазочната трансмисионна течност „работи” при много тежки и неблагоприятни условия, които постепенно се отразяват на нейната ефективност. Постоянното триене на металните елементи придружено от излагането ѝ на високите температури води до бързо намаляване на защитните ѝ функции.

Почистващите и смазочните свойства на маслото постепенно намаляват, количеството му в процеса на работа също намалява и затова става наложително да бъде сменено с ново.

Едни от първите признаци, че трансмисионното масло е за смяна са наличието на нехарактерните и неприятни шумове в скоростната кутия и затруднения при смяната на скоростите.

 

Кога се подменя трансмисионното масло?

В сравнение с двигателното, смазочното масло на скоростната кутия се сменя доста по-рядко. Обикновено кога трябва да бъде подменено е описано в сервизната книжка на марката и модела автомобил, но специалистите посочват следните препоръчителни интервали:

  • При ръчна скоростна кутия препоръчителното време за смяна е на всеки 100 000 километра.
  • При автоматични трансмисии препоръката е течността да бъде сменена след изминати 90 000 километра.

 

Какво масло се използва?

Правим това уточнение, тъй като маслото за скоростна кутия има различни свойства и характеристики и изключително важно да не се бърка с двигателното масло. Маслото за трансмисии има различна международна стандартизация (ATF) и експертите препоръчват да се ползва само оригинално трансмисионно масло или негови еквиваленти одобрени от производителя на модела и марката автомобил.

 

Как се сменя масло на скоростна кутия?

Достигнахме до въпроса, с който обещахме да ви запознаем по-подробно още в началото на материала.

Смяната на маслото може да бъде извършена както в специализиран сервиз, така и в домашния гараж, ако решите да се пробвате сами. Самата подмяна не е толкова сложна и от вас се иска да се снабдите с подходящото трансмисионно масло и необходимите инструменти и можете да извършите смяната без чужда помощ и в рамките на няколко минути.

Основният инструментариум, от който ще се нуждаете е комплект гаечни ключове или тресчотки, помпа или спринцовка за наливане и източване на течността, чисти парцали, кофа, в която ще източите маслото.

За да улесните процеса на смяна е добре да вдигнете колата на подемник, за да можете да достигнете по-лесно до скоростната кутия и да източите течността изцяло. (Имайте предвид, че повдигане на автомобила само на крик не е опция, тъй като не е особено безопасно).

 

Как се сменя масло на ръчна скоростна кутия?

1.Преди да започнете подмяната се качете в колата и обиколете квартала, за да загреете малко маслото. Това е препоръчително, тъй като когато течността е леко топла се източва по-лесно.

2. Вдигнете автомобила на подемник или го поставете на канал, за да имате по-лесен достъп до трансмисията.

3. Погледнете в книжката за устройството на автомобила къде се намират болтовете, които трябва да развиете. Обикновено болтовете са два - за пълнене и за дренаж.

4. Открийте болта за пълнене и го развийте, но не го вадете.

5. Открийте болта за дренаж и развийте и него, но без да го вадите напълно.

6. Поставете съда, в който ще източвате смазочната течност под резервоара за изтичане и едва тогава извадете дренажния болт и оставете маслото да се изтече напълно.

7. Докато маслото се изтича, почистете добре изпускателния болт. (Обикновено този болт има магнит, който улавя металните стружки и със сигурност ще има натрупана доста мръсотия. Затова го почистете много добре и го подсушете).

8. След като трансмисионното масло се е изтекло напълно поставете обратно изпускателния болт и почистете мястото.

9. Извадете болта за пълнене и с помощта на спринцовка (помпа за масло) или фуния налейте нужното количество нова течност. Следете нивото, за да не налеете прекалено много.

10. Завийте отново болта, почистете мястото и свалете колата от подемника или канала.

 

11. Тествайте, като стартирате колата и покарате няколко пресечки, за да се уверите, че след смяната не се забелязват течове или други проблеми.

Как се сменя масло на скоростна кутия? 3

Как се подменя масло на автоматична скоростна кутия?

В сравнение със смяната на смазочната течност на ръчната скоростна кутия, смяната при автоматичните кутии е доста по-прецизен и сложен и изисква използване на специален апарат за източване и пълнене. Затова и нашият съвет е, ако карате автоматик и не сте по професия механик да не си правите експерименти, а да посетите сервиз, където да извършат смяната на маслото.

Ако все пак мислите, че сте достатъчно опитни и една смяна на течност няма да ви се опре, стъпките, които трябва да предприемете за подмяна на маслото в домашния гараж са следните:

1. Също като при смяната на течността при ръчната скоростна кутия и при автоматичната трябва да затоплите маслото предварително. За целта можете или да оставите автомобила да работи за 4 - 5 на празен ход или да покарате мъничко из квартала.

2. След като течността се е затоплила поставете автомобила в удобна за работа позиция. (Можете да го повдигнете на подемник или да го поставите на канал).

3. Открийте болтовете и развийте първо от едната страна, за да се изтече малко от маслото. Когато количеството понамалее, развийте и останалите болтове и оставете маслото да се изтече нацяло.

4. Вземете „тавата”, в която се е съхранявала течността и я почистете добре от полепналата мръсотия и метални частици.

5. Отстранете старият филтър и уплътнението и ги заменете с нови.

6. След като сте готови завийте отново всички болтове и напълнете с нова течност. От къде се налива течността ще откриете в описанието на автомобила.

7. Тествайте за течове или други проблеми като оставите колата да работи на празен ход или като обиколите около блока.

Повтаряме отново! Смяната на трансмисионното масло на автоматик НЕ Е препоръчително да се извършва в домашни условия, тъй като колкото и да внимавате при смяната, без необходимата машина за източване и пълнене няма да успеете да отстраните напълно старото масло, което означава, че просто ще долеете масло, а няма да го смените изцяло.

Затова препоръката ни е да оставите смяната на механиците в сервиза, които ще използват специализирана техника за смяна на ATF смазочни течности.

Как се сменя масло на скоростна кутия? 4

Нужно ли е да извършвате поддръжка между интервалите за смяна на маслото?

Най-краткия отговор, който можем да дадем е „ДА”. За да сте спокойни, че течността е в допустимите нива и работните ѝ характеристики са добре трябва да проверявате нивото ѝ между сервизните интервали.

 

Как да извършите проверка на маслото?

Проверката на нивото на смазочната течност в ръчна скоростна кутия е малко трудничко, тъй като много малко производители са предвидили да оборудват автомобилите с ръчна трансмисия с подходящ и лесен начин за проверка. Затова, ако и вие шофирате автомобил с ръчна скоростна кутия, най-лесния и добър начин да извършите проверката е като посетите сервиз и помолите механиците там да извършват проверката. Освен да проверят нивото на смазочното масло можете да ги помолите да проверят и качествата му.

Проверката на маслото на автоматична скоростна кутия е доста по-лесно и можете да я извършите и сами. Просто трябва да откриете къде производителите са поставили тест - пръчката, да загреете автомобила за кратко и да потопите пръчката, за да видите какво е нивото на течността.

 

Какво е възможно да се случи, ако не смените трансмисионното масло?

 

Ако поради някаква причина не смените смазочната течност и продължите на карате със старото масло, ще дойде ден, в който ще се наложи да направите ремонт или направо да смените цялата скоростна кутия. Това ще се случи, тъй като когато маслото е старо, то няма да може да изпълнява почистващите и смазочните си функции, тъй като в него ще се натрупат метални частици и мръсотия. Няма да може да се справя и с температурата, а и нивото му ще намалее с времето.

Всичко това ще създаде проблеми с металните елементи на скоростната кутия, а оттам до много, много големи проблеми за вас, тъй като не само че няма да можете да карате колата си, но и ще ви се наложи да се разделите с доста средства за смяна на цялата скоростна кутия.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация