Как се обезвъздушава спирачна система ?

  • Mar 1, 2023

Представете си, че шофирате към любимата дестинация през уикенда, когато изведнъж на пътя ви се озовава опасен обект. Разполагате с частици от секундата, за да реагирате адекватно и да предотвратите евентуален инцидент.

Когато натискате спирачките вие уверено очаквате, че те ще ви спрат навреме. Но все пак как може да бъдете толкова сигурни в тях ? Причината е, защото тези компоненти използват силата на науката и за щастие в по-голямата си част науката никога не ни подвежда.

Как се обезвъздушава спирачна система ? 2

Щом даден обект се движи, като в този случай става въпрос за автомобил, той разполага с енергия. Тази енергия е там, тъй като превозното средство притежава маса и може да развива определена скорост в определена посока. Колкото по-голяма е масата, толкова по-висока е скоростта.

До тук всичко  е отлично, но какво ще стане, ако изведнъж се наложи да спрете? За да преминете безопасно от бързо движение към застой, трябва да отстраните тази енергия. Единственият начин за това е чрез добре познатата спирачна система.

 

Какво представлява спирачната система ?

Всеки знае какво представлява автомобилната спирачна система, но малко хора са наясно какво точно се случва в нея, когато е време да бъде използвана. Оказва се, че натискането на спирачката задейства мигновено няколко процеса. Те съответно разгръщат своите специфични възможности, за да забавят превозното средство.

По принцип системата преминава през три важни процеса :

  • Хидравлично действие
  • Затягащо действие
  • Триене

Спирачките са едни от най-важните и съществени компоненти във всички автомобили. Те се разделят на няколко основни вида, като отново значението им е неимоверно важно. Без тях няма как да се придвижвате, тъй като спирането ще бъде на практика невъзможно.

Това механично устройство, абсорбира енергия от движещата се система посредством своите части. След това благодарение на триенето то успява да забави или изцяло да спре движещото се превозно средство.

Както казахме видовете на които се разделя са следните няколко :

  • Хидравлична спирачна система, работеща на цилиндри, триене и течности
  • Електромагнитна спирачна система, основаваща се на принципа на електро мотор
  • Серво спирачна система още по-разпознаваема, като вакуумно асистентно спиране
  • Механична спирачна система, разчитаща на механични връзки

Как се обезвъздушава спирачна система ? 3

Как функционира при автомобилите ?

Системата функционира чрез помощта на спирачни апарати, които са два вида – Дискови спирачки и Барабанни спирачки. Заедно с техните компоненти вие можете да бъдете сигурни и спокойни, разчитайки на тях.

Обичайно е срещано дисковите да се монтират на предните колела, докато барабанните на задните. В някои от по-модерните автомобили обаче, които са от високопроизводителният клас е възможно да срещнете дискови спирачни и на четирите колела.

Когато водачът натисне спирачния педал се генерира сила, която се усилва от двигателят. Този усилващ ефект кара спирачките да реагират бързо и точно. Генерираната енергия избутва буталото навътре в главният спирачен цилиндър, като по този начин кара спирачната течност да тече под налягане.

Съответно тази течността под налягане успява да достигне до спирачните апарати (дискови спирачки), както и до спирачния цилиндър (барабанни спирачки) и да задейства процеса на спиране.

 

Същност на дисковите спирачки

Течността под налягане с която вече сте запознати започва да навлиза в спирачния апарат, принуждавайки накладките да се придвижат навътре срещу въртящият се диск. Той обикновено е свързан към предните колела.

По този начин, когато спирачната резервната част навлезе в пряк контакт с диска се генерира триене. То от своя страна намалява скоростта на диска, което допринася за намаляването на скоростта и евентуално спиране на място.

Същност на барабанните спирачки

Тук течността под налягане влиза в спирачния цилиндър. Във тяхната вътрешност има бутало, което се движи навън заради конкретната течност. Това външно движение съответно кара спирачните компоненти да се движат към въртящия се барабан.

Веднъж щом те започнат да се трият върху барабана се създава предпоставка, която превръща кинетичната енергия в топлинна и по този начин автомобила спира на място.

Как се обезвъздушава спирачна система ? 4

Кога се налага обезвъздушаване на спирачната система ?

Ако сте като повечето шофьори то със сигурност се досещате за вашите спирачки, едва когато те спрат да работят ефективно. Предполагаме, че повечето от вас не са така и съответно им предоставят на време всички необходими грижи. Тяхното значение е съществено, подобно на двигателното масло.

Спирачната система, като всички останали механизми, не е неразрушима. С течение на времето нейните елементи се влошават и разпадат, попадайки в спирачната течност. От своя страна това е доста лошо за нея, защото по този начин тя ще се захаби много по-бързо от предвиденото.

Наред с това не изключваме възможността и за поява на влага. Тя е доста опасна, тъй като води до ръжда, а тези последствия са сравнително тежки. В най-лошият случай ще загубите компресия и следователно спирачната мощност на автомобила ще намали.

Единственото спасение в такъв случай би било подменянето на всички резервни части, спирачната течност и следователно нейното обезвъздушаване. Доброто правило е да го правите на всеки 1-2 години или на +45 000 км. Разбира се в случай че изпитате нужда срока може да бъде и по-малък.

Случвало ли ви се е преди да напуснете сервиза вашият механик да ви попита дали желаете той да извърши този непознат за вас процес. Надяваме се, че в повечето случаи се съгласявате с него, тъй като то е особено важно за правилното функциониране на спирачките.

Реално погледнато метода не е изобщо сложен. Причината за това е, защото можете да го извършите напълно самостоятелно във вашият домашен гараж. Именно поради това ние ще ви разясним всички стъпки свързани с него, за да може да се справите сами и да спестите излишни разходи.

Как се обезвъздушава спирачна система ? 5

Подготовка за обезвъздушаване на спирачната система

Както казахме процесът е лесен и приятен. Извършва се в рамките на 10-20 минути, но това главно зависи от вашият опит. Ако не разполагате с такъв не се тревожете, тъй като отново ще успеете и то без затруднения.

Като за началото е важно да уточним, че може да се възползвате от помощта на приятел, който да ви съдейства през цялото време, но въпреки това когато сте самостоятелно нещата се случват много по-бързо и практично.

Преди да започнете ще ви бъдат необходими специални инструменти. Тук опциите са предимно две. Възможно е да закупите професионален комплект или да си създадете обикновен чрез подръчни материали. Ако сте експериментален тип човек ви съветваме да опитате да изградите ваш собствен.

За целта ще ви бъдат необходими следните материали :

  • Празно 1.5 л. пластмасово шише
  • Гаечен ключ
  • Малък гумен маркуч

Пластмасово шише трябва да бъде с пробита капачка, за да може едната страна на маркуча да пасва идеално в него и то по такъв начин, който изолира въздуха.

 

Стъпки

Първото съществено нещо, което се прави е да източите замърсената спирачна течност във пластмасовото шише без да я изхвърляте от него. Правилният начин за осъществяването му е с помощта на спринцовка. Когато приключите идва време да налеете новата течност в автомобила.

Специалният съд, който я съхранява, обикновено има означения, но въпреки това вие трябва да се постараете да нелеете малко над максималното ниво. Така ще запазите цялата система в изправност, тъй като по време на обезвъздушаването се губи течност.

За улеснение при следващата стъпка ви съветваме да повдигнете колата и да премахнете всички гуми, за да имате видимост към самите спирачни апарати. Зад тях ще забележите един специфичен клапан до който непосредствено се разполага спирачният маркуч.

Принципът тук е много елементарен, но трябва да бъдете доста внимателни. Поставяте шишето в близост до апарата по такъв начин, че гуменият маркуч да бъде изправен нагоре, защото все пак въздуха винаги върви на там.

След това свободният край на маркуча се поставя върху клапана. За да гарантирате, че всичко е изолиране е нужно да затегнете със свинска опашка. По този начин налягането и течността няма да измести маркуча. Клапанът се отвива леко с помощта на гаечният ключ, докато не забележите мехурчета въздух и малко спирачна течност.

Веднъж щом е готово трябва да влезнете в автомобила и няколко пъти леко да натиснете спирачката. Така ще бъдете сигурни, че сте активирали системата и обезвъздушаването ще се случи без проблем.

Повтаряте същият процес от всеки край, като е важно да отбележим, че се започва винаги от най-далечният апарат и се придвижвате по стъпалото, докато не достигнете този, който е най-близко до главният спирачен цилиндър.

  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация