Как да изберем акумулатор?

  • Mar 1, 2023

За да потегляте всеки път безпроблемно с автомобила си, то акумулаторната му батерия трябва да е в отлично работно състояние. Но както всички останали автомобилни компоненти и части, и акумулатора се износва във времето и трябва да бъде сменен.

Как да изберем акумулатор? 2

Фактори, важни при избор на нов акумулатор

 

Размер според модела и марката автомобил

На пръв поглед акумулаторите изглеждат доста еднакво, но всъщност те се различават по своя размер. Разликите в размерите се получават заради мястото на монтаж на акумулатора, което производителите проектират специално за своите марки и модели превозни средства.

Затова, преди да направите покупката на акумулатор е силно препоръчително да се информирате детайлно какъв размер е подходящ за вашия модел и марка автомобил. Информация можете да получите от сервизната книжка, от ръководството на автомобила или да потърсите помощ от служителите в магазина, към който сте се насочили за покупката.

Полезно е да знаете:

Акумулаторните батерии основно се делят на европейски и азиатски размер:

  • Батериите с европейски размер са по-дълги и по-тесни и стандартния им размер е 242 х 175 х 190 мм при капацитет от 60 Ah
  • При същия капацитет азиатските размери на батериите са 232 х 173 х 225 мм

Начин на монтаж

Освен размера, от голяма важност е и типът на монтаж. Обикновено европейския тип акумулаторни батерии се закрепват с притискащи плочи, които се застопоряват към издатините в долната част на кутията на акумулатора. За разлика от европейския, азиатския тип акумулатори се закрепват на мястото си с рамка или лента, които са монтирани отгоре на петите на батерията.

Преди покупка разгледайте начина, по който е закрепен стария акумулатор или потърсете подробна информация от упътването на вашия модел и марка кола.

Разположение (поляритет) на клемите

Поляритета на клемите (разположението) може да бъде пряк или обратен. За да се ориентирате по-лесно, просто трябва да запомните, че при акумулатори с директен поляритет положителният електрод (клема) е отляво, а при батериите с обратна полярност е разположен отдясно.

Марка и модел батерия

Най-добрата марка батерия, която на която можете да се спрете е тази, която производителите са посочили в ръководството си. Но ако искате да изпробвате някоя друга марка, изборът ви е доста голям. Ние не се наемаме да ви насочим към конкретна марка акумулатори, затова само ще изброим някой от най-търсените като:

 

Що се касае до модела акумулаторна батерия, тук можете да избирате между обслужваема (с доливане на електролит) или необслужваема (капсулована). Няма защо да крием, че по-добрият от двата варианта е необслужваемата батерия, тъй като този тип не изисква почти никаква поддръжка и няма опасност от разливане на електролита.

Параметри и спецификации

Капацитет

Под “капацитет” се разбира наличната енергия. Този параметър се измерва в Ah (Ампер - часове) и показва колко дълго може да издържи акумулаторната батерия при максимално натоварване. Най-общо казано, колко по-голям е капацитетът, толкова по-дълго време ще може да издържи акумулатора без зареждане.

Теоретично, можете да закупите и сложите акумулатор с по-голям капацитет и да спечелите някакво предимство в студените месеци. На практика обаче това не е точно така, тъй като неподходящата акумулаторна батерия не само няма да ви даде предимство, но може да ви докара редица неприятности.

Затова специалистите съветват да не си правите експерименти, а да се спрете на акумулатор с капацитет, който производителите препоръчват за вашия модел, марка и година автомобил.

Полезно е да знаете:

Капацитетът на акумулаторите, които се предлагат на пазара обикновено варира от 35 до100 Ah, а най-разпространените акумулатори за автомобили с бензинови двигатели са с капацитет 60Ah.

Стартов ток

Пусковият (стартов) ток се измерва в А (Ампери) и показва какъв може да е максималният товар, който може да бъде свързан с батерията за период от 10 до 30 секунди, без върху батерията да има отрицателни последици. Казано иначе, колкото по-висока е стойността на пусковия ток, толкова по-безпроблемно и бързо стартира двигателя на превозното средство.

Полезно е да знаете:

Когато избирате акумулатор и търсите къде и как е етикетирана стойността на пусковия му ток трябва да обърнете внимание на производителя му. Съветваме ви да го сторите, защото в зависимост от производителя, стандартите на маркировка на този параметър могат да бъдат етикетирани по три начина. Европейските производители, с изключение на Германия използват за означение EN, немските - DIN, а САЩ използват SAE.

Как да изберем акумулатор? 3

Резервен капацитет

Резервният капацитет (RC) посочва постоянната мощност на акумулатора. Този параметър доста често се подценява от шофьорите, а не бива. Защото показва до колко минути акумулаторът може да захранва с минимално напрежение, необходимо за управлението на автомобила, ако алтернаторът или вентилаторът изненадващо откажат.

Този параметър обикновено се отбелязва в минути. Средният резервен капацитет на стандартните акумулатори обикновено е около 1 ½ часа, а RC на моделите батерии от по-висок клас е около 2 часа. За съжаление, понякога производителите пропускат да отбележат времето на резервен капацитет на своите продукти. Затова експертите съветват, ако не откривате колко е RC на батерията да се обърнете към консултантите на магазина, от който смятате да направите покупката.

Месец и година на производство

Определянето на този параметър може да е малко объркваща задача. От една страна не е много лесно да разберете кога е произведена батерията, заради идентификационните кодове, с които производителите посочват датата на производство. От  друга страна купувачите често забравят, че животът на акумулатора започва да тече от момента, в който е слязъл от линията за производство, а не от момента на закупуване.

Обикновено буквите и цифрите (идентификационните кодове), с които производителите отбелязват датата на производство включват букви и цифри. С букви от А до L се посочва месеца на производство, а с цифри от 0 до 9 се отбелязва годината.

Например: Акумулатор, с идентификационен код L8 е произведен през месец декември 2018 година.

Ако ви е трудно да разчетете правилно кога е произведен акумулатора, най-добрият вариант е да се обърнете към представител на магазина, който да разчете идентификационните кодове правилно.

Полезно е да знаете:

Животът на акумулатора е средно между 2 - 3 до 5 години максимум, а един акумулатор се счита за “пресен” и “свеж”, ако е напълнен с електролит до шест месеца преди покупката.

Гаранция

Задължително е новият акумулатор, който закупите да има гаранция. Тук правилото е следното: Колкото по-дълга гаранция предоставя производителя, толкова по-качествена е батерията. Обикновено производителите дават по-големи гаранции на продуктите, в чиито качества са уверени.

Ако пък попаднете на магазин, в който не ви предлагат гаранция за акумулатора, това е ясен знак, че не бива да купувате този продукт. Защото най-вероятно качеството на батерията не е никак завидно.

Как да изберем акумулатор? 4

Допълнителни съвети за избор на акумулатор

  • Преди да закупите акумулаторна батерия винаги я оглеждайте добре от всички страни. Ако забележите, че кутията е надраскана или пукната, или има някакви други дефекти, не купувайте продукта.
  • Попитайте в магазина дали предлагат опция “връщане” на стария акумулатор. Ако такава опция е налична, можете да върнете стария си акумулатор и да вземете нов с доста добра отстъпка.
  • Ако попаднете на оферта за продажба на батерии с прекалено голяма отстъпка, бъдете предпазливи. Ако отстъпката е много голяма, най-вероятно акумулаторът е залежавал в склада на продавача дълго време. А това означава, че срокът му на годност е почти на приключване.
  • Винаги купувайте акумулаторна батерия, която да отговаря на нуждите на вашия модел, марка и година автомобил. Съобразявайте се с препоръките на производителя относно размера, монтажа и капацитета на акумулатора. Ако не можете да направите правилния избор самостоятелно, потърсете съвет от служителите на магазина за авточасти и консумативи, от който смятате да направите покупката си.
  • Преди покупката се съобразете с климата на района, в който живеете, тъй като той може да повлияе значително върху живота на батерията.
  • Не бързайте да купувате нов акумулатор, преди да сте се уверили, че наистина се налага да смените стария.
  • Бърза доставка
  • Огромен асортимент
  • Пестите пари
  • Плащане с карта
  • Професионална консултация